Zuid-Afrikaanse wijn

/Zuid-Afrikaanse wijn
Zuid-Afrikaanse wijn2018-10-12T10:49:37+00:00

De Zuid-Afrikaanse wijn heeft een Nederlands tintje. Het waren namelijk Nederlanders die de eerste druivenstokken hebben aangeplant. Inmiddels is de wijn wereldberoemd en wordt een groot gedeelte van de productie geëxporteerd. Hoewel er een verscheidenheid aan druiven de basis vormen van de wijnen is de Pinotage van belang om apart te noemen. Dit is namelijk een kruising die exclusief in Zuid-Afrika is aangeplant.

Nieuwe wereld

Eigenlijk is het vreemd om Zuid-Afrika een wijnland uit de ‘nieuwe wereld’ te noemen. Er wordt namelijk al sinds 1652 wijndruiven verbouwd. Toen de Franse Hugenoten kwamen in Franschhoek en Stellenbosch werden met de kennis en ervaring vanuit Frankrijk pas echte wijnen gemaakt. De reden dat de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika relatief kort is, heeft te maken met bijvoorbeeld de Apartheid. Er werd toen geen wijn naar Nederland geëxporteerd. Na de afschaffing van de Apartheid is Zuid-Afrika uitgegroeid tot een serieus wijnland dat naar wijn over de hele wereld exporteert.

Druivensoorten

De druif van Zuid-Afrika is de Pinotage. Het is een kruising tussen de Pinot Noir en de Cinsault druif. Aan de universiteit van Stellenbosch werd de nieuwe druif gekruist. De uitdaging was om een druif te krijgen die de eigenschappen van de Pinot Noir heeft maar tegelijkertijd makkelijk te verbouwen is. Het is de vraag of dit gelukt is. De meeste wijnen van Pinotage gemaakt lijken niet op een Pinot Noir. Het is echter wel gelukt om een druif te kruisen met een hele eigen identiteit. Er worden inmiddels hele goede wijnen van gemaakt.

Zuid-Afrikaanse rode wijn

Uiteraard worden van de Pinotage mooie rode wijnen gemaakt. Toch is het niet zo dat wanneer je een Zuid-Afrikaanse rode wijn wilt drinken bij een Pinotage zou moeten uitkomen. Er wordt ook veel wijn gemaakt van Shiraz. De laatste jaren worden op de koelere locaties ook steeds vaker wijnen van Pinot Noir gemaakt.

Zuid-Afrikaanse witte wijn

De meeste wijn die in Zuid-Afrika geproduceerd wordt is wit. Daarvoor wordt in veel gevallen wijn gemaakt van Chenin Blanc.  Deze kan je ook tegenkomen onder de naam ‘Steen’. Er worden veel mousserende en ook zoeten wijnen van gemaakt. Door de relatieve hoge aanwezigheid van zuren is de druif daar goed geschikt voor. Daarnaast is er veel Chardonnay aangeplant (doet het overal goed). Verder zal je in de schappen wijnen geregeld wijnen tegenkomen van Suavignon Blanc en Semillon.

De populairste Zuid-Afrikaanse wijnen