Zoete witte wijn krijgt haar zoete smaak door de aanwezigheid van meer restsuiker in vergelijking met drogere (minder zoete wijnen). Uiteraard is smaak subjectief dus of een wijn zoet is, wordt verschillende beleefd. Daarnaast wordt de smaak niet alleen bepaald door de hoeveelheid suiker in de wijnen. Met name de soorten en hoeveelheid zuren die aanwezig zijn, bepaald voor een groot deel te smaak. Omdat de zoete smaak toegankelijk is, drinken beginnende wijnliefhebbers vaak zoete wijn. Daarnaast zijn het uitstekende wijnen als aperitief of als dessertwijnen.

Hoe wordt de wijn zoet?

De wijze waarop zoete wijn ontstaat of gemaakt wordt is verschillend. Ten eerste is de hoeveelheid suiker in de druiven natuurlijk van groot belang. Daarom worden druiven voor zoete wijn over het algemeen laat geplukt. Wanneer tijdens de gisting van de wijn de suiker in alcohol wordt omgezet en deze een percentage van 12-14% heeft bereikt, sterven de gistcellen af. De restsuiker bepaald dan de zoetheid van de wijn. Deze beschreven methode is het meest natuurlijk. Daarnaast kan de mate van zoetheid ook door de wijnmaker bijgesteld worden. Bij versterkte wijnen wordt tijdens de gisting alcohol toegevoegd. De gistcellen sterven dan eerder af en op die manier blijft er meer restsuiker over. Daarnaast kan het ook dat er suiker wordt toegevoegd aan de wijn. Dit wordt chaptaliseren genoemd.

Edele rotting

Wellicht zijn de meest bijzondere zoete witte wijnen de wijnen die edele rotting ondergaan. De meest bekende streken met wijnen gemaakt door edele rotting zijn Sauternes, Tokaji en Monbazillac. De druiven worden door het meestal vochtige klimaat aangetast door een schimmel. Deze schimmel verschrompelt de druif waardoor het percentage water afneemt. Op deze manier een ontstaat er een zeer geconcentreerde zoete wijn die gecombineerd met de invloed van de schimmel een bijzondere en zeer exclusieve smaak oplevert.

Populaire zoete witte wijnen

Zoete witte wijnstreken

Graves

Graves

De wijnstreek Graves maakt deel uit van Bordeaux. De bodem bestaat uit keien, kiezels, min of meer grof kiezelzand, of zand vermengd met leem en klei. Daaronder bevindt zich een grondlaag van zand of zandoer (samengesteld zand met ijzijderdeeltjes) of klei, of...

Rheingau

Rheingau

De Rheingau is één van de 13 kwaliteitswijngebieden in Duitsland. Het strekt zich voornamelijk uit over de regio Rheingau langs de Rijn bij Wiesbaden – daar waar de Main in de Rijn uitmondt en scherp naar het westen buigt – de zogenaamde Rheinknie – vervolgens langs...

Tokaji

Tokaji

Tokaji is een stadje in de regio Noord Hongarije. Het ligt op 44 km ten oosten van Miskolc en slechts 65 km van de Oekraïense grens, te midden van lage heuvels (domb) waar de wijnstokken overheen klimmen. Waar de rivieren de Bodrog en Tisza samenvloeien, ligt op de...

Monbazillac

Monbazillac

Monbazillac is een wijnregio (of appellation) waar zoete wijnen gemaakt worden. De regio is te vinden in de grotere wijnregio Bergerac, in Zuid-Frankrijk. De wijnen worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden wijn druiven die aangetast zijn door een schimmel met...

Sauternes

Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de...

Gebruikte druiven voor zoete witte wijn

In principe kan van iedere druif zoete witte wijn gemaakt worden. Het hangt immers helemaal van de hoeveelheid suiker die in de wijn aanwezig is. Er zijn alleen wel een paar druivensoorten die de eigenschappen bezitten om hele goede witte wijn te maken. Alleen zoet is namelijk niet genoeg. Juist de combinatie met specifieke zuren in de wijn maakt een wijn tot een lekker of goede wijn. De volgende druivensoorten worden gebruikt voor de beste zoete witte wijnen.

Muscat of Moscato

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat...

Sémillon

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld. Sémillon verkiest vooral kiezel, klei en...

Gewürztraminer

Gewürztraminer

De gewürztraminer is heeft een enigszins donkerroze tot blauwroze kleur maar wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Het is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam ‘kruidige traminer’. Deze naam doet recht aan de wijn...

Riesling

Riesling

Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd. Kleur, geur en smaak Deze druif is...

Zoete witte wijnsoorten

Witte port

Witte port

Bij Port denken de meeste wijndrinkers aan rode wijn. Er is echter ook witte en rosé port. De wijn komt net zoals rode port uit Douro een wijnstreek in Portugal. Witte port wordt anders dan de rode variant gemaakt van enkel witte druiven. Het zijn dan altijd inheemse...

Eiswijn

Eiswijn

Eiswijn is een bijzondere soort zoete witten wijn. De wijn wordt namelijk zoet door de druiven laat te plukken en in de ijzige kou te laten hangen. Op deze manier bevriezen de druiven en wordt de concentratie suikers (en andere stoffen) groter. Op deze manier ontstaat...

Vin Santo

Vin Santo

Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge...

Passito

Passito

De Italiaanse benaming voor natuurlijk zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven, is passito. Het drogen van de druiven gebeurt op matten of door de trossen op te hangen. De druiven krijgen door het vochtverlies zoveel suikers dat slechts een deel ervan vergist; de...

Sherry

Sherry

Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry...

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste...

Zoete witte wijnen