Zoete witte wijn

/Zoete witte wijn
Zoete witte wijn2018-09-26T20:02:44+00:00

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witten en blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaalt uiteindelijke de kleur. Daarnaast bepaalt de leeftijd van de wijn mede de kleur. De kleur van de wijn kan behoorlijk verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel of zelf oranje of bruin gaan vertonen

witte wijn

Witte wijnsoorten

Witte wijn is er in veel soorten. De smaak van de wijn wordt vaak met droog benoemd wanneer er weinig suiker in zit. Een wijn met meer suiker wordt zoet genoemd. Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker. Een droge wijn met wijn suiker is bijvoorbeeld de Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn. Droge wijn hebben de woorden sec , dry of trocken op de etiketten staan. Een halfdroge wijn heeft wel een klein beetje restsuiker. Mensen die hier niet van zuur houden ervaren deze wijnen als zachter. Op het etiket kun je bij deze soorten witte wijn demi sec, halbtrocken of Feinherb vinden. De laatste soort witte wijn is de zoete. In veel gevallen wordt dit ook wel dessertwijn genoemd. Dat doet deze wijnen eigenlijk tekort. Er zijn veel meer mogelijkheden. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld perfect bij een paté passen.

Witte wijnstreken

Chablis Voor veel wijndrinkers is de klassieke witte wijn afkomstig uit Chablis. Een strakke frisse wijn gemaakt van Chardonnay.

Meursault Meursault wijn wordt gerekend tot de top van de witte bourgogne wijnen. Hier worden kwaliteitswijnen gemaakt die rijk maar tegelijk ook heel verfrissend zijn.
Sancerre Sancerre is vooral bekend om de droge witte wijnen. Het gebied is beroemd om zijn heerlijke frisse wijnen van de Sauvignon blanc.
Sauternes In Sauternes (in Bordeaux) worden heerlijke exclusieve zoete witte wijnen geproduceerd. Wie van zoet wit houdt komt uit bij Sauternes.
Marlborough Sauvignon Blanc doet het niet alleen goed in de Loire. In Nieuw-Zeeland weten van deze druif geweldige witte wijn te maken.
Rueda In de Spaanse regio Rueda wordt veel witte wijn gemaakt van de druif Verdejo. Heerlijk frisse wijnen die goed samen gaan met vis.

Gebruikte druiven voor witte wijn

In veel gevallen is de naam van de druif ook de aanduiding van de wijn. In die zin kan de wijn dan snel herkennen. Er worden alleen ook veel blends gemaakt waarbij de samenstelling van de druiven niet zomaar te herkennen zijn. Vaak zijn dit tafelwijnen of juist wijnen met een oude, klassieke of beroemde naam. Hoewel er heel veel soorten witte wijn zijn worden de onderstaande druiven het meest gebruikt:

  • Muscat (of Moscato) kan zoet of droog zijn en heeft een bloemig aroma. De Muscat wordt soms gebruikt in mousserende wijnen.
  • Riesling komt veel voor in Duitsland en heeft aroma’s van citrus en groene appel. In een enkel geval kom je Riesling tegen in mousserende wijn.
  • Chardonnay kom je tegen over heel de wereld. Het is een neutrale witte wijn en heeft een rijke boterachtige smaak. De druif past zich goed aan koude en juist warme klimaten. Er zijn heel veel gewone wijnen van chardonnay maar er worden in de Bourgogne en Californië ook topwijnen van gemaakt.
  • Petit Sirah is eigenlijk meer een soort allegaartje van verschillende witte wijnen waarvan de oorsprong van de druiven niet bekend is. Deze wijn heeft dus heel veel verschillende kenmerken.
  • Pinot Grigio of Pinot Gris is rijk en vol en is er in verschillende kleuren: van goudgeel via groenachtig naar lichtroze. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk en de kloon uit Italië wordt Pinot Grigio genoemd. Heeft iets meer body en bevat meer zuren.
  • Sauvignon Blanc is droog, fris en verfrissend en meestal lichtgeel van kleur. Het drinken van deze wijn gaat goed samen met het eten van vis.
  • Viognier is een moeilijk te groeien druif uit Frankrijk. Meestal droog, met complexe en krachtige smaken en een subtiel aroma.
  • Gewürztraminer is een Duitse wijn, bekend vanwege zijn kruidigheid. Heeft vaak een bloemige geur.

Eten en drinken

Witte wijnen worden doorgaans koel of gekoeld geserveerd. Hoe koel hangt van meerdere factoren af. Het type wijn en/of de kwaliteit van de wijn spelen hierbij een rol. Hoe koeler de wijn genuttigd wordt hoe minder de wijn haar smaak kan prijsgeven. Het zijn daarom vaak de wat mindere wijnen die aanbevolen worden koud te drinken. Bij welk gerecht welke wijn het beste gedronken kan worden, is juist van betreffende wijn en gerecht afhankelijk. Een droge wijn smaakt prima bij een salade of vis, maar is bij kaas ook heerlijk. Voor halfdroge wijn geldt hetzelfde. Het is maar net hoe een bepaald gerecht bereid is en wat erin zit. Zoete wijnen kunnen bij bepaalde desserts gedronken worden. Bij een paté, bepaalde kaas of zomaar zelfstandig verdient het vaak zelfs de voorkeur.

Droge witte wijn

Witte wijn wordt ‘droog’ genoemd wanneer deze weinig of geen restsuiker bevat. De beste droge witte wijnen worden volgens velen in Europa gemaakt. Maar ook buiten Europa weet men steeds betere witte droge wijn te produceren. Droge witten wijnen zijn er in allerlei varianten. Er zijn wijnen waar het fruit overheerst. Ook zijn er wijnen die juist een rokerige of toasty smaak hebben. Anderen zijn vol en rond en hebben in hun afdronk een smaak van boter.

witte wijn

Geen of weinig restsuiker

Droge witte wijn is een wijnsoort met geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met `sec`, `dry` of `trocken`. Halfdroge witte wijn bevat meer restsuiker en wordt soms aangeduid met `demi sec`, `semi dry`, `halbtrocken` of `feinherb`.