Zoete witte wijn

Zoete witte wijn krijgt haar zoete smaak door de aanwezigheid van meer restsuiker in vergelijking met drogere (minder zoete wijnen). Uiteraard is smaak subjectief dus of een wijn zoet is, wordt verschillende beleefd. Daarnaast wordt de smaak niet alleen bepaald door de hoeveelheid suiker in de wijnen. Met name de soorten en hoeveelheid zuren die aanwezig zijn, bepaald voor een groot deel te smaak. Omdat de zoete smaak toegankelijk is, drinken beginnende wijnliefhebbers vaak zoete wijn. Daarnaast zijn het uitstekende wijnen als aperitief of als dessertwijnen.

Hoe wordt de wijn zoet?

De wijze waarop zoete wijn ontstaat of gemaakt wordt is verschillend. Ten eerste is de hoeveelheid suiker in de druiven natuurlijk van groot belang. Daarom worden druiven voor zoete wijn over het algemeen laat geplukt. Wanneer tijdens de gisting van de wijn de suiker in alcohol wordt omgezet en deze een percentage van 12-14% heeft bereikt, sterven de gistcellen af. De restsuiker bepaald dan de zoetheid van de wijn. Deze beschreven methode is het meest natuurlijk. Daarnaast kan de mate van zoetheid ook door de wijnmaker bijgesteld worden. Bij versterkte wijnen wordt tijdens de gisting alcohol toegevoegd. De gistcellen sterven dan eerder af en op die manier blijft er meer restsuiker over. Daarnaast kan het ook dat er suiker wordt toegevoegd aan de wijn. Dit wordt chaptaliseren genoemd.

Edele rotting

Wellicht zijn de meest bijzondere zoete witte wijnen de wijnen die edele rotting ondergaan. De meest bekende streken met wijnen gemaakt door edele rotting zijn Sauternes, Tokaji en Monbazillac. De druiven worden door het meestal vochtige klimaat aangetast door een schimmel. Deze schimmel verschrompelt de druif waardoor het percentage water afneemt. Op deze manier een ontstaat er een zeer geconcentreerde zoete wijn die gecombineerd met de invloed van de schimmel een bijzondere en zeer exclusieve smaak oplevert.







Zoete witte wijnstreken

Monbazillac

Monbazillac is een wijnregio (of appellation) waar zoete wijnen gemaakt worden. De regio is te vinden in de grotere wijnregio Bergerac, in Zuid-Frankrijk. De wijnen worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden wijn druiven die aangetast zijn door een schimmel met de naam [...]

Rheingau

De Rheingau is één van de 13 kwaliteitswijngebieden in Duitsland. Het strekt zich voornamelijk uit over de regio Rheingau langs de Rijn bij Wiesbaden – daar waar de Main in de Rijn uitmondt en scherp naar het westen buigt – de zogenaamde Rheinknie – vervolgens langs de zuidrand van het Taunusgebergte om na 35 kilometer een scherpe bocht naar rechts te maken [...]

Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea. Het [...]

Tokaji

Tokaji is een stadje in de regio Noord Hongarije. Het ligt op 44 km ten oosten van Miskolc en slechts 65 km van de Oekraïense grens, te midden van lage heuvels (domb) waar de wijnstokken overheen klimmen. Waar de rivieren de Bodrog en Tisza samenvloeien, [...]

Gebruikte druiven voor zoete witte wijn

In principe kan van iedere druif zoete witte wijn gemaakt worden. Het hangt immers helemaal van de hoeveelheid suiker die in de wijn aanwezig is. Er zijn alleen wel een paar druivensoorten die de eigenschappen bezitten om hele goede witte wijn te maken. Alleen zoet is namelijk niet genoeg. Juist de combinatie met specifieke zuren in de wijn maakt een wijn tot een lekker of goede wijn. De volgende druivensoorten worden gebruikt voor de beste zoete witte wijnen.

Gewürztraminer

De gewürztraminer is heeft een enigszins donkerroze tot blauwroze kleur maar wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Het is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam 'kruidige traminer'. Deze naam doet recht aan de wijn [...]

Muscat of Moscato

De Muscat/Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig [...]

Riesling

Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd. Kleur, geur en smaak Deze druif is [...]

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld. Sémillon verkiest vooral kiezel, klei en kalkbodems en [...]

Zoete witte wijnsoorten

Eiswijn

Eiswijn is een bijzondere soort zoete witten wijn. De wijn wordt namelijk zoet door de druiven laat te plukken en in de ijzige kou te laten hangen. Op deze manier bevriezen de druiven en wordt de concentratie suikers (en andere stoffen) groter. Op deze manier [...]

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato [...]

Passito

De Italiaanse benaming voor natuurlijk zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven, is passito. Het drogen van de druiven gebeurt op matten of door de trossen op te hangen. De druiven krijgen door het vochtverlies zoveel suikers dat slechts een deel ervan vergist; de rest geeft [...]

Vin Santo

Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge versie, die iets weg heeft van [...]

Eten en drinken

Zoete wijnen worden in combinatie met eten over het algemeen gebuikt als aperitief of bij het dessert. Als aperitief kan je het beste kiezen voor een meer subtiele zoete wijn. Bij het dessert zal je meestal kiezen voor een meer stevige en zoetere rode wijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de mate van zoetheid van het dessert. Bij een paté, bepaalde kaas of zomaar zelfstandig verdient het vaak zelfs de voorkeur. Het aantal calorieën in zoete wijn is overigens iets hoger. Bij een glas van 100 ml moet je denken aan 100 kcalorieën.

Populaire zoete witte wijnen

Monbazillac | Frankrijk

Château Haut Marsalet Monbazillac



Deze Château Haut Marsalet is een prachtige zoete dessertwijn. Deze wijn komt uit de wijnstreek Monbazillac en is vergelijkbaar met wijnen uit Sauternes.

7.99



Monbazillac | Frankrijk

Tour Belingard Monbazillac



Een frisse zoete dessertwijn welke heerlijk is in de combinatie met een dessert, een appeltaart of bij de tiramisu. De wijn heeft een lange afdronk en is mooi te combineren met zoete dessert en paté.

9.49



Rheinhessen | Duitsland

Choco Rosso Frizzante



Dit is een chocolade cocktail met de sensuele liaison van een fluwelen rode wijn en de smaak van zeer fijne chocolade – zacht en romig, volledig aromatisch, met een elegante zoetheid enfijne sprankelende bubbels.

9.95



Valencia | Spanje

Zoete Spaanse wijn vino tinto dulce



Deze is Spaanse wijn is eenvoudig lekker. Het is een zachte wijn met de zoete smaak van rijpe zomervruchten. Voor zo en bij de kaas. Ook lekker als basis voor bowl en warme wijn.

3.69



Pfalz | Duitsland

D’Vine Dornfelder



Deze zoete, rode wijn is gemaakt van de Duitse dornfelder druif. De wijn is heerlijk sappig met veel rood fruit (bosaardbeitjes en frambozen) en heeft een zeer soepele smaak. Echt een wijn voor klanten die rode wijn te ‘stroef of …

5.99



Moscato d'Asti | Italië

Terre del Barolo – Moscato d’Asti



Goudgeel van kleur. Typisch ‘Moscato’: heel aromatisch en bloemig in de geur, die doet denken aan versgeplukte druiven. In de smaak mooi zoet, met rijp wit fruit als perzik, appel, meloen en rozijnen. Daarnaast is het heerlijk bij een zoet …

10.95



Piemonte | Italië

Alasia Moscato d’Asti



Deze Moscato d’Asti is een heerlijke dessertwijn, je proeft veel fruit zoals, meloen en perzik. Heerlijk om te serveren bij bijvoorbeeld een fruitsalade.

8.99



Sauternes | Frankrijk

Chateau Sigalas Rabaud Sauternes Premier Cru Classé



Deze Sauternes is zoet en geurig, wordt nog complexer en kan zeker 20 jaar worden bewaard. Sauternes dankt zijn unieke smaak en structuur aan de botrytis cinerea. Dit is een schimmel die op sommige plaatsen in de nazomer, als de …

49.00



Piemonte | Italië

Fratelli A&R Moscato d’Asti



In 1938 begon het verhaal van de broers Antonio en Raimondo Levis in Piemonte. Zij wilden kwaliteit tegen elke prijs aanbieden en daar zijn ze meer dan geslaagd in: inmiddels een vooraanstaand producent in de regio. Ondanks het overlijden van …

9.99



Toscane | Italië

Terreno Azienda Agricolo Vin Santo 375ml, 2010, Toscane, Italië, Dessert Wijn



Deze zoete en amberkleurige wijn heeft toetsen van honing en noten. In de mond droog en mooie zuren. Zoete, elegante en complexe dessertwijn.

36.99 26.99



Toscane | Italië

Vin Santo Castello Vicchiomaggio



Vin Santo Castello Vicchiomaggio is een rozijnenwijn. Vin Santo is afkomstig van de witte variëteiten Malvasia en Trebbiano druiven. Vin Santo heeft een oranje kleur met oranje reflecties. Het boeket is prima en elegant, met diepe hints van honing, gedroogd fruit …

11.99



Jerez | Spanje

Emilio Hidalgo PX Sherry



De Pedro Ximenez van Emilio Hidalgo is stroperig, dik, licht geel/ bruin met een roestbruin diep hart. Een PX sherry vol weldadig zoete vruchten, krenten, honing, zoethout, tabak, walnoot en karamel. Uiterst complex en ondersteund door fijne zuren waardoor alle …

15.99 12.49