Zoete rode wijn

Hoewel de meeste dessertwijnen wit zijn, worden er heerlijk rode zoete wijnen gemaakt. De smaak van een rode wijn is afhankelijk van onder andere de wijnstreek waar de druiven rijpen. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak, maar er zijn ook zoete rode wijnen. Bij droge rode wijn is tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif vergist, waardoor er bijna geen suiker meer in de wijn zit. Bij zoete rode wijn zit er zoveel suiker in de rode druiven dat er ook na gisting voldoende suiker overblijft voor een zoete smaak. De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als dessertwijn. Zo kan zoete rode wijn heerlijk zijn bij een toetje met chocola of rood fruit. Ook kan zoete rode wijn erg lekker zijn bij bepaalde kazen. Zoete rode wijn wordt meestal gekoeld gedronken.

Zoete rode wijnen

Incidenteel worden er op heel veel plaatsen in de wereld zoete rode wijnen gemaakt. Maar er zijn ook een aantal wijnstreken waar het maken van zoete wijn tot een specialiteit is geworden. Hier de belangrijkste rode wijnregio’s.

Banyuls

Banyuls is een wijnstreek in Zuid-Frankrijk gelegen nabij de Middellandse Zee. In deze streek wordt een bekende zoete wijn (vin doux naturels). De wijnen die gemaakt worden zijn heel verschijnen. De jonge wijnen lijken op port of madera. In vergelijking hebben ze wel een veel lager [...]

Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten [...]

Rivesaltes

Rivesaltes is de grootste AOC voor zoete rode wijn in Côtes du Roussillon. De Franse aanduiding voor deze wijnen is vins doux naturels. Rivesaltes (zowel de regio als de stad) maakt deel uit van de Côtes du Roussillon  en ligt ten westen van de Middellandse [...]