Zoete rode wijn

/Zoete rode wijn
Zoete rode wijn2018-10-12T14:08:58+00:00

Hoewel de meeste dessertwijnen wit zijn, worden er heerlijk rode zoete wijnen gemaakt. De smaak van een rode wijn is afhankelijk van onder andere de wijnstreek waar de druiven rijpen. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak, maar er zijn ook zoete rode wijnen. Bij droge rode wijn is tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif vergist, waardoor er bijna geen suiker meer in de wijn zit. Bij zoete rode wijn zit er zoveel suiker in de rode druiven dat er ook na gisting voldoende suiker overblijft voor een zoete smaak. De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als dessertwijn. Zo kan zoete rode wijn heerlijk zijn bij een toetje met chocola of rood fruit. Ook kan zoete rode wijn erg lekker zijn bij bepaalde kazen. Zoete rode wijn wordt meestal gekoeld gedronken.

Zoete rode wijnen

Incidenteel worden er op heel veel plaatsen in de wereld zoete rode wijnen gemaakt. Maar er zijn ook een aantal wijnstreken waar het maken van zoete wijn tot een specialiteit is geworden. Hier de belangrijkste rode wijnregio’s.

  • Port wijn: De bekende zoete versterkte wijn uit de Douro-regio in Portugal. Port is er in veel soorten en maten en de zoete rode wijn bij uitstek.
  • Banyuls: Is een Franse rode zoete wijn. Ook deze is versterkt en is afkomstig uit de Rousillon. Op  het etiket van deze wijn zal je Vin Doux Naturel. De wijn wordt ook gemaakte in een witte en rosé variant.
  • Muscat de Rivesaltes: Rivesaltes is een elegante rode wijn uit de Rousillon. De wijnen worden gemaakt van de druif Grenache Noir en kunnen over het algemeen uitstekend ouderen.

Zoete rode wijnen