Witte wijn

/Witte wijn
Witte wijn2018-10-11T21:34:42+00:00

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witten en blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaalt uiteindelijke de kleur. Daarnaast bepaalt de leeftijd van de wijn mede de kleur. De kleur van de wijn kan behoorlijk verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel of zelf oranje of bruin gaan vertonen

witte wijn

Witte wijnsoorten

Witte wijn is er in veel soorten. De smaak van de wijn wordt vaak met droog benoemd wanneer er weinig suiker in zit. Een wijn met meer suiker wordt zoet genoemd. Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker. Een droge wijn met wijn suiker is bijvoorbeeld de Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn. Droge wijn hebben de woorden sec , dry of trocken op de etiketten staan. Een halfdroge wijn heeft wel een klein beetje restsuiker. Mensen die hier niet van zuur houden ervaren deze wijnen als zachter. Op het etiket kun je bij deze soorten witte wijn demi sec, halbtrocken of Feinherb vinden. De laatste soort witte wijn is de zoete. In veel gevallen wordt dit ook wel dessertwijn genoemd. Dat doet deze wijnen eigenlijk tekort. Er zijn veel meer mogelijkheden. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld perfect bij een paté passen.

Witte wijnstreken

Sancerre wijn

Sancerre is vooral bekend om de droge mooie witte wijnen. De Sancerre wijn regio is gelegen aan de oevers van de rivier de Loire. Het gebied is beroemd om zijn heerlijke frisse wijnen van de Sauvignon blanc. Op andere plaatsen wordt deze druif als moeilijk ervaren maar in de Sancerre worden er frisse wijnen van gemaakt die niet te [...]

Chablis

Witte wijnen uit de Bourgogne worden door veel liefhebbers als meest verfijnd wijnen ter wereld beschouwd. Wijnen uit Chablis zijn altijd van 100% Chardonnay gemaakt. Er zijn heel wat wijndrinker die lyrisch zijn over deze wijnen. Binnen de Bourgogne is de Chablis zonder twijfel de meest populaire wijn. De wijn-spijscombinatie met schaal- en schelpdieren zijn meestal perfect waaraan de wijn zijn [...]

Rueda

Rueda wijn staat bekend om zijn frisse aroma en smaak. Dit heeft alles te maken met de Verdejo druif die de meest prominente is in de gehele streek. Uit deze warme en droge streken komen zachte, frisse en aromatische wijnen met stevigheid voort. Een streek met een geheel eigen karakter. De wijnstreek Rudea Rueda ligt 170 km ten noordwesten [...]

Gebruikte druiven voor witte wijn

In veel gevallen is de naam van de druif ook de aanduiding van de wijn. In die zin kan de wijn dan snel herkennen. Er worden alleen ook veel blends gemaakt waarbij de samenstelling van de druiven niet zomaar te herkennen zijn. Vaak zijn dit tafelwijnen of juist wijnen met een oude, klassieke of beroemde naam. Hoewel er heel veel soorten witte wijn zijn worden de onderstaande druiven het meest gebruikt.

Riesling

Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd. Kleur, geur [...]

Pinot Meunier

De Pinot Meunier geeft lichte rode wijnen of milde rosé met een fruitige geur van viooltjes en jong rood fruit. Wijn om jong te drinken. Maar meestal wordt de Pinot Meunier gebruikt als ingrediënt voor mousserende wijnen, vooral Champagne. Waarschijnlijk [...]

Pinot Blanc

De Pinot Blanc geeft delicate, soms wat ingetogen, vaak frisse witte wijnen. Doorgaans zijn ze droog, met een brede, toegankelijke smaak die een beetje doet denken aan Chardonnay. Je kunt bij ons zes wijnen van de Pinot Blanc kopen. Je vindt [...]

Müller-Thurgau

Goede wijnen van de Müller-thurgau combineren een zwoele, kruidige neus met een frisse smaak. Ze hebben een zacht aroma van groen fruit en citrus, met iets van perzik en muskaat. Ze zijn licht, aangenaam fris en makkelijk drinkbaar. De Müller-thurgau [...]

Marsanne

Dit regelmatig dragende druivenras is genoemd naar een dorpje bij Montélimar en heeft zich verspreid over een groot gebied in het zuiden van Frankrijk. Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij [...]

Silvaner

Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een "y". Het is een oud druivenras dat toegankelijke witte wijnen oplevert. De druif wordt niet echt veel meer aangeplant omwille van zijn speciale smaakpatroon. De wijn heeft immers bijna geen [...]

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld. Sémillon verkiest vooral [...]

Trebbiano

Trebbiano is een witte druivensoort die best veel aangeplant staat in Italië. Toch staat de druif niet op zichzelf niet enorm hoog aangeschreven. Normaal gesproken wordt er niet hele bijzondere wijn van gemaakt. De wijnen hebben een neutrale smaak met [...]

Overzicht van alle druiven

Eten en drinken

Witte wijnen worden doorgaans koel of gekoeld geserveerd. Hoe koel hangt van meerdere factoren af. Het type wijn en/of de kwaliteit van de wijn spelen hierbij een rol. Hoe koeler de wijn genuttigd wordt hoe minder de wijn haar smaak kan prijsgeven. Het zijn daarom vaak de wat mindere wijnen die aanbevolen worden koud te drinken. Bij welk gerecht welke wijn het beste gedronken kan worden, is juist van betreffende wijn en gerecht afhankelijk. Een droge wijn smaakt prima bij een salade of vis, maar is bij kaas ook heerlijk. Voor halfdroge wijn geldt hetzelfde. Het is maar net hoe een bepaald gerecht bereid is en wat erin zit. Zoete wijnen kunnen bij bepaalde desserts gedronken worden. Bij een paté, bepaalde kaas of zomaar zelfstandig verdient het vaak zelfs de voorkeur.

Droge witte wijn

Witte wijn wordt ‘droog’ genoemd wanneer deze weinig of geen restsuiker bevat. De beste droge witte wijnen worden volgens velen in Europa gemaakt. Maar ook buiten Europa weet men steeds betere witte droge wijn te produceren. Droge witten wijnen zijn er in allerlei varianten. Er zijn wijnen waar het fruit overheerst. Ook zijn er wijnen die juist een rokerige of toasty smaak hebben. Anderen zijn vol en rond en hebben in hun afdronk een smaak van boter.

witte wijn

Geen of weinig restsuiker

Droge witte wijn is een wijnsoort met geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met `sec`, `dry` of `trocken`. Halfdroge witte wijn bevat meer restsuiker en wordt soms aangeduid met `demi sec`, `semi dry`, `halbtrocken` of `feinherb`.