Wijn uit Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat naast de prachtige natuur net als buurland Australië bekend om de mooie wijnen die er gemaakt worden. Dat is bijzonder omdat het eigenlijk maar een heel jong wijnland is. In nauwelijks 30 jaar tijd is het land uitgegroeid tot een wijnproducent van wereldformaat. De wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc is internationaal beroemd. Ze hebben namelijk heerlijke frisse zuren en een sappige smaak. Naast de Sauvignon Blanc worden er ook hele mooie wijnen van Pinot Noir gemaakt. De moeite waard om te proberen.

Klimaat

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Het uiterste Noorden en Zuiden liggen 1500 km uit elkaar. Klimatologisch zijn er dus ook verschillende. Hoe meer je naar het Noorden reist hoe subtropischer het klimaat. Hoe meer je naar het Zuiden gaat hoe koeler het wordt. In het Zuiden zijn tegelijkertijd ook meer zonuren. Dit resulteert in mooie frissen en aromatische wijnen.

Terroir

De bodem van Nieuw-Zeeland is overwegend stevige kleigrond. Het betekent dat de wijngaarden nat zijn en de druivenstokken gevoelig voor ziekten. Een wijngaard goed beheren valt in Nieuw-Zeeland dan ook niet mee. De kleigrond zorgt voor kruidige aroma’s in de wijnen. In de wijnstreken Marlborough en Hawke’s Bay hebben de wijngaarden meer kiezels. Hier kan de bodem heel anders zijn en juist door de goede afwatering irrigatie nodig zijn.

Populaire wijnen uit Nieuw-Zeeland