Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnen zijn wereldwijd erg geliefd. Omdat het land zoveel verschillende regio’s kent, is er ook een enorme diversiteit aan wijnen. Van de droge en stevige rode wijnen uit het noorden tot de zoete dessertwijnen uit het zuiden: iedere Italiaanse regio heeft haar eigen specialiteiten. En dat proef je! Waarom niet zelf eens ontdekken wat Italië te bieden heeft op wijngebied? Wij helpen je graag op weg.

Op het gebied van verschil in microklimaat, bodemsoorten doet het Italië niet onder voor Frankrijk. Daarnaast heeft Italië inheemse druivensoorten waar geweldige Italiaanse wijnen van gemaakt worden. De diversiteit van druiven, bodemsoorten en klimaten is enorm. Deze variatie zorgt er wel voor dat het handig is om enigszins op de hoogte te zijn van het systeem en de verschillen in Italië.

Italiaanse rode wijnen

In Italië worden de grootste rode wijnen gemaakt van de duiven Nebbiolo en Sangiovese. Veek Italiaanse wijnen worden gemaakt van Nebbiolo. Het gaat dan om Barolo en Barabaresco. Het zijn wijnen met grote hoeveelheden tannine en kunnen eigenlijk niet jong gedronken worden. Na lang rijpen worden de wijnen zachter en toegankelijker. Als gevolg van de lange rijpen ontstaan er natuurlijk allerlei heerlijke aroma’s en dat maakt de wijnen bijzonder. Sangiovese is de druif van Toscane en wordt gebruikt voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de duurste rode Italiaanse wijnen ter wereld. Naast de genoemde druiven zijn de druiven Dolcetto en Barbera ook populair.

Italiaanse witte wijnen

Naast grote rode wijnen worden er ook een groot aantal witte wijnen gemaakt in Italië. Deze wijnen worden gemaakt van de druiven Catarratto, Trebbiano, Malvasia en Pinot Grigio. Met uitzondering van de laatste niet heel erg bekende druiven. Italiaanse wijndrinkers kijken in eerste instantie niet naar de producent of gebruikte druif maar naar de regio van herkomst van de wijn. Over het algemeen staat de gebruikte druif ook niet op het etiket. De beste gebieden voor Italiaanse witte wijnen zijn Alto Adige en Friuli (ten noorden en oosten van Venetië). Andere w

Italiaanse mousserende wijnen

De meeste bekende Italiaanse mousserende wijn is natuurlijk Prosecco. Deze wijn wordt gemaakt van een druif met dezelfde naam. Prosecco is er in behoorlijk wat soorten. Heel veel mensen drinken eenvoudige prosecco als verfrissend drankje (is niets mis mee) maar er zijn ook veel makers van prosecco die kwalitatief hele mooie wijnen maken. Naast prosecco maakt Italiaanse ook grote mousserende wijnen. Franciacorta is een mousserende wijn met een eigen karater maar vergelijkbaar met champagne. De wijn wordt gemaakt volgende dezelfde methode en heeft ook vaak dezelfde prijs. Verder wordt er in Italië ook Asti Spumante en Moscato d’Asti gemaakt. Deze wijnen hebben niet al te veel alcohol en zijn zoet. In veel verschillende gebieden van Italië worden frizzante wijnen gemaakt.

Populaire Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnstreken

Barolo

Barolo

Barolo wijn is volgens veel wijnkenners de beste appellation van Italië en dus de beste Italiaanse wijn. Deze rode wijn wordt ook wel de koning van de Italiaanse wijnen genoemd. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de Nebbiolo druif perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk steile hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem is overwegend...

Valpolicella wijnen

Valpolicella wijnen

Valpolicella brengt speciale wijnen voort en is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar zwaardere wijnen zijn dit: Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore, Amarone wijnen en Recioto. Deze verschillende soorten rode...

Alto Adige

Alto Adige

Alto Adige – oftewel: Süd-Tirol – hoorde tot de Eerste  Wereldoorlog bij Oostenrijk. Dat is nog aan alles te merken. Er wordt nog Duits gesproken en er wordt wijn gemaakt van ‘Oostenrijkse druiven’ als Weissburgunder, Blauburger, Gewürztraminer en Müller-thurgau. Maar de belangrijkste druif van deze bergachtige regio, de Lagrein, die vind je toch echt alleen in Alto Adige. Je kunt bij ons één...

Toscane

Toscane

Toscane is het bekendste wijngebied van Italië. De wijngaarden liggen in het gebied waar de beste Italiaanse wijnen worden geproduceerd. Verliefd worden op Toscane is geen uitdaging. Behalve dat het de meest bekende is, beschouwen we het ook als een van de mooiste wijnstreken van Italië. Een uniek heuvelachtig groen landschap met authentieke architectuur en mooie historie. De mensen zijn diep en...

Lugana

Lugana

De wijnstreek Lugana moet niet verward worden met het meer van Lugano. De streek ligt namelijk bij een ander bekend water: het Gardameer. De Doc Lugana ligt precies ten zuiden van het Garda Meer en behoort tot de grotere en veelzijdige wijnregio Lombardije. Lombardije heeft een grote verscheidenheid aan DOC’s op rode én witte wijnen : Van Franciacorta ,met zijn champagnes look-a-likes wijnen,...

Barbera d’Asti

Barbera d’Asti

De Barbera d’Asti wijn komt uit het gebied rondom de stad Asti. In dit gebied worden vijf varianten van deze wijn geproduceerd met elk hun eigen regels, namelijk de (gewone) Barbera d’ Asti, Barbera d’ Asti Superiore en drie subvarianten van de Superiore genaamd: Nizza, Tinella en Colli Astiani. Waar de gewone Barbera d’ Asti niet of nauwelijks in de kelder rijpt voordat deze op de markt komt,...

Barbera d’Alba

Barbera d’Alba

ondom de stad Alba in Piëmonte liggen een aantal DOC’s waar zeer goede wijnen gemaakt worden. Eén van deze gebieden is Barbera d’Alba. Aan de naam kunnen we direct ontlenen dat de wijnen gemaakt worden van de Barbera druif. De wijnen van de goede wijnhuizen bieden een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Zeker het proberen waard dus. Barbera d’Alba en Piemonte Barbera d’Alba maakt...

Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella

De Amarone della Valpolicella heeft een onberispelijke reputatie. Het bijzondere van deze wijn is dat de druiven na de oogst minimaal 4 maanden worden gedroogd. Van de ingedroogde druiven wordt vervolgens een uitzonderlijk geconcentreerde wijn gemaakt. De intensiteit van deze wijn is nauwelijks te overtreffen. Daarnaast kan de wijn makkelijk 15 jaar oud worden. Kwaliteit Naast de standaardwijn...

Puglia

Puglia

De wijngebieden van Puglia zijn doorgaans zeer vruchtbaar. Deze streek wordt ook wel Apulië genoemd. Het is ook één van de grootste wijngebieden van Italïe. Eerder stond deze streek bekend om wijnen die zich op kwaliteit niet zo makkelijk konden onderscheiden. Door aandacht te besteden aan irrigatie en lagere opbrengsten is er hier veel verandering in gekomen. Een grote belangrijke stap is het...

Valtellina

Valtellina

De wijnstreek Valtellina ligt in Lombardije, ten noord-oosten van het bekende Comomeer. Het Valtellina dal wordt door de Alpen beschermd tegen de koele noordenwind. De wijngaarden bevinden zich op 300-700 m hoogte. Ze zijn aangeplant op terrassen want de hellingen van de Alpen zijn steil, sommige zelfs wel 70%. Alle werkzaamheden in de wijngaarden van Valtellina moeten dan ook met de hand worden...

Roero

Roero

De Roero is één van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte. Er worden hele mooie witte en rode wijnen van gemaakt. Het gebied kenmerkt zich door de zandgronden waar naast druiven ook veel groent en fruit geteeld wordt. De witte wijnen worden gemaakt van Arneis en de rode wijnen van verreweg de het grootste gedeelte van Nebbiolo. De Arneis De belangrijkste druivensoort van Roero is de Arneis....

Piemonte

Piemonte

Piemonte wordt gezien als het beste wijngebied van Italië. Natuurlijk heeft Italië meer goede wijngebieden maar uit deze regio komen wijnen die behoren tot de top van de wereld. De grote namen Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti komen uit deze regio. Piemonte ligt in noordwest Italië. De naam betekent ‘aan de voet van de bergen’ en heeft alles te maken met de ligging. Ten noorden van het gebied...

Italiaanse druivensoorten

Nebbiolo

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piemonte vult.De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de...

Bonarda

Bonarda

De Bonarda-druif is een variëteit van wijndruiven waarvan wordt aangenomen dat deze zijn oorsprong vindt in Alexandrië, Egypte. Het wordt nu geteeld in Kroatië, maar ook in de regio Piemonte in Italië en in Argentinië. Wijnen gemaakt van de Bonarda-druif zijn typisch licht en bedoeld om jong te worden geconsumeerd. Deze druivensoort is klein van formaat en produceert sap met een hoge...

Muscat of Moscato

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge schil. Het vruchtvlees is in het algemeen knapperig en heeft een...

Cortese

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een steeds groter areaal aangeplant. Kleur, geur en smaak De Cortese is een druif die niet erg aromatisch is en geeft vaak mooie,...

Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese is de naam van een populaire Italiaanse blauwe druif. Hij komt vooral veel voor in Emilia-Romagna en Toscane. Sangiovese is de druif voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de duurste rode Italiaanse wijnen ter wereld. Eigenschappen van Sangiovese De Sangiovese is groeit snel en is als plant sterk. Wel zijn de druiven...

Trebbiano

Trebbiano

Trebbiano is een witte druivensoort die best veel aangeplant staat in Italië. Toch staat de druif niet op zichzelf niet enorm hoog aangeschreven. Normaal gesproken wordt er niet hele bijzondere wijn van gemaakt. De wijnen hebben een neutrale smaak met frisse zuren. Daarom wordt de druif vooral gebruik om aan een blend toe te voegen. Daar doet de druif prima werk. Trebbiano en Chianti...

Nero d’Avola

Nero d’Avola

Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Er zijn drie soorten liefhebbers van deze druif:– Sommige producenten zweren bij een pure, niet-geblende nero d’avola. Als solozanger vinden we de kruidige (denk aan syrah) maar fruitige nero d’avola in tal van appellaties terug.– Sommige producenten achten de vaste band...

Dolcetto

Dolcetto

Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines. De beste, meest geconcentreerde exemplaren – vooral uit de regio rond Alba – kunnen gerust een jaartje of...

Primitivo wijn

Primitivo wijn

De Primitivo is een rode druif die voornamelijk in Italië gebruikt worden voor het maken van zeer mooie rode wijn. Het rode druivenras Primitivo uit Puglia valt bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak. Het is een druif die zwoele, intens fruitige en toegankelijke wijnen voortbrengt. Van oorsprong is het geen autochtoon Italiaans druivenras. Het druivenras was al langer bekend in Californië...

Pinot Grigio of Pinot Gris

Pinot Grigio of Pinot Gris

De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere witte druivensoorten. Grigio of Gris betekent grijs en wijst op de kleur van de druif. Naast de kleur geeft de schil bijzondere...

Barbera

Barbera

De Barbera is een blauwe druif die het meeste aangeplant is in het noorden van Italië. Piëmonte is eigenlijk de regio van de Barbera. Hier worden de mooiste wijnen van deze druif gemaakt. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorsprong van de Barbera is. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit ras niet verwant is aan de andere soorten uit Piëmonte, dus zal meer onderzoek nodig zijn om de...

italiaanse topwijnen
dure italiaanse rode wijn
italiaanse witte wijnsoorten
rode wijn
italiaanse rode wijn
italiaanse wijn
bekende italiaanse rode wijnen

Geschiedenis van Italiaanse wijn

In de 6e eeuw voor Christus werd de wijnbouw in Zuid-Italië geïntroduceerd door de eerste Griekse kolonisten. Dit was het begin van de wijnbouw zoals we die nu kennen. Inmiddels is de Italiaanse wijn niet meer uit ons leven te denken en is het land de grootste wijnproducent ter wereld!  

De modernisering van de Italiaanse wijnbouw 

Vanaf de 17e en 18e eeuw tot halverwege de 20e eeuw vond er weinig vernieuwing plaats in de Italiaanse wijnbouw. Terwijl de Spanjaarden en Fransen hun wijnkennis verder ontwikkelden en verfijnden, bleef de wijnbouw in Italië zo’n beetje stilstaan tot ver na de Tweede Wereldoorlog. 

Gelukkig is er in de afgelopen halve eeuw ontzettend veel veranderd in Italië: het land is enorm gemoderniseerd en de kwaliteit van Italiaanse wijn is daardoor sterk toegenomen. Vandaag de dag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië! 

Italiaanse wijnetiketten lezen

De Italianen volgen bij het opstellen van het etiket de Europese richtlijnen. De volgende classificatie (van laag naar hoog) zijn te vinden op de wijnetiketten:

  • Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn meestal eenvoudige wijnen die geen oorsprongsbenaming hebben. De gebruikte druiven kunnen uit diverse gebieden in Italië afkomstig zijn. Tafelwijnen zijn meestal blends van verschillende druiven
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT): wijn uit een omschreven gebied (bijvoorbeeld Piemonte of Sicilië). De wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket genoemd wordt
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde én gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen. 

Beroemde wijnhuizen en wijnmakers

Naast deze prachtige wijnstreken zijn er ook veel geweldige wijnhuizen in Italië te vinden. Twee wijnhuizen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Planeta en La Poderina. We leggen je hieronder nog wat meer over deze wijnhuizen uit. 

Wijnhuis Planeta

Een van de meest toonaangevende Italiaanse wijnhuizen van de laatste tijd is het Siciliaanse Planeta. Dit is een jong familiebedrijf dat in 1985 werd gevestigd in Agrigento, een provincie aan de zuidwestelijke zijde van het eiland Sicilië.

Wijnhuis La Poderina

Net iets ten zuidwesten van het stadje Montepulciano ligt het kleine plaatsje Castelnuovo dell’Abate. Hier is La Poderina gevestigd, een wijnhuis dat Italiaanse topwijnen van sangiovese druiven maakt. Deze brunello di montalcino is diep robijnrood van kleur en vol van smaak, met een bouquet van kersen en vanille.

Eten en drinken

 Italiaanse wijn combineert uitstekend met Italiaanse eten. Daarmee is niet alles maar wel heel veel gezegd. Stevige wijnen combineren beter met vleesgerechten. Daarnaast combineren veel rode wijnen met pizza en pasta. Persoonlijk zouden wij geen risico nemen met de betere duurdere wijnen. De beste Italiaanse wijnen combineer met eten wat uit de zelfde streek komt. Je zult ervaren dat deze perfect bij elkaar passen.

top 10 italiaanse wijnen
druif nero d’avola
gecultiveerde druiven meenamen
gecultiveerde druiven
cabernet sauvignon
wijngebied sicilië verdween
verrassend mooie fruittonen