Investeren in een wijnklimaatkast kan verschillende voordelen opleveren die je niet zult hebben bij een wijnkoelkast. Maar je zult je waarschijnlijk afvragen of de twee eigenlijk veel verschillen vertonen. Alhoewel ze beide de temperatuur van de wijn controleren en op peil houden, zijn er toch meer verschillen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Een wijnkoelkast kopen kun je doen als je doel het koud maken en houden van wijnen is die je weldra zult serveren, wijnklimaatkasten zorgen voor een goede balans van verschillende omstandigheden voor het bewaren en laten rijpen van wijn. Koelkasten kosten meestal wel minder, maar bieden minder mogelijkheden op het vlak van stijl en stockage dan klimaatkasten. Om te helpen bij het beslissen of voor jou nu een wijnklimaatkast of koelkast het meest geschikt is, geven we je hierna de grootste verschilpunten tussen de twee.

Temperatuur

Wijn rijpt en ontwikkelt zich het best op een temperatuur tussen 13 en 15,5 C°, met minimale fluctuaties. Hoewel wijnkoelkasten een goede oplossing bieden voor het koud maken en houden van wijn, kan hun temperatuur binnenin zeer variëren van dag tot dag. Enkel een klein percentage van de wijnen die jaarlijks geproduceerd worden, is bedoeld om te laten rijpen. Wanneer je wijnen bewaart die bedoeld zijn om op te drinken zonder te laten rijpen, moet je je geen zorgen maken over de wisselingen in temperatuur die plaatsvinden in een wijnkoelkast. Echter, als je van plan bent om te investeren in klassewijnen die beter worden met de jaren, dan ontbreekt het een koelkast aan de consistentie die je nodig hebt. In tegenstelling tot bij een koelkast, zijn de meeste klimaatkasten uitgerust met een gesofisticeerde koelunits die de temperatuur strikt controleren. Deze koelingssystemen verminderen de fluctuaties die schade kunnen toebrengen aan het rijpingsproces. Onderzoek toonde aan dat wijnklimaat kasten de temperatuur binnenin op peil kunnen houden, zelfs tijdens een hittegolf. Zelfs bij een buitentemperatuur van 35 °C, blijft de temperatuur in de kast tussen de 13 en 15 °C. Voor bewaring op lange termijn, verdienen klassewijnen dan ook de bescherming die een klimaatkast kan bieden.

Vochtigheid

Waarom spelt vochtigheid een rol? Wanneer een kurk uitdroogt ten gevolge van een lage vochtigheid, sluiten ze de flessen niet meer zo goed af. Lucht kan dan naar binnen wat voor oxidatie zal zorgen en dus de geur en smaak van de wijnen zal aantasten. Omdat wijnkoelkasten in de eerste plaats gemaakt zijn om de temperatuur te controleren, behouden ze raar of zelden de ideale vochtigheidsgraad van ongeveer 60%. Hierdoor daalt de vochtigheidsgraad binnenin onder de aanbevolen niveaus voor het bewaren en laten rijpen van wijnen. Omdat ze gemaakt zijn voor het laten rijpen van wijnen over verschillende jaren, beschermen klimaatkasten je collectie door de vochtigheidsgraad in de kast op de ideale niveaus te houden en dat met digitale precisie. De vochtigheidsgraad kan in de meeste gevallen zelfs aangepast worden zodat je alles zelf kunt regelen. Testen wezen uit dat wijnklimaatkasten binnenin een vochtigheidsgraad van 60% kunnen bewaren, onafhankelijk van externe factoren.

Duurzaamheid en vervanging

Koelkasten zijn afhankelijk van een ingebouwd koelsysteem. Wanneer dit systeem er de brui aan geeft, is dit niet eenvoudig te vervangen omdat het geïntegreerd is in de constructie van de koelkast. Zelfs in geval van een klein probleem, zal je koelkast uitgeschakeld worden tijdens de herstelling waardoor je wijn blootgesteld wordt aan externe factoren. Meestal kiezen eigenaars ervoor om een nieuwe koelkast te kopen in plaats van tijd en geld te spenderen aan een reparatie van een oud exemplaar. Met andere woorden, wanneer de onderdelen die de temperatuur controleren niet meer naar behoren werken, dan zal de volledige koelkast overbodig worden en vervangen moeten worden. De wegwerpbare ontwerpen en gebruikscyclus van koelkasten maakt dat ze minder duurzaam zijn dan wijnklimaatkasten. En elke paar jaren een nieuwe wijnkoelkast kopen, en de oude bij het afval gooien, vergroot aanzienlijk je ecologische voetafdruk. De meeste wijnkasten met klimaatcontrole zijn zodanig ontworpen dat je koelingssystemen eenvoudig kunt vervangen. Je kunt de koelunit er tijdelijk uithalen indien ze aan onderhoud toe is of als ze moet vervangen worden. De meeste kasten gaan tientallen jaren mee, net als kwaliteitsmeubilair. Je hoeft geen ganse koelkast weg te gooien maar slechts één onderdeel, waardoor er minder afval is.

Stijl en esthetiek

Een koelkast is gemaakt om een basisfunctie in stand te houden: wijn koud houden. En in de meeste gevallen komt de functie dan ook voor de schoonheid. Gemaakt van plastic, glas en metaal, zijn deze bewaaroplossingen vaal utilitair qua design. Het is niet zo dat ze je interieur iets gaan bijbrengen, maar ze zijn wel zeer nuttig. Ze zijn niet gemaakt om ergens in het zicht te plaatsen, maar wel in opslagruimten zoals bergingen, garages en kelders. Klimaatkasten doen zowel dienst als mooi meubilair, als efficiënte bewaaroplossingen. Ze zijn een toevoeging aan de sfeer in je huis of zaak. Ze zijn zeker niet iets dat je ergens wil verstoppen. Ze zijn meestal uitgerust met houten deuren en met de hand gekerfde details, zodat ze een kwaliteitsvol meubilairstuk worden. Je vindt ze terug in alle mogelijke ontwerpen, zodat ze steeds bij je interieur passen.

Opslag- en stapelmogelijkheden

Koelkasten bevatten meestal metalen rekken die geschikt zijn voor wijnflessen genre Bordeaux. Helaas zijn deze rekken vaak niet geschikt voor het bewaren van grotere flessen of flessen met een zeldzamere vorm. Het kan dus zijn dat flessen beschadigd geraken wanneer je ze in de rekken plaatst of ze eruit haalt. Sommige koelkasten hebben schappen die iets verder uit elkaar staan om er grotere flessen op te kunnen leggen. Het enige nadeel hier is dat hierdoor de opslagcapaciteit van je wijnbewaarkast kleiner gaat worden. Net zoals dat klimaatkasten in verschillende stijlen en ontwerpen bestaan, zijn er ook kasten met verschillende configuraties qua opslag- en stapelmogelijkheden. De ene al wat flexibeler dan de andere De meeste hebben oplossingen voor bijvoorbeeld champagne- en Bourgogneflessen, alsook heel grote magnumflessen. Er bestaan zelfs wijnkasten met klimaatcontrole waar je volledige kratten in kunt bewaren.

Kan ik wijn in een gewone koelkast bewaren?

Ja dat kan, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een gewone koelkast houdt geen rekening met een paar van de gouden regels die we hierboven al besproken hebben. Bijvoorbeeld de correcte temperatuur, trillingen en geurtjes. Wijnkasten zijn vrij van trillingen, behouden een constante temperatuur en hebben vaak een UV-bestendige deur die de zon weghoudt bij je wijnen. Wijn bewaren en laten rijpen in een normale koelkast is dus niet aangeraden. Hij kan of mag er enkel in als je van plan bent hem op heel korte termijn op te drinken.

Kan ik niet gewoon een wijnrek gebruiken in plaats van een wijnbewaarkast?

Het grootste voordeel van een klimaatkast of koelkast ten opzichte van een wijnrek, is natuurlijk de koeling. Wijnkasten houden de temperatuur op een bepaald niveau, een wijnrek – waar het ook staat – is onderworpen aan externe omstandigheden. Het kan te koud, te warm, te vochtig,… zijn. Wijnrekken hebben bovendien geen deuren, en al zeker geen deuren die je op slot kunt doen. Als je dus wijn professioneel bewaart in je zaak, en je gebruikt een gewoon wijnrek, dan zou het wel eens kunnen zijn dat de wijn voetjes krijgt op een bepaald ogenblik. Maar ik kan wel mijn wijn mooi bewonderen, horen we je zeggen. Ja, dat klopt, maar de meeste wijnkasten beschikken over een glazen deur waar je doorheen kan kijken. Op die manier kunnen je klassewijnen ook mooi liggen pronken. En die glazen deuren zijn dan ook vaak nog eens UV-bestendig zodat de zon ook geen invloed heeft op je wijn. De meeste wijnkasten zijn gemaakt om trillingen tegen te houden, waar er bij een wijnrek natuurlijk niet zulk een technologie aan te pas komt. Waarom is trilling slecht voor je wijn, vraag je je af? Het verstoort het sediment en de natuurlijke chemische reacties die bestaan in een fles. Dit kan een zeer negatieve invloed hebben op de manier waarop een wijn rijpt en ouder wordt. De smaak en de geur zal aangetast worden, en een uitstekende, dure fles wijn zou zo maar eens naar de vaantjes kunnen gaan. Er bestaan thermo-elektrische wijnkasten die uitzonderlijk goed beschermen tegen trillingen. Natuurlijk kunnen een wijnrek en een wijnkast heel vaak gewoon op dezelfde plek gezet worden. Toch zijn er een aantal nadelen verbonden aan een wijnrek. Als niet wil dat het rek omvalt, dan moet je het ergens aan vastmaken of inbouwen, en daar zijn dan weer niet alle plekken voor geschikt. Een wijnkast plaats je gewoon waar je ze wil en klaar is kees. Indien je tussen de twee zou moeten kiezen – en het is je de investering waard – dan zouden wij toch aanraden om een gespecialiseerde wijnkast te verkiezen boven een gewoon wijnrek.

Wijnklimaatkasten