Wijngebieden in Argentinië

De bekendste druif uit Argentinië is de Malbec. De kracht van de Argentijnse wijn ligt echter in de diversiteit. Ook van de sangiovese, tempranillo, bonarda, nebbiolo en viognier worden uitstekende wijnen gemaakt. Veruit de meeste Argentijnse wijn wordt in Mendoza gemaakt. Hierdoor vergeten we snel dat het land ook andere wijnstreken kent, die prachtige kwaliteitswijnen voortbrengen. Bijvoorbeeld het bizar hooggelegen Salta en het relatief koele Patagonië.

vineyard-90x90Mendoza

Gelukkig legden de Inca’s al eeuwen geleden een geavanceerd netwerk van irrigatiekanalen in Mendoza aan. Hier plukken moderne wijnhuizen als Luigi Bosca de vruchten van met prachtige Malbec en andere rode wijnen. En in het iets hoger gelegen vulkanische subgebied Tupungato specialiseren pakweg Domain Jean Bousquet en Finca Sophenia zich in uitstekende witte wijnen.


vineyard-90x90

San Juan

In het noordwesten van Argentinië ligt het maanachtige landschap van San Juan. Deze bergachtige provincie aan de voet van de Andes is na Mendoza het belangrijkste wijngebied van het land. Met een droge bodem en een verstikkend klimaat geen voor de hand liggende wijnstreek, maar dankzij de verrassend succesvolle Shiraz onderscheidt San Juan zich duidelijk van de andere wijnstreken.


vineyard-90x90

Salta

Met zijn hoge ligging midden in de Andes en regelmatige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen biedt het wijngebied Salta niet de meest voorbeeldige omstandigheden om wijn te cultiveren. De wijnmakers uit de subregio Cafayete hebben er echter mee leren leven, getuige de uitstekende reputatie van de Torrontés-wijnen uit dit gebied. Witte wijn is dan ook het belangrijkste wijnproduct uit Salta. Hiernaast ondernemen wijnhuizen moedige pogingen met Malbec en Cabernet Sauvignon. Salta valt vooral op door zijn megalomaan hoog gevestigde wijngaarden. Het toppunt is een plantage op 3015 meter, naar verluid de hoogste ter wereld.


vineyard-90x90

Patagonië

Het gemiddelde Argentijnse wijngebied is heet genoeg om een ei op de motorkap van je auto te bakken. Met warme sjaals en pinguïns associëren we Argentinië totaal niet! Toch zijn dit bizar genoeg óók verschijnselen die we op Argentijns grondgebied aantreffen, bijvoorbeeld in Patagonië. Argentinië is immers het meest zuidelijke land ter wereld. Toegegeven: voor iglo’s is het in het grootste deel van Patagonië nog iets te warm, maar de krachtige Antarctische winden geven de wijnen uit deze streek een bijzondere structuur en een geheel eigen karakter.


vineyard-90x90

La Rioja

In het noordwesten van Argentinië vinden we La Rioja, een relatief welvarende provincie. Net als de meeste Argentijnse wijngebieden met een sterke reputatie, ligt La Rioja aan de Andes. Korte winters en snikhete zomers typeren het klimaat. Toch zijn de weersomstandigheden niet zo extreem als in Mendoza en San Juan. Hierdoor is de wijnbouw in La Rioja wellicht iets minder succesvol dan in de grootste wijnstreken. Desondanks produceert de vallei Famatina prima witte wijnen van Torrontés, die dikwijls in klassieke pergolavorm verbouwd wordt. Dit verleent de wijnbouw in La Rioja een bijzondere charme.


vineyard-90x90

Catamarca

Catamarca is beslist niet de rijkste provincie van Argentinië en ook niet het grootste wijngebied. Toch maken de extreme temperaturen en de bodem van zand en zachte klei Catamarca zeer geschikt voor wijnbouw.

2015-09-07T10:25:09+00:00