Viognier

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Frankrijk in de Rhône is aangeplant. De Viognier is als soort niet erg productief. Dat is één van de redenen dat de druif niet zo veel was aangeplant. Eigenlijk alleen in een klein deel van het Rhonedal. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Inmiddels wint de druif aan bekendheid en populariteit omdat er erg lekkere wijnen van gemaakt worden. Inmiddels is de druif ook aangeplant in de Ardèche en Languedoc-Roussillon. Daarnaast is de druif ontdekt in een aangeplant in Australië, Californië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland. Op deze plekken doet de druif  het goed en worden er kwalitatieve goede wijnen gemaakt.

Kleur, geur en smaak

Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. De kleur is meestal bleekgeel. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken. Wanneer wijnen gemaakt van Viognier goed gemaakt zijn dan levert dit aromatische wijnen op. Kenmerkend zijn de perzik-  en abrikoosachtige aroma’s. Interessant is dat de geur van de wijn de suggestie geeft dat de wijnen zoet zijn terwijl het toch echt een droge wijn is. Naast de normale wijnen zijn er ook zoete “Late oogst” wijn te verkrijgen. Uiteraard zijn dit zoete wijnen met aroma’s van perzik, bloemen en honing.

Viognier in rode wijn

Het is mogelijk om ook Viognier op een fles rode wijn te zien staan. Het komt niet enorm veel voor maar het is al een oude traditie. In bijvoorbeeld Côte-Rôtie werden wijnen van Syrah geblend met bijvoorbeeld 20% Viognier. Ook in de nieuwe wijnlanden zien we dit nu vaker gebeuren. De belangrijkste reden is om een aromatische toevoeging te geven aan de wijn.

Verschil Viognier en Chardonnay

De Viognier levert over het algemeen volle en toegankelijke wijnen. Wat dat betreft is er een overeenkomt met Chardonnay. De Viognier meer uitgesproken en de Chardonnay weer wat veelzijdiger. De verschillen zitten vooral op de aroma’s. De Chardonnay heeft vooral aroma’s van gele appel en citroen. De Viognier heeft meer aroma’s van bloemen en perzik en abrikoos. Wanneer je verschillen in de smaak wilt uitdrukken is de Chardonnay explosiever bij de eerste slok en komt de Viognier langzaam tot leven.

Condrieu

Wanneer je aan de Viognier denkt moet je ook de wijnstreek Condrieu noemen. Condrieu is de grootste appellation waarin witte wijn gemaakt wordt in de Rhône. Oorspronkelijk waren de wijnen die geproduceerd werden redelijk zoet. Inmiddels richt met zich veelal op droge witte wijnen.

Wijn en spijs

Omdat wijnen van Viognier toegankelijk zijn kunnen ze goed combineren met veel gerechten. Frisse salades en ook kipgerechten moet goed kunnen. Omdat de wijn uitgesproken is en vaak een bloemig karakter zijn wijnen van Viognier goed te combineren met Oosetrse gerechten.

Populaire wijnenNaar alle wijnen
Côte Rôtie | Frankrijk

Guigal Côte-Rôtie brune et blondeDit is een prachtige wijn gemaakt van Syrah uit de Rhône. De druif en herkomst zijn onmiskenbaar aanwezig. De wijn is gemaakt door Guigal en dat is eigenlijk een garantie voor kwaliteit.

52.00Pays d'Oc | Frankrijk

Domaine de la Jasse ‘Blanc de Blancs’ Chardonnay-ViognierDe Blanc de Blancs wijn is krachtig en verfrissend van smaak, gemaakt van geconcentreerde Chardonnay en aromatische Viognier druiven. Al jaren is deze witte wijn uit de Pays d’Oc een favoriet door zijn stuivende en fruitrijke karakter.

9.99San Juan | Argentinië

Las Moras ViognierFruitige en kruidige Argentijnse witte wijn. Intens geelgroen van kleur. Fruitig aroma met hinten van vers geplukte bloemen, rijpe abrikozen en ananas. Verfrissend van smaak met een goede balans. De afdronk is fruitig en lang. Las Moras is meerdere malen …

8.99Pays d'Oc | Frankrijk

La Coupole ‘Riche Blanc’ Chardonnay-ViognierChardonnay is een bijzondere en ‘s werelds meest aangeplante witte druif, omdat hij aantrekkelijke witte wijnen kan voortbrengen in zowel koele, gematigde als in hete klimaten. De stijlen verschillen daarentegen enorm per streek. Zo heeft Chardonnay in een koel klimaat …

8.99Pays d'Oc | Frankrijk

Pierre Baptiste Sauvignon Blanc-Viognier Pays d’Oc IGPStuivend frisse en fruitige Sauvignon Blanc van Pierre Baptiste. De wijn is helder lichtgeel van kleur met groene nuances. Fris en fruitig in geur en smaak met indrukken van citrus, groene appels, vers gemaaid gras, tropisch fruit, noten en bloemige …

10.98 5.49Languedoc | Frankrijk

Pierre Baptiste – Sauvignon Blanc-Viognier (Geen vooretiket)Stuivend frisse en fruitige Sauvignon Blanc van Pierre Baptiste. De wijn is helder lichtgeel van kleur met groene nuances. Fruitige geur van citrus, groene appels en vers gemaaid gras. Fris en fruitig van smaak met impressies van citrus, groene appel, …

9.98 4.99Naar alle wijnen