De vermentino druif is een witte druif die voorkomt in de Italiaanse wijngebieden Sardinië, Ligurië en Toscane. Er wordt vanzelfsprekend witte wijn van geproduceerd. De vermentino is een aromatische druif met een smaakprofiel dat doet denken aan bloemen, ananas en perzik. Het klimaat in Ligurië en Toscane is ideaal voor vermentino: de zonnige dagen helpen de druiven rijpen, terwijl de koele avonden ervoor zorgen dat ze hun frisheid behouden. Vermentino wijnen zijn vaak droog, licht en verfrissend, en zijn daarom perfect om op een warme zomerdag te drinken. Omdat Vermentino zo’n flexibele druif is, past hij ook goed bij een verscheidenheid aan gerechten.

 

Oorsprong een aanplant van Vermentino

De Vermentino druif komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt al eeuwenlang verbouwd op het eiland Sardinië.Vermentino is een inheems druivenras uit Italië. Zover we kunnen nagaan werd er in de 14e eeuw op Sardinië al wijn van gemaakt. Het is nog steeds zo dat de meeste Vermentino druiven daar staan aangeplant. Inmiddels wordt de druif naast Sardinië ook op het vasteland van Italie verbouwd. Daar wordt ook wel de naam favorita gebruikt. Naast Italie wordt er Vermentino wijn gemaakt in Frankrijk. Meestal wordt deze dan gecombineerd in een blend met de Rolle druif. Op bijvoorbeeld Corsica worden mooie witte wijnen van de druif geproduceerd.

Vermentino di Gallura DOCG

Vermentino di Gallura DOCG moeten we apart noemen. Deze wijnstreek is gelegen in de regio Gallura op Sardinië. De Gallura-regio staat bekend om zijn granietbodems, die de daar geproduceerde wijnen een kenmerkende minerale kwaliteit geven. Vermentino di Gallura DOCG kreeg voor het eerst de DOCG-status in 1996 en wordt momenteel geproduceerd door 22 verschillende wijnhuizen. De wijn is typisch licht van body, met delicate aroma’s van citrus en kruiden. Vermentino di Gallura DOCG is een uitstekende begeleider van visgerechten en kan het beste jong worden geconsumeerd.

Twee soorten Vermentino wijn

Er worden grofweg twee soorten Vermentino wijn geproduceerd. Ten eerste de meer lichtere wijn met een hoge zuurgraad. Deze wijn heeft aroma’s van bloemen en fruit. Daarnaast wordt een vollere en meer romige wijn geproduceerd.

Eten en drinken bij Vermentino

Vermentino wijnen combineren goed met eten. Daarbij moet je wel weten met wat voor Vermentino wijn je te maken hebt. De lichtere met hoge zuurgraad of de meer vollere variant. De zuurdere variant gaan goed samen met vis. In Italië combineren ze deze wijn met gefrituurde vis of pastagerechten. De vollere variant kan ook met vis (bijzonder inktvis) en combineert goed met allerlei kazen.