Valpolicella wijnen

Valpolicella is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar zwaardere wijnen zijn dit: Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto. In deze streek worden er veel industriële wijnen gemaakt maar er zijn nog steeds veel mooie wijnen te vinden.

valpolicella

Informatie over de streek

De Valpolicella is een strook van ongeveer 40 kilometer in Noord-Italë, ten oosten van het Gardameer. Het ligt iets boven de stad Verona. In het Noorden vinden we in de heuvels (600 meter) de beste wijngaarden van het gebied. Daarnaast speelt de verkoelende wind vanaf het Gardameer een belangrijke rol. Het zorgt voor een langzame rijping. Dit levert uiteindelijk voor de verfijnde aroma’s van de druiven. Het meest noordwestelijke deel van Valpolicella kent de meest optimale omstandigheden voor wijnbouw en heet daarom de Classico zone. Het classico-gebied is de oorspronkelijke zone van de Valpolicella in het hart van de huidigeDOC die in 1968 werd opgericht. Op dit moment wordt er nog maar de helft van alle Valpolicella in dit gebied geproduceerd.

De druiven

De Valpolicella wijn wordt gemaakt van de druiven corvina Veronese, de rondinella en de molinara. Deze druiven moeten minimaal 85% van de wijn uitmaken. Eventueel kan de wijn worden aangevuld met de druiven rossignola, negrara, trentina, barbera of sangiovese. Deze secundaire druivensoorten mogen maximaal 15% van de wijn uitmaken.

blauwe druiven

Kleur, geur en smaak

Al in de Romeinse tijd werden de wijnen van Valpolicella geroemd. Zo was de grote dichter Vilentius een grote liefhebber van Valpolicella wijn. De roem van de wijn is sindsdien niet minder geworden. De wijnen zijn licht robijnrood van kleur, neigend naar intens granaatrood bij het ouder worden. De geur is fris, fruitig en soms een beetje kruidig. De smaak is droog, fluweelzacht, fruitig, licht kruidig. De corvinadruif bezorgt Valpolicella een licht bittere kersensmaak. De beste wijnen hebben ook een droge, circusachtige nuance die van oudsher wordt geassocieerd met de bodem van het ‘Classico’-gebied. De variaties op het Valpolicellathema zijn verder afhankelijk van de secundaire druivensoorten in de melange en de keuze van de vaten. De franse barriques met hun duidelijke aroma’s van toast en vanille zijn tegenwoordig populairder geworden.

De gewone Valpolicella wijn

Het merendeel van de Valpolicella wijn is de normale wijn of ook wel de Valpolicella Classico. Dit is een lichtrode, niet al te zware wijn met een bouquet dat je aan kersen doet denken en heeft een licht bittere afdronk. Veel wijnkenners noemen het waterige, bleke wijnen met weinig karakter.

Valpolicella Superiore

Valpolicella Superiore is in theorie ook van ongedroogde druiven, maar hij wordt vaak versterkt met een tweede fermentatie (gisting) op de druivenschillen die zijn overgebleven van Amarone, of gewoon met een scheutje Amarone wijn. De Valpolicelle Superiore heeft dus ook een iets hoger alcoholgehalte.

Amarone wijn

Naast de standaardwijn en de Superiore zijn er enkele traditionele Valpolicella’s met een hoog octaangehalte, gemaakt van druiven die op stromatten zijn gedroogd. Amarone is een soortgenoot van de Recioto (zie onder) maar is niet zoet maar droog. Deze wijnen hebben veel meer fruit dan de gewonen wijnen. Amarone doet in de afdronk denken aan bittere chocolade. Het fruit in de Amarone is heel karakteristiek. Het oxidatieve karakter van deze wijnen zal de liefhebbers van schone, heldere smaken minder aanspreken, maar over de kwaliteit van de amarone valt niet te twisten. De wijn is ideaal om te laten rijpen.

Recioto

Recioto is een zijdezachte versie die op port lijkt, terwijl Amarone is gegist tot volledige droogte, een heel ander alcoholpercentage bezit (vaak 15% tot 16% zonder toevoeging) en bijna pijnlijk bitter is – de naam komt van het Italiaanse woord bitter, amaro.

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso is een soort tussenvorm, een gewone Valpolicella die wordt gemaakt van de schillen van de druiven die voor Amarone of Recioto worden gebruikt. Valpolicella Ripasso kunnen we vertalen met iets van ‘dubbelgetrokken’. Deze wijnsoort bestaat al lang in Veneto. De beste jonge Valpolicella wordt in vaten gegooid waar de recioto in heeft gerijpt. De achtergebleven droesem van de recioto bevat actieve gistcellen die voor een tweede gisting zorgen. Hierdoor wordt het alcoholgehalte hoger en krijgt de wijn iets van het karakter van recioto mee.

Producenten

Quintarelli wordt genoemd als de beste producent gevolgd door Allegrini. Andere producenten zijn: Tedeschi, Masi, Le Ragose, Dal Forno.

Valpolicella | Italië

Circus Valpolicella Ripasso 2013



Profiteer van stevige korting op de Valpolicella Ripasso. Deze Italiaanse topper heeft een extra zachte en volle smaak.  Ripasso wil zeggen dat deze Valpolicella van zoete, ingedroogde druiven is gemaakt. Daardoor smaakt hij vol en fluweelzacht. Probeer hem ook eens bij kaas.

77.94 39.00

Valpolicella | Italië

Circus Valpolicella Ripasso 2013



Profiteer van stevige korting op de Valpolicella Ripasso. Deze Italiaanse topper heeft een extra zachte en volle smaak.  Ripasso wil zeggen dat deze Valpolicella van zoete, ingedroogde druiven is gemaakt. Daardoor smaakt hij vol en fluweelzacht. Probeer hem ook eens bij kaas.

77.94 39.00

Valpolicella | Italië

Tedeschi Valpolicella Superiore DOC 2015



Tedsechi is een topper uit de Valpollicela met zijn ingedroogde druiven wat onbetwist zijn specialisme is. De Valpolicella Superiore wordt gemaakt zoals de Amarone wijnen. De druiven worden korter ingedroogd dan zijn grote broers slechts 22 dagen. De druiven gaan daarna in vaten voor de eerste gisting. Onder een gecontroleerde …

14.25 11.80

Valpolicella | Italië

Tommasi Ripasso Valpolicella Supriore DOC 2014



Intens robijnrode kleur. Rijke neus met zwarte peper en tonen van rozijnen. Volle smaak, mooi uitgebalanceerd, heel intens, kruidig met een tikje zoete kersen.

21.99 19.45

Valpolicella | Italië

Corte Midea Amarone della Valpolicella DOCG



De Amarone della Valpolicella is een klassieke topwijn uit noordoost Italië, en wordt vaak in één adem met Barolo en Brunello genoemd als de 3 koningen van Italië. Doordat de druiven na de oogst worden gedroogd, ontstaat een uitzonderlijk geconcentreerde, maar ook kostbare wijn. Deze Amarone van wijnmaker Giorgio Pizzolo …

17.99

Valpolicella | Italië

Brigaldara Amarone della Valpolicella Casa Vecie DOC 2010



De koning uit Veneto; de Amarone. Fruit zoals kersen en bramen maar ook kaneel, bloemen, kruiden en zoethout zijn enkele van de vele geuren en smaken die uit het glas springen. Complexe en uitgebalanceerde (eet)wijn.

44.99 39.50

|

Antica Vigna Valpolicella Ripasso DOC Superiore



Antica Vigna Valpolicella Ripasso Superiore is een mooie klassieke Italiaanse rode wijn. De naam Valpolicella heeft een betoverende werking op vele wijnliefhebbers, met name de Ripasso en de Amarone laten het hart van deze liefhebbers sneller kloppen. Het is de zwoele en satijnzachte smaak met een subtiel zoetje waarvan niemand …

13.99

Valpolicella | Italië

Valpolicella Doc Terre de Verona



De smaak van deze wijn combineert uitermate goed met Italiaans eten. Fruitig en sappig, met een vrij hoge zuurgraad die perfect past bij tomatensauzen. Met een lekkere, licht kruidige afdronk. Deze wijn is gemaakt van de plaatselijke Corvina en Rondinella druiven. In de prachtige heuvels ten noordoosten van Verona is …

6.99

Valpolicella | Italië

Recioto Valpolicella 2014



In de prachtige heuvels van Soave wordt een grote diversiteit aan wijnen gemaakt. Niet alleen Soave, maar ook andere wijnen van lokale, Noord-Italiaanse druiven. Een van de meest prestigieuze Soave producenten is Cantine di Soave. Ze produceren alle lokale wijnen zoals Valpolicella, Ripasso, Soave, Bardolino en Pinot Grigio. Daar moet …

14.99

Valpolicella | Italië

Tommasi Valpolicella Vitocoltori 2013



Een heerlijke wijn uit Valpolicella. De wijn heeft een karakteristieke neus, fruitig met een opmerkelijk raffinement. In de smaak droog, harmonieus en fluweelzachte smaak. Serveer suggestie: Uitstekend bij rood vlees, geroosterd of gegrild. De Valpolicella is afkomstig uit het hart van het productiegebied. De wijngaarden zijn op terrassen aangeplant tegen de …

16.99 13.99

Valpolicella | Italië

Cadis Valpolicella Ripasso



Valpolicella Ripasso wordt met gedroogde Amarone-druiven gemaakt. Dat geeft hem een extra volle smaak. Lekker als avondwijn, met kaas erbij, en bij stoofgerechten.

5.99

Valpolicella | Italië

Zonin Valpolicella Amarone



Amarone is een van de meest beroemde en iconische wijnen van heel Italië. Voor de productie van deze wijn uit de Valpolicellastreek vlakbij de Noord-Italiaanse stad Verona worden ingedroogde druiven gebruikt. Na de oogst drogen de corvina-, rondinella- en molinara-druiven zo’n 120 dagen op de zolder van de winery. Daarna …

26.99

Valpolicella | Italië

Tommasi Ripasso Valpolicella Supriore DOC Magnum 2014



Intens robijnrode kleur. Rijke neus met zwarte peper en tonen van rozijnen. Volle smaak, mooi uitgebalanceerd, heel intens, kruidig met een tikje zoete kersen

54.99 49.99

Valpolicella | Italië

Caterina Zardini Valpolicella Classico Superiore



Volle wijn met de zachte smaak van rijpe kers en een zwoele hint van specerijen. Probeer ‘m eens bij wild en kaas. Of zomaar, als avondwijn. Deze Caterina Zardini is niet zo maar een Valpolicella. Een deel van de gezonde, mooie druiven werden na de oogst eerst twintig dagen gedroogd en …

16.99

Valpolicella | Italië

Zonin Valpolicella Ripasso



Deze Ripasso Superiore van Zonin wordt gemaakt van de traditionele druiven van de Valpolicellastreek: 70% corvina, 20% rondinella en 10% molinara. Van deze druiven wordt een fruitige en aromatische wijn gemaakt. Pas vier maanden later ondergaat deze wijn een tweede gisting. Ditmaal wordt de wijn 20 dagen in contact gebracht …

12.99 9.99

Valpolicella | Italië

Zonin Valpolicella Classico



In de Noord-Italiaanse Valpolicellastreek worden wereldberoemde wijnen gemaakt zoals Amarone, Ripasso en Recioto. De Valpolicella Classico is de ‘normale’ instapwijn van Zonin. Maar dan wel uit het oorspronkelijke Valpolicella-gebied. Hij wordt gemaakt van de typische druiven uit de streek: corvina, rondinella en molinara. In tegenstelling tot zijn beroemde broers is …

7.29

Valpolicella | Italië

Amarone Valpolicella DOC



Bij de productie van Amarone worden de druiven eerst gedroogd en daarna pas geperst. Van het geconcentreerde druivensap worden alle suikers omgezet in meer dan 15% alcohol. Het resultaat is een krachtige droge wijn.

24.99

Valpolicella | Italië

Caterina Zardini Amarone della Valpolicella Class Riserva



Voor de gisting worden de druiven eerst gedroogd. Die geven Amarone zijn intense smaak. La Mama’ noemen Italianen Amarone, moeder van alle wijnen. Het geheim van Amarone zit in de speciale bereiding. Na de oogst worden de druiven minstens twee maanden, maar vaak veel langer, gedroogd. Van het ingedikte, suikerrijke …

Valpolicella | Italië

AH Excellent Selectie Valpolicella Ripasso



Valpolicella Ripasso heeft extra veel vulling doordat hij twee keer vergist. Met de volle smaak van rijpe kers, specerijen en chocolade. Lekker bij pasta en pittige kaas.

9.49 6.99

Veneto | Italië

Corte Midea Amarone della Valpolicella DOCG



De Amarone della Valpolicella is een klassieke topwijn uit noordoost Italië, en wordt vaak in één adem met Barolo en Brunello genoemd als de 3 koningen van Italië. Doordat de druiven na de oogst worden gedroogd, ontstaat een uitzonderlijk geconcentreerde, maar ook kostbare wijn. Deze Amarone van wijnmaker Giorgio Pizzolo …

17.99 13.99

Valpolicella | Italië

Valpolicella Ripasso Montresor Capitel della Crosara DOC 2014



Robijnrode wijn geurt heerlijk naar rijpe kersen, bosbessen, chocolade en wat kruiden zoals kaneel en vanille. Smaken van donker rijp fruit en kruiden. Een mooie, zachte, volle en stevige wijn met een lange afdronk.

13.50 10.99

Valpolicella | Italië

Sartori Valpolicella Classico Montegradella SUP DOP, Italië, Rode Wijn



Intense robijnrode kleur. Aroma’s van rijp fruit met toetsen van cassis, pruimen en kruiden. Medium tot volle body me sappige fruitsmaken, soepele tannines en een langdurige afdronk.

10.99

|

Circus Valpolicella Ripasso



Circus Valpolicella Ripasso

Valpolicella | Italië

La Fontanina Valpolicella Ripasso (Organic)



La Fontantina ligt in het hart van Valpantena, midden in de DOC Valpolicella. Een gebied volop aangeplant met olijfbomen, kersenbomen en natuurlijk glooiende heuvels met wijngaarden. Daniel Salvagno, eigenaar van dit prachtige domein heeft gekozen voor biologische wijnbouw om het terroir te beschermen en biologische wijnen met een stevige persoonlijkheid …

17.49

Veneto | Italië

Torre del Falasco Valpolicella Ripasso



Een prachtige robijnrode kleur. De geur is zeer karakteristiek met elementen van pruimen en rozijnen. De smaak is krachtig en complex met toch een zekere frisheid. Zeer originele wijn met een uitzonderlijk goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

10.65

|

Vivaldi – Valpolicella DOC Ripasso Sonata



Deze Valpolicella van de Vivaldi serie is een magnifiek kunstwerk geworden uit de kelders van Cantine Valpolicella Negrar. De afgelopen jaren hebben we al veel prachtexemplaren van deze wijnen mogen verwelkomen in ons assortiment en ook deze schitterende wijn overtreft weer al onze verwachtingen. Deze bijzondere Valpolicella is gemaakt van …

15.99

Veneto | Italië

Tenuta Valleselle ‘Aureum Acinum’ Amarone della Valpolicella



Voluit Amarone di Valpolicella is altijd een blend, en wel van de druivenrassen corvina, corvinone, molinara en rondinella, waarbij de corvinone sinds 2003 steeds meer de plaats van molinara heeft ingenomen. Een handvol andere druivenrassen is in beperkte percentages toegestaan. De druiven voor Amarone worden geplukt in de laatste tien …

35.99 27.00

Veneto | Italië

Villa Fura Amarone della Valpolicella



Amarone heet voluit Amarone della Valpolicella en is altijd een blend van de druiven Corvina, Corvinone, Molinara en Rondinella. Slechts enkele andere druivenrassen zijn in zeer beperkte percentages toegestaan. Ondanks de grote verschillen in bodems in Valpolicella heeft Amarone wijn altijd een donkere kleur, fruitige en vrij zoete indruk en …

25.99 17.49

Valpolicella | Italië

Tenuta Valleselle ‘Rovertondo’ Valpolicella Ripasso



Het wijnhuis Tenuta Valleselle wordt al enkele generaties gerund door de Tinazzi familie. Het familiebedrijf groeide snel uit van een lokaal wijnhuis die de producten op de plaatselijke markt verkocht tot een internationale kelder met aanzien en prachtige wijnen waarvoor men in de rij staat. De wijnen worden in meer …

15.99

Veneto | Italië

Antica Vigna Valpolicella Ripasso DOC Superiore



Antica Vigna Valpolicella Ripasso Superiore is een mooie klassieke Italiaanse rode wijn. De naam Valpolicella heeft een betoverende werking op vele wijnliefhebbers, met name de Ripasso en de Amarone laten het hart van deze liefhebbers sneller kloppen. Het is de zwoele en satijnzachte smaak met een subtiel zoetje waarvan niemand …

13.99 9.99

Veneto |

Zenato Amarone della Valpolicella



De absolute ‘koning’ van dit gebied, gemaakt van alleen de allerbeste druiven van exceptioneel goede oogsten. De Amarone is een klein juweel in het assortiment Zenato-wijnen. Het is gemaakt van de uitstekende Corvina, Rondinella, Oselta en Croatina druiven, die afkomstig zijn van de Valpolicella Classico regio van de gemeenten Sant’Ambrogio, …

36.49