Valpolicella is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar zwaardere wijnen zijn dit: Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto. In deze streek worden er veel industriële wijnen gemaakt maar er zijn nog steeds veel mooie wijnen te vinden.

Informatie over de streek

De Valpolicella is een strook van ongeveer 40 kilometer in Noord-Italë, ten oosten van het Gardameer. Het ligt iets boven de stad Verona. In het Noorden vinden we in de heuvels (600 meter) de beste wijngaarden van het gebied. Daarnaast speelt de verkoelende wind vanaf het Gardameer een belangrijke rol. Het zorgt voor een langzame rijping. Dit levert uiteindelijk voor de verfijnde aroma’s van de druiven. Het meest noordwestelijke deel van Valpolicella kent de meest optimale omstandigheden voor wijnbouw en heet daarom de Classico zone. Het classico-gebied is de oorspronkelijke zone van de Valpolicella in het hart van de huidigeDOC die in 1968 werd opgericht. Op dit moment wordt er nog maar de helft van alle Valpolicella in dit gebied geproduceerd.

De druiven

De Valpolicella wijn wordt gemaakt van de druiven corvina Veronese, de rondinella en de molinara. Deze druiven moeten minimaal 85% van de wijn uitmaken. Eventueel kan de wijn worden aangevuld met de druiven rossignola, negrara, trentina, barbera of sangiovese. Deze secundaire druivensoorten mogen maximaal 15% van de wijn uitmaken.

Kleur, geur en smaak

Al in de Romeinse tijd werden de wijnen van Valpolicella geroemd. Zo was de grote dichter Vilentius een grote liefhebber van Valpolicella wijn. De roem van de wijn is sindsdien niet minder geworden. De wijnen zijn licht robijnrood van kleur, neigend naar intens granaatrood bij het ouder worden. De geur is fris, fruitig en soms een beetje kruidig. De smaak is droog, fluweelzacht, fruitig, licht kruidig. De corvinadruif bezorgt Valpolicella een licht bittere kersensmaak. De beste wijnen hebben ook een droge, circusachtige nuance die van oudsher wordt geassocieerd met de bodem van het ‘Classico’-gebied. De variaties op het Valpolicellathema zijn verder afhankelijk van de secundaire druivensoorten in de melange en de keuze van de vaten. De franse barriques met hun duidelijke aroma’s van toast en vanille zijn tegenwoordig populairder geworden.

De gewone Valpolicella wijn

Het merendeel van de Valpolicella wijn is de normale wijn of ook wel de Valpolicella Classico. Dit is een lichtrode, niet al te zware wijn met een bouquet dat je aan kersen doet denken en heeft een licht bittere afdronk. Veel wijnkenners noemen het waterige, bleke wijnen met weinig karakter.

Valpolicella Superiore

Valpolicella Superiore is in theorie ook van ongedroogde druiven, maar hij wordt vaak versterkt met een tweede fermentatie (gisting) op de druivenschillen die zijn overgebleven van Amarone, of gewoon met een scheutje Amarone wijn. De Valpolicelle Superiore heeft dus ook een iets hoger alcoholgehalte.

Amarone wijn

Naast de standaardwijn en de Superiore zijn er enkele traditionele Valpolicella’s met een hoog octaangehalte, gemaakt van druiven die op stromatten zijn gedroogd. Amarone is een soortgenoot van de Recioto (zie onder) maar is niet zoet maar droog. Deze wijnen hebben veel meer fruit dan de gewonen wijnen. Amarone doet in de afdronk denken aan bittere chocolade. Het fruit in de Amarone is heel karakteristiek. Het oxidatieve karakter van deze wijnen zal de liefhebbers van schone, heldere smaken minder aanspreken, maar over de kwaliteit van de amarone valt niet te twisten. De wijn is ideaal om te laten rijpen.

Recioto

Recioto is een zijdezachte versie die op port lijkt, terwijl Amarone is gegist tot volledige droogte, een heel ander alcoholpercentage bezit (vaak 15% tot 16% zonder toevoeging) en bijna pijnlijk bitter is – de naam komt van het Italiaanse woord bitter, amaro.

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso is een soort tussenvorm, een gewone Valpolicella die wordt gemaakt van de schillen van de druiven die voor Amarone of Recioto worden gebruikt. Valpolicella Ripasso kunnen we vertalen met iets van ‘dubbelgetrokken’. Deze wijnsoort bestaat al lang in Veneto. De beste jonge Valpolicella wordt in vaten gegooid waar de recioto in heeft gerijpt. De achtergebleven droesem van de recioto bevat actieve gistcellen die voor een tweede gisting zorgen. Hierdoor wordt het alcoholgehalte hoger en krijgt de wijn iets van het karakter van recioto mee.

Producenten

Quintarelli wordt genoemd als de beste producent gevolgd door Allegrini. Andere producenten zijn: Tedeschi, Masi, Le Ragose, Dal Forno.










Valpolicella | Italië

Tedeschi Valpolicella Superiore DOC 2015



Tedsechi is een topper uit de Valpollicela met zijn ingedroogde druiven wat onbetwist zijn specialisme is. De Valpolicella Superiore wordt gemaakt zoals de Amarone wijnen. De druiven worden korter ingedroogd dan zijn grote broers slechts 22 dagen. De druiven gaan daarna in vaten voor de eerste gisting. Onder een gecontroleerde …

14.25 10.00

Valpolicella | Italië

Corte Midea Amarone della Valpolicella DOCG



De Amarone della Valpolicella is een klassieke topwijn uit noordoost Italië, en wordt vaak in één adem met Barolo en Brunello genoemd als de 3 koningen van Italië. Doordat de druiven na de oogst worden gedroogd, ontstaat een uitzonderlijk geconcentreerde, maar ook kostbare wijn. Deze Amarone van wijnmaker Giorgio Pizzolo …

17.99

Valpolicella | Italië

Brigaldara Amarone della Valpolicella Casa Vecie DOC 2010



De koning uit Veneto; de Amarone. Fruit zoals kersen en bramen maar ook kaneel, bloemen, kruiden en zoethout zijn enkele van de vele geuren en smaken die uit het glas springen. Complexe en uitgebalanceerde (eet)wijn.

44.99 39.50

Valpolicella | Italië

Tommasi Ripasso Valpolicella Supriore DOC Magnum 2014



Intens robijnrode kleur. Rijke neus met zwarte peper en tonen van rozijnen. Volle smaak, mooi uitgebalanceerd, heel intens, kruidig met een tikje zoete kersen

54.99 49.99

Valpolicella | Italië

Sartori Valpolicella Classico Montegradella SUP DOP, Italië, Rode Wijn



Intense robijnrode kleur. Aroma’s van rijp fruit met toetsen van cassis, pruimen en kruiden. Medium tot volle body me sappige fruitsmaken, soepele tannines en een langdurige afdronk.

10.99

Veneto | Italië

Tenuta Valleselle ‘Aureum Acinum’ Amarone della Valpolicella



Voluit Amarone di Valpolicella is altijd een blend, en wel van de druivenrassen corvina, corvinone, molinara en rondinella, waarbij de corvinone sinds 2003 steeds meer de plaats van molinara heeft ingenomen. Een handvol andere druivenrassen is in beperkte percentages toegestaan. De druiven voor Amarone worden geplukt in de laatste tien …

35.99

Veneto | Italië

Tenuta Valleselle ‘Rovertondo’ Valpolicella Ripasso



Het wijnhuis Tenuta Valleselle wordt al enkele generaties gerund door de Tinazzi familie. Het familiebedrijf groeide snel uit van een lokaal wijnhuis die de producten op de plaatselijke markt verkocht tot een internationale kelder met aanzien en prachtige wijnen waarvoor men in de rij staat. De wijnen worden in meer …

15.99 13.49

|

Tommasi Amarone Classico Della Valpolicella DOCG



Deze mooie Tommasi Amarone heeft een intens robijnrode kleur. Warme, rijpe geuren in de neus, intens en verfijnd. Complexe smaak, glad, vol van kracht met heel veel kersen, noten en pruimen. Voortreffelijke in combinatie met rood vlees, wild en oude kazen. Ook heerlijk als after-dinner wijn. Gemaakt volgends de traditionele …

43.35

|

Zenato Valpolicella Superiore, 2016, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Aroma’s van zwarte bessen en kruiden✓ Vlezige, sappige wijn✓ Mooie Valpolicella!

16.49 13.49

|

Sopra Sasso Valpolicella Ripasso



Sasso Ripasso heeft een volle en zachte smaak van rijp rood fruit als kersen en bramen. Deze Ripasso heeft zachte tannines en een klein amandel bittertje die hem zijn unieke karakter geven. Sopra Sasso Ripasso is lekker bij gegrild vlees, eendenborst, lamsvlees en harde kazen. Deze volle en krachtige wijn …

14.35

|

Cesari Essere Valpolicella DOC



Cesari Essere Valpolicella is mooie soepele wijn die al in de Romeinse tijd grote faam genoot. Cesari Essere Valpolicella daarvan is de smaak droog, fluweelzacht, fruitig met een lichte kruidigheid. Wijnhuis Cesari Het bedrijf Cesari werd in 1935 opgericht door Gerardo Cesari. Inmiddels wordt Cesari geleid door de 3e en …

7.39

|

Tommasi Valpolicella DOC 2017



Robijnrode kleur. Zeer frisse en fruitige geuren met veel tonen van kersen. Intense smaak van zoete kersen. Goed in balans en vol van smaak.

13.99 11.13

|

Tommasi Ripasso Valpolicella Supriore DOC 2015



Intens robijnrode kleur. Rijke neus met zwarte peper en tonen van rozijnen. Volle smaak, mooi uitgebalanceerd, heel intens, kruidig met een tikje zoete kersen.

21.99 19.45

|

Valpolicella Ripasso Montresor Capitel della Crosara DOC 2016



Robijnrode wijn geurt heerlijk naar rijpe kersen, bosbessen, chocolade en wat kruiden zoals kaneel en vanille. Smaken van donker rijp fruit en kruiden. Een mooie, zachte, volle en stevige wijn met een lange afdronk.

13.50 11.65

|

Familiglia Pasqua Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Cariano, 2015, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Aroma’s van oa zwart fruit en vanille✓ Volle wijn met lange afdronk✓ Lekker bij oa rood vlees en wild

15.49

|

Zenato Ripassa della Valpolicella, 2014, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Intens, zeer verfijnd en krachtig boeket.✓ Grootse robijnrode wijn✓ Van tophuis Zenato!

25.49 19.99

|

Cesari Amarone della Valpolicella Classico DOCG



Cesari Amarone della Valpolicella Classico heeft een robijnrode kleur met aroma`s van kersen, pruimen, kruien en tabak. Het heeft rijke smaken van pruimen, gedroogde rode bessen en kruiden. De afdronk is heerlijk en lang. Drogen van druiven De druiven Corvina, Rondinella en Molinara worden tot half januari gedroogd op rekken …

32.75

|

Tommasi “Ripasso” Valpolicella Superiore DOC



‘Ripasso’ is het unieke resultaat van de 2e fermentatie van de Tommasi Valpolicella Classico Superiore op de warme gedroogde druivenschillen, die overgebleven zijn na persing voor de Tommasi Amarone. Dit proces, gebruikt in uitzonderlijke jaargangen, verleent rijkheid en karakter aan deze grote wijn. Intens robijnrode kleur. Rijke neus met zwarte …

19.65

|

Tedeschi San Rocco Ripasso Valpolicella Superiore DOC 2016



Diep robijnrood. Kersen en frambozen, krenten en rozijnen, gerijpt, abrikozenpitten. Wat stevigheid en mooie bitters. Stevige pastagerechten, vleesgerechten, harde kazen.

17.99 16.50

|

Cavalchina Torre d’Orti Valpolicella Ripasso Superiore, 2015, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Heerlijke, complexe wijn✓ Fruitige en kruidige toetsen✓ Heerlijk bij oa barbecue

16.99

|

Familiglia Pasqua Cecilia Beretta Valpolicella Ripasso, 2015, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Aroma’s van oa zwart fruit en tabak✓ Heerlijke, lange afdronk✓ Schitterende wijn!

17.99

|

Sartori Amarone Della Valpolicella DOP, 2014, Italië, Rood



✓ Klassieker uit Italië!✓ Vol, krachtig & complex✓ Suggestie van de Sommelier

27.49

|

Familiglia Pasqua Cecilia Beretta Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Aroma’s van oa kersen en chocolade✓ Volle body en lange finish✓ 24 maanden houtrijping

41.99

|

Familiglia Pasqua Cecilia Beretta Amarone della Valpolicella, 2014, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Aroma’s van oa zwart fruit en amandel✓ Lange, harmonieuze afdronk✓ 18 maanden houtrijping

34.99

|

Familiglia Pasqua Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Mizzole, 2015, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Aroma’s van oa wilde kersen en toast✓ Vol, rond en warm in de mond✓ Heerlijk bij oa stoofpotjes met rood vlees

14.49

|

Zenato Amarone della Valpolicella Classico, 2013, Veneto, Italië, Rode Wijn



✓ Uitmuntende Amarone!✓ Bijzonder scherp geprijsd✓ Van het tophuis Zenato

49.99 39.99

|

Tommasi Valpolicella DOC



Fermentatie van deze mooie Valpolicella vindt gedurende 7 dagen plaats in roestvrij stalen tanks. De wijn rijpt eerst 4 maanden op roestvrij stalen tanks, gevolgd door 2 maanden op Sloveense eikenhouten vaten van 65 hectoliter. Tommasi Valpolicella heeft een prachtige robijnrode kleur. Zeer frisse en fruitige geuren met intense smaak …

11.75