Vacqueyras is een dromerig dorpje in de Vaucluse ten oosten van Orange.Het dorp is trots op de troubadour Raimbaut, die honderden jaren geleden vanuit Vacqueyras Frankrijk veroverde. Men eert hem met een borstbeeld dat u kunt vinden bij de ingang van het dorp. Tot voor enige tijd heette ook de coöperatie de Troubadour. Het dorpje heeft twee kroegen, een bakker, een apotheek en een kleine camping. De kroeg in het midden van het dorp heeft een prachtig terras onder heel oude platanen. Na een hele ochtend wijnproeven bij verschillende producenten is het heel aangenaam om in de schaduw van die platanen een pilsje te drinken! Wijnproeven maakt dorstig, zeker als het om jonge wijnen gaat. Het gebied van de appellation Vacqueyras strekt zich ook uit over de gemeente Sarrian. In 1990 werden de wijnen van Vacqueyras opgewaardeerd tot een appellation Locale en kregen hetzelfde niveau als b.v Châteauneuf du Pape. Die opwaardering kwam niet uit de lucht vallen. De kwaliteit van de Vacueyraswijnen viel al lang op bij kenners. In 1983 schreef Duijker al: “….de wijnen hier horen tot de allerbesten van de appellation (toen nog Côtes du Rhône Villages)….aangenaam fijn genuanceerd”. Het dorpje heeft een coöperatie, die aangename soepele wijnen maakt, daarnaast tal van particuliere producenten en een paar handelaren.

De Grenache

De Grenachedruif is dominant voor de rode wijnen, het aandeel is vaak 60 to 70%. De Grenache wordt meestal aangevuld met Syrah en Mouvèdre. Een enkele wijnboer gebruikt 50% Grenache en 50% Syrah. (als goed voorbeeld daarvan geldt Cuvée Ermite van Château Montmirail). Soms ondergaat de wijn wat houtrijping. Door het grote aantal producenten en hun eigen manier van wijnmaken is er een Vacqueyras te vinden voor elk moment. De wijn is meestal na 3 jaar goed te drinken en kan vanaf het moment dat ze rijp is nog vaak 3 tot 4 jaar bewaard worden.

Buurman van Châteauneuf-du-Pape

Vacqueyras ligt in het zuidelijke gedeelte van de Rhône, direct naast Châteauneuf-du-Pape. De wijnen zijn diep van kleur met een kruidige afdronk en zeer vergelijkbaar met hun prestigieuze buurman. De gebruikte druivensoorten zijn veelal Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault, vergelijkbaar dus met de druiven die voor Châteauneuf-du-Pape worden gebruikt. Het grote voordeel is dat deze wijnen nog niet zo bekend zijn en u daardoor voor slechts een fractie van de prijs van een Châteauneuf-du-Pape een schitterende Rhône-wijn kunt kopen.

Wijnen uit Vacqueyras