Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druivensoort in Rioja in Spanje. In deze beroemde wijnstreek wordt de druif vaak gemengd met andere druiven (zoals de Garnacha Tinto) maar er worden steeds vaker wijnen geproduceerd met alleen Tempranillo als ingrediënt. En dat kan deze druif van hoge kwaliteit goed aan. Het is een druif die complexe, elegante en lang houdbare wijnen kan voorbrengen. Naast Spanje wordt de druif ook veel gevonden in Argentinië.

Tempranillo is de basis van heel veel goede Spaanse wijnen

Kleur, geur en smaak van de Tempranillo

De Tempranillo heeft een dikke schil en is niet uitgesproken zuur of zoet. Daardoor zijn de wijnen over het algemeen heel toegankelijk. De wijnen zijn fruitig en hebben over het algemeen een niet al te hoog gehalte alcohol. De goede wijnen hebben aroma’s van specerijen en frambozen. Verder hebben de wijnen een diepe kleur en goede structuur waardoor ze goed houdbaar zijn. Hoewel de druif in heel Spanje wordt verbouwd komen de beste wijnen voort uit de gebieden waar het warm is. Voor hoogstaande wijnen heeft de druif een warm klimaat nodig. Deze omstandigheden zijn te vinden in Ribera del Duero, Rioja, Penedes en Navarra. Daar is de druif dus ook in grote hoeveelheden te vinden in de wijngaarden.

Blenden of op zichzelf

Omdat de Tempranillo druif in vergelijking met andere druiven niet heel uitgesproken is werd en wordt er vaak voor gekozen om de wijn te blenden. Anders gezegd: er worden druivensoorten als de Cabernet Sauvignon of Garnacha toegevoegd. Het karakter van de druif brengt met zich mee dat dit goed kan. Steeds vaker worden er echter wijnen gemaakt die uitsluitend van tempranillo gemaakt worden. De wijnen die gemaakt worden in Ribera del Duero zijn  vaak cepage-wijnen. Door de hoogte van de wijngaarden krijgen de wijnen een mooi karakter zodat ze geen toevoeging van andere smaken en aroma’s nodig hebben.

Eten en drinken

Omdat de Tempranillo wijnen zacht en toegankelijk zijn kunnen deze goed gecombineerd worden met verschillende gerechten. Bij de meest bekende Spaanse en Italiaanse gerechten is de wijn goed te drinken. Vooral bij gerechten met tomaat komt de wijn goed tot zijn recht. Wil je de wijn bij een barbecue drinken dan werkt dat in de meeste gevallen ook prima. Omdat rokerig vlees dus goed combineert zijn de wijnen dus ook goed te combineren met vlees en groenten van de gril. Wanneer je de wijn wilt combineren met vis kan je het beste een soort vis kiezen met een stevige smaak en structuur.

Populaire wijnen