Soorten wijn

Wijn is er in heel veel kleuren, geuren en smaken. Het unieke en voor veel mensen het leukste van wijn is dat alle wijnen verschillend zijn. Toch is het wel mogelijk om orde te scheppen in de grote hoeveelheid soorten. Hier een overzicht van de belangrijkste soorten wijn.

Sherry

Sherry

Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry...

Port wijn

Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte...

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn krijgt haar zoete smaak door de aanwezigheid van meer restsuiker in vergelijking met drogere (minder zoete wijnen). Uiteraard is smaak subjectief dus of een wijn zoet is, wordt verschillende beleefd. Daarnaast wordt de smaak niet alleen bepaald door...

Zoete rode wijn

Zoete rode wijn

Hoewel de meeste dessertwijnen wit zijn, worden er heerlijk rode zoete wijnen gemaakt. De smaak van een rode wijn is afhankelijk van onder andere de wijnstreek waar de druiven rijpen. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak, maar er zijn ook zoete rode wijnen. Bij...

Mousserende wijn

Mousserende wijn

Mousserende wijn, bubbeltjeswijn of schuimwijn is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Je kan een eenvoudige...

Rosé wijn

Rosé wijn

Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie...

Rode wijn

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit twee weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. Je kan van blauwe druiven ook...

Witte wijn

Witte wijn

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witten en blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen...

Mousserende wijn

Clairette de Die

Clairette de Die

Clairette de Die is een mousserende wijn uit het Zuid-Franse Rhonegebied. Tegen de imposante uitlopers van de Alpen en in de vallei van het riviertje de Drôme, liggen de schitterende wijngaarden van de Clairette de Die. Het dorpje ‘Die‘ ligt precies tussen het...

Franciacorta

Franciacorta

Franciacorta is een kleine wijnregio in Lombardije in Italië. Deze streek is bekend om de mousserende wijnen van hoge kwaliteit die hier gemaakt worden. De wijnen gemaakt in Franciacorta hebben veel gelijkenis met Champagne. Minder bekend maar wel de beste? Deze...

Lambrusco

Lambrusco

Lambrusco is een licht mousserende Italiaanse wijn. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco wijn kan rood, wit en rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Lambrusco is een lichte...

Cava

Cava

Cava is champagne uit Spanje. Of juist niet? Soms is het jammer dat alles wat mousserend is automatisch champagne genoemd wordt. Het zorgt ervoor dat mousserende wijnen zoals Cava niet op waarde geschat wordt. Cava is namelijk een mousserende wijn van overwegend een...

Prosecco

Prosecco

Prosecco is een witte druivensoort waarmee mousserende wijn met dezelfde naam gemaakt wordt. Het is ook een regio in Veneto in Noordwest Italië. Velen noemen de Proseccodruif “Glera.” De meeste Prosecco wijnen moeten jong en fris gedronken worden. Koop dus altijd het...

Champagne

Champagne

Voor veel mensen is een goede champagne niet te vergelijken met andere wijn. Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gebied met dezelfde naam in Frankrijk. De meeste champagne is wit (en het meest bekend) maar er is ook rosé champagne. Er...

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste...

Dessertwijnen

Vin Santo

Vin Santo

Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge...

Passito

Passito

De Italiaanse benaming voor natuurlijk zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven, is passito. Het drogen van de druiven gebeurt op matten of door de trossen op te hangen. De druiven krijgen door het vochtverlies zoveel suikers dat slechts een deel ervan vergist; de...

Sherry

Sherry

Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry...