Sancerre wijn

Sancerre is vooral bekend om de droge mooie witte wijnen. De Sancerre wijn regio is gelegen aan de oevers van de rivier de Loire. Het gebied is beroemd om zijn heerlijke frisse wijnen van de Sauvignon blanc. Op andere plaatsen wordt deze druif als moeilijk ervaren maar in de Sancerre worden er frisse wijnen van gemaakt die niet te evenaren zijn. In vrijwel ieder serieus restaurant zal een Sancerre op de wijnkaart staan. Naast de witte wijnen worden er ook rode wijnen van de Pinot Noir gemaakt.

sancerre1

Appellation

Sancerre is een Franse wijnsoort met een Appellation d’origine contrôlée-keurmerk. Deze wordt in het oosten van het Loiredal verbouwd. Sancerre wijn is genoemd naar een kleine gemeente in het Franse departement Cher. Het eeuwenoude dorpje ligt op een heuvel op de Westelijke Loire oever en is omringd door wijngaarden. De AOC stamt uit 1936 en gold toen alleen voor witte Sauvignon-blanc. Sinds 1959 geldt de AOC ook voor rode en rose wijn gemaakt van de Pinot Noir druif.

Druiven van Sancerre wijn

De Sancerre is vooral bekend vanwege zijn Sauvignon blanc en Pinot noir. De Sauvignon Blanc is een verplichte druif voor veel witte wijnen hier, voorgeschreven in de regels van de appellation.

Het terroir van Sancerre wijn

Sancerre ligt in de Loire, vernoemt naar de gelijknamige rivier. Deze kronkelt door het rustieke bergachtige landschap. De samenstelling van de grond erg afhankelijk van de plaats waardoor de Sancerre wijn een eigen uniek karakter krijgen. De grond bestaat voornamelijk uit drie verschillende typen. De eerste is een ondergrond die ook wel Terres-blanches wordt genoemd. Het is witte klei met een hoog kalkgehalte. Daarnaast komen we een met kiezels bedekte bodem geheten (de Cailottes). Als laats ontdekken we in de Sancerre een bodem van kiezelhoudende aarde.

sauvignon blanc

Geur, kleur en smaak

Tegenwoordig is Sancerre wijn wereldberoemd vanwege de witte Sauvignon blanc, frisse strakke droge wijnen met florale aroma’s van acacia, jasmijn of en jong wit fruit. De dominante druif in Sancerre is Sauvignon-blanc waarvan de kisperend frisse en droge witte wijnen gemaakt worden. Witte Sancerre gaat in het bijzonder goed samen met vis, geitenkaas (uit de regio) en natuurlijk ook foie gras. De rode Sancerre wijn is steviger en fruitig met aroma’s van kersen, kersen. Het is meer geschikt voor witte vlees zoals konijn of pluimvee. De roos, toen met hem, gaat perfect met gehaktsaus.

De Loire

De Loire is de langste rivier in Frankrijk en de laatste wilde (ongekanaliseerde) rivier van Europa. Door de UNESCO is het gebied dat bekend staat om de vele kastelen aangewezen als werelderfgoed. Een groot gedeelte van het stroomgebied bestaat uit wijngaarden. De AOC Loire (met de kleinere AOC’s zoals Sancerre) is in omvang het derde wijngebied van Frankrijk; tweede als het gaat om de productie van bruis wijnen en de grootste producent van witte wijn. Bekendste streken zijn Sancerre en Pouilly-Fumé, ter weerszijden van de rivier de Loire. Minder bekend zijn Quincy, Menetou-Salon en Reuilly, waar qua karakter vergelijkbare wijnen vandaan komen. We proefden er vele en trokken een paar interessante conclusies. Een ervan is dat Pouilly-Fumé lekker op zijn lauweren rust. De wijnen die uit deze streek komen zijn vaak wat te duur en niet zo interessant. Sancerre is een stuk interessanter, met heel goede, en ook wat minder dure exemplaren. Maar een zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit vinden we in het nabijgelegen Menetou-Salon. Veel wijnen uit deze streek dus in ons lijstje.

Wijnen uit Sancerre

2018-10-02T16:47:51+00:00