Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden. Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken.

Productie

Van de totale hoeveelheid wijn die er wereldwijd geproduceerd wordt is het aandeel rosé nog geen 10%. Frankrijk is de grootste producent in de wereld met bijna 24 miljoen hl in 2011. Dat is ruim een kwart van de totale wereldwijde productie. Daarnaast worden ook in Portugal, Duitsland en Spanje relatief veel rosé wijnen geproduceerd. Ook veel andere wijnstreken in de wereld hebben naast rode en/of witte wijnen wel een rosévariant.

De Provence is de grootste roséproducent van de wereld. Bepaalde regio’s maken kwaliteitrosé’s. Tavel is een kleine AOP langs de Rhône. Hier worden merendeel kwaliteit rosé’s gemaakt. Ook uit de Anjou komt veel rose waaronder ook enkele goede. De grootste Appellation is die van AOP Côtes de Provence. Hier zijn zowel grote châteaus zoals Château D’Esclans als kleinere chateaus zoals Domaine De La Maurette en Chateau Rêva gevestigd welke verrassend aangename kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Met name de zalmkleurige rosé wordt wereldwijd gedronken. De kleur variant Vin gris kent men o.a. in de Loirevallei en Jura. Men spreekt bij sommige wijnen ook weleens over Vin Pelure d’Oignon. Wijn met een uienkleur.
In de Bourgognestreek kent men Oeil de Perdrix. De kleur van een patrijzenoog.







Populaire rosé wijnen

Provence | Frankrijk

Piqueroque Côtes de Provence Rosé



Bleekroze kleur. In de neus vriendelijk fruitig, met de nadruk op fris rood zomerfruit, in de mond een zachte aanzet en sappig met prettige zuren zonder agressief te zijn.

11.95



Provence | Frankrijk

Château Cavalier Grande Rosé



Wat een enorme structuur en kracht, maar ook verfijning. In de geur een fijn boeket van ruid fruit, verse bloemen, citrus fruit en een beetje limoen. De smaak is vol em complex, drink hem niet te koud het liefst tussen …

19.95



Provence | Frankrijk

AIX Rosé 6 liter 2016



Zes liter AIX wat een feest! In deze AIX rosé proef je de Provence: bessenfruit, pruimen, karamel en een tikkeltje kruidig. AIX rosé met een evenwichtige smaak is zon en rijpheid in een wijnglas. Eigenlijk kan geen terras zonder deze …

210.99 199.99



Castilla la Mancha | Spanje

Casa Rural Candidato Rosado



Licht en verfrissend! Daarnaast is het ook makkelijk te drinken. Het heeft een fruitige smaak en een aroma van aardbei, watermeloen en framboos!

6.95 5.95



Languedoc | Frankrijk

Montgolfier IGP Pays d’Oc Grenache/Syrah Rose



Sinds de oprichting onderscheidt de Castel Group zich door haar capaciteit om zowel in huis als daarbuiten krachtig te groeien. Na meer dan 50 jaar van ontwikkeling blijft de wil en energie onverminderd. Castel is in drie hoofdzaken gespecialiseerd, te …

5.95



Povardarie |

Tikves Alexandria Cuvee Rose



Deze lichte rosé is gemaakt van een blend (cuvee) van de druivensoorten Vranec en Merlot. Het heeft een heldere roze kleur met zilveren weerspiegeling. Deze wijn heeft fruitige-bloemige geuren van wilde aardbeien, rozen en pioenen. De smaak van Alexandria Cuvée …

13.00