Rosé wijn is enorm in populariteit gestegen. Veel wijndrinkers genieten van rosé wijnen in de zomer, maar deze wijnsoort is ook verrassend goed te combineren met eten. Rosé wijnen hebben een delicate kleur en smaak, waardoor het goed combineert met veel verschillende gerechten. De beste rosé wijn heeft frisheid en is fruitig. Of je nu rosé drinkt tijdens een feestje of thuis op de bank, er is altijd een rosé die perfect is voor elke gelegenheid.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijnen. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé.

De beperkte hoeveelheid tannine in rosé wijnen maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden. Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagnes van te maken.

Druiven

Prachtige roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de rode druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden.

Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor heerlijke fruitige rosé wijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé variant van champagne van te maken.

Productie

Van de totale hoeveelheid wijn die er wereldwijd geproduceerd wordt is het aandeel rosé nog geen 10%. Frankrijk is de grootste producent in de wereld met bijna 24 miljoen hl in 2011. Dat is ruim een kwart van de totale wereldwijde productie. Daarnaast worden ook in Portugal, Duitsland en Spanje relatief veel rosé wijnen geproduceerd. Ook veel andere wijnstreken in de wereld hebben naast rode en/of witte wijn wel een rosévariant.

Provence Rosé wijn

De Provence is de grootste producent van van de wereld en waar ook de beste rosé wijnen worden gemaakt. Er zijn verschillende regio’s waar Rosé wijnen met grote kwaliteit gemaakt worden. Meestal wordt hier Grenache rosé wijn gemaakt. Tavel is een kleine AOP langs de Rhône. Hier wordt vooral smaakvolle rosé wijn van kwaliteit gemaakt. Ook uit de Anjou komen veel rose wijnen waaronder ook enkele goede. De grootste Appellation is die van AOP Côtes de Provence. Hier zijn zowel grote châteaus zoals Château D’Esclans als kleinere chateaus zoals Domaine De La Maurette en Chateau Rêva gevestigd welke verrassend aangename kwaliteitswijnen worden geproduceerd.

Met name de zalmkleurige rosé wordt wereldwijd gedronken. De kleur variant Vin gris kent men o.a. in de Loirevallei en Jura. Men spreekt bij sommige wijnen ook weleens over Vin Pelure d’Oignon. Wijn met een uienkleur. In de Bourgognestreek kent men Oeil de Perdrix. De kleur van een patrijzenoog. Zoek je een prachtige rosé? Dan moet je zeker bij de wijnen uit de Provence kijken.

Populaire rosé wijnen

Rosé champagnes

Deze champagne variant staat bekend om zijn heerlijke fruitige smaken. De laatste jaren is rosé champagne enorm populair geworden. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen. Deze heerlijke mousserende wijn is perfect voor elke gelegenheid. Of u nu een speciale gebeurtenis viert of gewoon wilt genieten van een glaasje bubbels, dan is deze de perfecte keuze. Deze mousserende rosé wijn wordt gemaakt met een mix van witte en rode druiven, waardoor ze hun unieke roze kleur krijgen. De smaken van deze Champagne kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte druiven, maar de meeste zijn licht en verfrissend, met hints van aardbeien, frambozen en ander rood fruit. Als u op zoek bent naar een echt speciale traktatie, is champagne in een rosé variant de perfecte keuze.

Wijnstreken

Rosé wijn wordt eigenlijk over heel de wereld gemaakt. Er zijn een aantal streken die vanuit de historie grote, goede of veel lekkere Rosé wijn voortbrengen.

Provence

rosé wijn is een volle, roze wijn die populair is in de zomer. Het wordt geproduceerd in de rosé wijnstreek van Frankrijk, bekend als Provence. Er zijn verschillende soorten rosé wijn, maar de meest populaire is de Maurier rosé. Maurier rosé is een heldere en fruitige...

Rosé d’Anjou

Rose d’Anjou is een fruitige rosé met een zoete smaak. Rose d’Anjou wordt gemaakt van verschillende druivensoorten waaronder Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Gamay, Pineau d’Aunis en de lokale Grolleau druif uit Frankrijk. Kortom, Rose d'Anjou is een...

Pays d’Oc

Pays d’Oc

Languedoc Roussillon, in het Zuiden van Frankrijk. De rode, Vin de pays wijnen uit het aan de Middellandse zee gelegen gebied Languedoc-Roussillon zijn kruidig en charmant, het best als ze jong gedronken worden. Vin de Pays wijnen worden hier gemaakt van typische...

Druiven

Rosé wijn wordt in principe gemaakt van blauwe of rode druiven. Over de hele wereld zien we dat Rosé wijnen van verschillende soorten druiven gemaakt wordt. De onderstaande druiven komen het meest voor. 

Grenache of Garnacha

Grenache of Garnacha

De grenache is een druif die bestand is tegen hete en droge omstandigheden. Hij zorgt voor veel alcohol en veel kruidig fruit. De druif is ideaal voor veel rode mengwijnen. De druif wordt met name gebruikt in beroemde wijnen als Rioja en natuurlijk in de wijnen van...

Shiraz of Syrah

Shiraz of Syrah

Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals zwarte...

Tempranillo

Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druivensoort in Rioja in Spanje. In deze beroemde wijnstreek wordt de druif vaak gemengd met andere druiven (zoals de Garnacha Tinto) maar er worden steeds vaker wijnen geproduceerd met alleen Tempranillo als ingrediënt. En...

Pinot Grigio of Pinot Gris

Pinot Grigio of Pinot Gris

De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere...

Merlot

Merlot

De Merlot heeft een lange tijd niet echt een eigen reputatie kunnen opbouwen. Hij werd namelijk in de meeste gevallen gebruik om te mengen met Cabernet Sauvignon. Inmiddels krijgt de druif steeds meer ruimte om zichzelf te laten zien omdat er steeds meer wijnen...

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon is ontzettend populair. Zowel bij de wijndrinker als de wijnboer is dol op deze druif. Dat komt natuurlijk in eerste instantie door de aroma’s en smaak die de druiven aan de wijn geven. Daarnaast de druif betrouwbaar, winterhard en...