Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden. Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken.

Productie

Van de totale hoeveelheid wijn die er wereldwijd geproduceerd wordt is het aandeel rosé nog geen 10%. Frankrijk is de grootste producent in de wereld met bijna 24 miljoen hl in 2011. Dat is ruim een kwart van de totale wereldwijde productie. Daarnaast worden ook in Portugal, Duitsland en Spanje relatief veel rosé wijnen geproduceerd. Ook veel andere wijnstreken in de wereld hebben naast rode en/of witte wijnen wel een rosévariant.

De Provence is de grootste roséproducent van de wereld. Bepaalde regio’s maken kwaliteitrosé’s. Tavel is een kleine AOP langs de Rhône. Hier worden merendeel kwaliteit rosé’s gemaakt. Ook uit de Anjou komt veel rose waaronder ook enkele goede. De grootste Appellation is die van AOP Côtes de Provence. Hier zijn zowel grote châteaus zoals Château D’Esclans als kleinere chateaus zoals Domaine De La Maurette en Chateau Rêva gevestigd welke verrassend aangename kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Met name de zalmkleurige rosé wordt wereldwijd gedronken. De kleur variant Vin gris kent men o.a. in de Loirevallei en Jura. Men spreekt bij sommige wijnen ook weleens over Vin Pelure d’Oignon. Wijn met een uienkleur.
In de Bourgognestreek kent men Oeil de Perdrix. De kleur van een patrijzenoog.

Populaire rosé wijnen

Catalunya | Spanje

Casa Safra Cava Brut Rosado



Al jarenlang hebben we de favoriete wijnen van Casa Safra in ons assortiment. Deze feestelijke knalroze bubbelende Cava Rosado van Casa Safra is dit jaar met zilver bekroond op de Berliner Wein Trophy 2016 en Catavinum World Wine & Spirits …

10.99 6.99



Valencia | Spanje

Pluvium Bobal-Grenache



Deze heerlijk zachte en fruitige Bobal-Grenache kent zijn oorsprong op een van de oudste Bodega’s van wijngebied Valencia. Gerenommeerd wijnmaker Luis García Severino, de absolute specialist voor wijnen uit deze regio, selecteerde deze wijn persoonlijk voor de Pluvium Selection. Een …

7.99 4.99



|

Barão de Vilar – Rosé Port (50cl)



Barão (Baron) de Vilar is een oude titel die in 1828 werd verleend aan de families Kopke en van Zeller. Beide families zijn zeer belangrijk geweest voor hun rol in de handel in Portwijnen en worden dan ook gezien als …

9.98 7.99



| Spanje

Casa Safra Garnacha Rosado Spanish Varietal Wine



Casa Safra staat uitsluitend voor topkwaliteit en ook voor deze rosé zijn alleen de allerbeste Garnacha druiven geselecteerd. Een perfecte keuze, want bij het proeven werden we direct verleid door een frisse en elegante wijn boordevol rood zomerfruit.

9.99



Pays d'Oc | Frankrijk

Pierre Baptiste Grenache-Cinsault Rosé



Deze rosé, gemaakt van Grenachedruiven, is krachtig, fruitig en zit vol aroma’s van frambozen en aardbeien. Alleen de beste druiven worden geselecteerd om zo de hoogste kwaliteit te garanderen. Een heerlijke fruitige en elegante rosé waarmee u de Zuid-Franse zon …

10.99 5.99