Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit twee weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. Je kan van blauwe druiven ook witten wijn of rosé maken. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donker rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn is paarsig van kleur en oudere wijn kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen.

Rode wijnsoorten

De meeste rode wijnen zijn ‘stille wijnen’. Dit zijn wijnen die volledig zijn uitgegist en tot rust gekomen en dus geen koolzuur bevatten. Er zijn oneindig veel verschillende rode wijnsoorten. De verschillende soorten druiven die in heel diverse wijnstreken groeien zorgen voor oneindig veel soorten smaak en geurvariaties. De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak. Bij deze wijn is vrijwel al het aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit betekent dat de wijn ‘droog’ is en nog maar weinig restsuiker bevat.

Daarnaast zijn er ook rode zoete wijnen. In zoete rode wijnen zoveel suiker in de druiven dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. Door meer restsuiker is de wijn vanzelfsprekend zoeter. Er kan tijdens de gisting ook koolzuur ontstaan. Daarom is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken. We komen dit alleen niet heel vaak tegen. Daarnaast is het ook mogelijk om zoete rode wijn te maken door alcohol toe te voegen. Hierdoor stop de gisting eerder en blijft er meer restsuiker over. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Port, Marsala en Banyuls.

Populaire rode wijnen

Wijnstreken

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is uniek. Deze wijnen hebben een...

Valpolicella wijnen

Valpolicella wijnen

Valpolicella brengt speciale wijnen voort en is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar...

Ribera del Duero

Ribera del Duero

Ribera del Duero betekent letterlijk: oever van de Duero en is een van de sterkst rijzende wijngebieden in Spanje. Het wijngebied ligt in de autonomie Castilla Y Leon. Castilla staat voor alles wat typisch Spaans is: oude ommuurde steden, kleine dorpjes omringd door...

Rioja

Rioja

Het maken van wijn in Rioja begon al ver voor het begin van de jaartelling. Destijds waren de Romeinen actief in het verbouwen van wijn. Rioja is dan ook het meest gerenommeerde wijngebied van Spanje. In 1991 kreeg Rioja de status Denominación de origen calificada...

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin

De wijnen van Gevrey-Chambertin laten de kwaliteit van de Cote de Nuits op een bijzondere manier zien. Ze horen zonder discussie tot de beste Pinot Noir wijnen van de wereld. De aroma's van de wijnen doen denken aan pruimen, wild en chocolade. Belangrijk is wel om...

Hermitage

Hermitage

De helling van “l’Hermitage” domineert het stadje Tain l’Hermitage. De eerste aanplant dateert al uit de 10e eeuw, maar het is onder Lodewijk XIV dat l’Hermitage zijn adelsbrieven krijgt … Het was de favoriete wijn aan het hof van de Russische tsaren. De rode wijnen...

Haut-Médoc

Haut-Médoc

De Haut-Médoc is een regio ten zuiden van de Medoc. Binnen dit gebied zijn 5 Grands Crus Classés gesitueerd. Onder deze AOC vallen de kleiner appelations: Pauillac, Margaux, Saint Julien, Saint Estèphe. Wijnen uit de Haut Médoc hebben een wereldreputatie en staan...

Gigondas

Gigondas

Gigondas wordt als wijnstreek nogal eens ondergewaardeerd. In de Gigondas worden namelijk een aantal grote wijnen geproduceerd. De prijzen van Gigondas wijn is gestegen maar je krijgt nog steeds waar voor je geld. Daarnaast is de Gigondas één van de mooiste...

Châteauneuf du Pape

Châteauneuf du Pape

De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit...

Populaire rode wijnen

Druivensoorten

Nebbiolo

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het...

Bonarda

Bonarda

De Bonarda-druif is een variëteit van wijndruiven waarvan wordt aangenomen dat deze zijn oorsprong vindt in Alexandrië, Egypte. Het wordt nu geteeld in Kroatië, maar ook in de regio Piemonte in Italië en in Argentinië. Wijnen gemaakt van de Bonarda-druif zijn typisch...

Cortese

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een...

Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese is de naam van een populaire Italiaanse blauwe druif. Hij komt vooral veel voor in Emilia-Romagna en Toscane. Sangiovese is de druif voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de duurste rode...

Mourvèdre

Mourvèdre

De Mourvèdre druif geeft ruige rode wijnen met veel tannines en een kruidige geur. Een goede Mourvèdre heeft het fruit van frambozen en bosbessen in de smaak. Ze worden mettertijd rijper, met tonen van leer in de neus. Je kunt bij ons vier wijnen van de Mourvèdre...

Nero d’Avola

Nero d’Avola

Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Er zijn drie soorten liefhebbers van deze druif:– Sommige producenten zweren bij een pure, niet-geblende nero d’avola. Als solozanger vinden...

Petit Verdot

Petit Verdot

De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort. De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het...

Pinotage

Pinotage

Een ontwikkelde druif door Professor Perold in 1925. Ze ontstond door een kruising van Pinot Noir en Cinsault (in de tijd dat deze ook wel Hermitage werd genoemd). Hij werd geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch en hij is dan ook de nationale...

Dolcetto

Dolcetto

Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig...

Carignan of Cariñena

Carignan of Cariñena

De blauwe druivensoort Carignan komt oorspronkelijk uit Spanje. Niet iedereen zal bij het horen van Carignan denken aan het feit dat deze druif één van de meest aangeplante soorten is op de wereld. Deze soort geeft de rioja-mix zijn kleur en body. In de meeste...

Primitivo

Primitivo

De Primitivo is een rode druif die voornamelijk in Italië gebruikt worden voor het maken van zeer mooie wijnen. Het rode druivenras Primitivo uit Puglia valt bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak. Het is een druif die zwoele, intens fruitige en toegankelijke...

Zinfandel

Zinfandel

Zinfandel is een blauwe druif en niet al te makkelijke druif. De druivenstokken zijn namelijk sterk afhankelijk van warmte en zon overdag en verkoeling in de nacht. Dat is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Daarnaast ontstaat er snel rot wat betekent dat...

Zweigelt

Zweigelt

De Zweigelt is in 1922 in Oostenrijk gekruist door Friedrich Zweigelt. Hij combineert de elegantie van ‘moeder’ St. Laurent met de pit van zijn Blaufränkische ‘vader’. Hij geeft mooie cépage wijnen maar Oostenrijkse wijnboeren mengen hem ook graag met bijvoorbeeld de...

Grenache of Garnacha

Grenache of Garnacha

De grenache is een druif die bestand is tegen hete en droge omstandigheden. Hij zorgt voor veel alcohol en veel kruidig fruit. De druif is ideaal voor veel rode mengwijnen. De druif wordt met name gebruikt in beroemde wijnen als Rioja en natuurlijk in de wijnen van...

Gamay

Gamay

De Gamay is de grote trots van de Beaujolais, maar wordt niet alleen in Frankrijk aangeplant. Ook in Zwitserland is de druif populair. De druif voelt zich prima thuis op granietachtige bodem. Wijnen van de Gamay-druif kunnen jong gedronken worden. Kenmerkend voor de...

Rode mousserende wijn

Lambrusco is een rode mousserende wijn. Het zijn naast de bubbels relatie zoete rode wijnen. Er is niet heel veel mousserende rode wijn. Er worden wel steeds meer varianten verzonnen. Deze zijn toch eigenlijk meer rosé wijnen.

Cabernet Sauvignon

De druif Cabernet Sauvignon heeft een bijzondere vermelding nodig. Naast de Merlot is dit de meest klassieke rode wijn druif. Van Cabernet Sauvignon worden veel krachtige rode wijnen gemaakt. Deze wijnen worden ook vaak gemengd met Merlot. In Spanje in de Rioja streek wordt hij vaak in een blend gemengd met Tempranillo. Cabernet Sauvignon wordt in eerste instantie verbonden met de Bordeaux. Net zoals de Chardonnay is het een druif die we eigenlijk over de hele wereld aangeplant zien. Zo worden in Napa Valley in de Verenigde Staten prachtige rode wijn van Cabernet Sauvignon van topniveau gemaakt.

Nieuwe ontdekkingen doen

Soms is het leuk om iets verder te kijken dan je gewend bent. Het zou heel goed kunnen dat je automatisch zoekt naar wijn die je kent. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar Italiaanse wijn dan is er veel lekkers te ontdekken. Zo zijn de wijnen van Sicilië heel verrassend. Deze wijnen zijn veelal gemaakt van Nero d’Avola. Een heerlijk krachtige wijn met aardse tonen.

Daarnaast kan Chileense rode wijn ook verrassen. In eerste instantie kwam er veel bulkwijn vanuit Chili. Door het warme klimaat waren het ook vaak zoete wijnen. Maar ook daar wordt veel bijgeleerd en wordt er goed naar terroir gekeken en nieuwe technieken ingezet. Het levert wijnen op met veel finesse die zeer de moeite waard zijn.

Ook kan Zuid-Afrika zeer de moeite waard zijn om te ontdekken. Van de eigen druif de Pinotage worden prachtige wijnen gemaakt met eigen karakter en identiteit.

Rode wijn bewaren

Een geopende fles rode wijn kan je ongeveer drie dagen bewaren. Wanneer er lucht bij wijn komt gaat deze oxideren en wordt langzaam zuurder. Doorgaans wordt de wijn te zuur en neemt het fruit af na twee of drie dagen. Een fles rode wijn die niet geopend is, kan langer bewaard worden. De meeste flessen rode wijn zijn niet bedoeld om lang te bewaren. Deze moeten echt na 2 of 3 jaar gedronken worden. Er zijn ook wijnen die juist wel gedijen bij langer bewaren. Er zijn rode wijnen die juist bewaard moeten worden om drinkbaar te worden. Ook zijn er flessen rode wijn die na tien of tientallen jaren nog steeds drinkbaar zijn. Het gaat echter om een kleine selectie rode wijnen. 

Eten en drinken

Wat kan je het beste eten bij rode wijn? Dit is uiteraard is niet zomaar te beantwoorden. Aangezien rode wijn meer tannine heeft, wordt deze met zwaarder eten gecombineerd. Een stevige krachtige rode wijn met relatief veel tannine kan goed met vlees worden gecombineerd. Een lichtere meer fruitige wijn combineer je beter met wit vlees zal kip of ander gevogelte. Een soepele rode wijn is ook heel goed te combineren met een pasta met rode gehaktsaus. Wanneer je in de avond een rode wijn drinkt dan is deze natuurlijk ook goed te combineren met een lekkere kaas. Een eenvoudige stelregel is hoe sterker de kaas hoe krachtiger de wijn. 

Alcoholvrije rode wijn

Er komt steeds meer alcoholvrije rode wijn op de markt. Simpelweg omdat er meer behoefte aan is. Steeds meer mensen willen wijn kunnen drinken waar geen alcohol in zit. Zo kan het dat je geen alcohol wilt drinken omdat je nog de weg op moet maar wel een wijntje mee wil drinken in gezelschap. Een belangrijke reden om alcoholvrije wijn te drinken is natuurlijk tijdens een zwangerschap. 

Is rode wijn gezond?

Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag of wijn gezond is. Veel mensen stellen dat een glaasje rode wijn je een gezondheidswinst oplevert. Het is echter de vraag of dat waar is. Het is zeker zo dat wijn stoffen bevat die een stimulerende werking hebben op de gezondheid. Tegelijk moet je dat wel tegenover de giftige werking van alcohol zetten. Daarom blijft het wijs om van wijn te genieten maar het gebruik wel te beperken. Wat ons betreft kan je beter iets minder van duurdere en beter wijn drinken dan veel goedkopere wijn. Dit komt zowel de gezondheid als het genieten ten goede.

Rode wijn bestellen

Uiteraard is het mogelijk om in iedere supermarkt of slijterij rode wijn te kopen. Daarnaast kan je ook online rode wijn bestellen. Kijk daarom ook naar onze top 10 rode wijnen. Dit zijn de 10 wijnen die het meeste worden bekeken op deze website. Wellicht vind jij jouw favoriete rode wijn online bestellen . Er is genoeg heerlijke rode wijn beschikbaar!