Rode wijn

/Rode wijn
Rode wijn2018-09-28T12:51:04+00:00

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit twee weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donker rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn is paarsig van kleur en oudere wijn kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen.

Rode wijnsoorten

De meeste rode wijnen zijn ‘stille wijnen’. Dit zijn wijnen die volledig zijn uitgegist en tot rust gekomen en dus geen koolzuur bevatten. Er zijn oneindig veel verschillende rode wijnsoorten. De verschillende soorten druiven die in heel diverse wijnstreken groeien zorgen voor oneindig veel soorten smaak en geurvariaties. De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak. Bij deze wijn is vrijwel al het aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit betekent dat de wijn ‘droog’ is en nog maar weinig restsuiker bevat. Daarnaast zijn er ook rode zoeter wijnen. Dan zit er zoveel suiker in de druiven dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. Door meer restsuiker is de wijn vanzelfsprekend zoeter. Er kan tijdens de gisting ook koolzuur ontstaan. Daarom is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken. We komen dit alleen niet heel vaak tegen. Daarnaast is het ook mogelijk om zoete rode wijn te maken door alcohol toe te voegen. Hierdoor stop de gisting eerder en blijft er meer restsuiker over. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Port, Marsala en Banyuls.

Druivensoorten

Shiraz of Syrah

Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken [...]

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif [...]

Pinot Noir

De pinot noir is een druif waar een aantal van de grootste wijnen van de wereld van worden gemaakt. De pinot noir brengt fruitige aromatische wijnen voort die in een aantal gevallen de mogelijkheid heeft om te rijpen. De pinot [...]

Sangiovese

Sangiovese is de naam van een populaire Italiaanse blauwe druif. Hij komt vooral veel voor in Emilia-Romagna en Toscane. Sangiovese is de druif voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de [...]

Picpoul

De Picpoul druif geeft fris-droge witte wijn met wat perzik, milde kruidigheid maar vooral verkwikkende citroen en limoen. Een wijn voor bij oesters, garnalen of vis, die je het beste jong kan drinken want van lang in de kelder liggen [...]

Petit Verdot

De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort. De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de [...]

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam [...]

Nero d’Avola

Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Er zijn drie soorten liefhebbers van deze druif: - Sommige producenten zweren bij een pure, niet-geblende nero d’avola. Als solozanger [...]

Overzicht van alle druiven

Wijnstreken

Gigondas

Gigondas wordt als wijnstreek nogal eens ondergewaardeerd. In de Gigondas worden namelijk een aantal grote wijnen geproduceerd. De prijzen van Gigondas wijn is gestegen maar je krijgt nog steeds waar voor je geld. Daarnaast is de Gigondas één van de mooiste wijnstreken van de Rhône-vallei. De wijnstreek Gigondas Gigondas ligt net zoals Vaqueyras in de schaduw van de Denetelles de [...]

Châteauneuf du Pape

De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit een eeuwenoud kasteel waar vroeger de Paus van Avignon verbleef. De wijnboeren uit dit gebied mogen hun wijnen samenstellen uit [...]

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is uniek. Deze wijnen hebben een zeer lang bewaarpotentieel wat beloond wordt met een innemende geur en uiterste verfijning. [...]