Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé is een klassieke Franse droge witte wijnsoort gemaakt van Sauvignon Blanc. Sinds 1937 heeft deze wijnstreek een AOC-classificatie en maakt deel uit van de Loire. De AOC ontstond uit twee dorpjes; Puilly en Fumé die samengevoegd werden tot de inmiddels zo bekende naam. De reden was heel praktisch: dwars door de dorpsgrenzen heel lagen hier simpelweg de beste wijngaarden.

De wijnstreek

De wijn wordt in het oosten van het Loiredal verbouwd, in het departement Nièvre in de gemeenten Pouilly-sur-Loire, Saint-Andelain en Tracy-sur-Loire. Er zijn zo’n honderd wijnhuizen die Pouilly-Fumé produceren. Zij gebruiken hiervoor 1200 hectare grond en produceren met elkaar zo’n 7 miljoen liter wijn. De wijngaarden hebben een lange geschiedenis en zijn al in de 5e eeuw bekend. Toen de Benedictijnen de wijngaarden in de 11e eeuw overnamen kwam de wijn tot ontwikkeling. In de 19e eeuw kregen de wijngaarden last van meeldauw en druifluis waardoor de wijnproductie stil kwam te liggen. Na veel pogingen met nieuw gekweekte wijnstokken kwam de productie weer op gang.

Pouilly-Fumé is een Franse droge witte wijnsoort gemaakt van Sauvignon Blanc.

Geur, kleur en smaak

In Pouilly-Fumé worden alle wijnen van 100% Sauvignon Blanc gemaakt. Het gebruik van deze druif is zeer bepalend voor de geur en smaak. Bij het gebruik van deze typische Pouilly-Fumé druif weet je direct dat het wijn is met frisse zuren. Kenmerkend voor deze wijnen is dat de wijn geurt naar mineralen en naar rook.  Dit heeft alles te maken met de bodem waarop de wijnstokken groeien. Deze bevat namelijk vuursteenklei die grote invloed hebben op de aroma’s van de wijn. Naast deze aroma’s zijn ook appel, limoen en grapefruit te ontdekken. De wijnen uit Pouilly-Fumé hebben veel gelijkenis met die uit Sancerre. Veel wijndrinkers zullen moeite hebben met het ontdekken van de verschillen. Ij grote lijnen kan je stellen dat de wijnen uit Sancerre iets fruitiger en voller zijn. De wijnen uit Pouilly-Fumé zijn mineraliger en intenser.

Eten en drinken

De droge witten wijnen uit Pouilly-Fumé zijn uitstekend te combineren met vis, schaaldieren en schelpen zoals mosselen, oesters en scheermesjes. Daarnaast kan je de wijn ook goed schenken bij gegrild varkensvlees en kip. Juist de rokerige aroma’s combineren prima met niet al te uitgesproken gegrilde vleessmaken. Deze wijnen drink je behoorlijk koel op 8-10 graden. Het betekent dat de wijnen een kleine twee uur in de koelkast gezet moet worden.

Sauvignon Blanc

Veel mensen denken dat van de Sauvignon Blanc geen grote wijnen gemaakt worden. Deze druif is echter één van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. De druif is behoorlijk veelzijdig. Aan de ene kant worden er toegankelijke wijnen van gemaakt. Daarnaast worden er in Sancerre en Pouilly-Fumé ’s [...]

Ander wijnstreken in de Loire

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé is een klassieke Franse droge witte wijnsoort gemaakt van Sauvignon Blanc. Sinds 1937 heeft deze wijnstreek een AOC-classificatie en maakt deel uit van de Loire. De AOC ontstond uit twee dorpjes; Puilly en Fumé die samengevoegd werden tot de inmiddels zo bekende naam. De reden was heel praktisch: dwars door [...]

Touraine

De beste rode Loirewijnen komen uit het wijngebied Touraine. Ze zijn fris en meestal gemaakt van Cabernet Franc of van de minder bekende druif Breton. kenmerkend voor de wijnen is dat ze licht zijn en uitstekend met eten te combineren zijn. Wijnen

Savennières

De appellatie Savennières bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers. Eigenlijk houdt Savennières veel van discretie. Toch is het de onbetwiste wijnparel van de rechteroever van de Loire. De wijngaarden zijn gericht op het zuidwesten, en liggen stroomafwaarts van de samenvloeiing met [...]

Bonnezeaux

Bonnezeaux is samen met Quarts de Chaume en Coteaux du layon het bekendste gebied voor prachtige zoete Loire wijnen. Gemaakt van de Chenin blanc-druif, met “pourriture noble” – door edelrot ingedroogde druiven.