Pinotage

Een ontwikkelde druif door Professor Perold in 1925. Ze ontstond door een kruising van Pinot Noir en Cinsault (in de tijd dat deze ook wel Hermitage werd genoemd). Hij werd geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch en hij is dan ook de nationale trots van Zuid-Afrika.Pinotage is niet de gemakkelijkste druif om mee te werken. Hij heeft nogal wat aandacht nodig wil je hoge kwaliteitswijn bekomen. Het beperken van de opbrengst is een noodzaak evenals een zorgvuldige vinificatie en een optimale rijpheid van de druiven. De beste resultaten geeft hij echter wanneer het voorgaande gecombineerd kan worden met oude wijnstokken en een opvoeding in eiken houten vaten. Goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. Dat maakt hem net zo uniek. Pinotage kan een hele smaak en geurarsenaal naar boven laten komen, hoewel het uitermate moeilijk is dit ook effectief te bekomen. Een perfecte Pinotage kan kruidig zijn met accenten van zwarte peper, munt en eucalyptus. Fruitige toetsen vrijgeven van moerbei, bramen en pruimen. Zelfs een vleugje lava, soms licht verbrand rubber en de diepe smaak van gestoofde zwarte vruchten. De uitdaging voor de wijnbouwer bestaat er echter in de agressieve tannine in te tomen en de wijn een goede vinificatie te bezorgen. Slecht gevinifieerde Pinotage smaakt absoluut niet goed. Je krijgt dan een wijn die geurt naar spiritus in glasverf en vluchtige zuren die naar frambozenazijn neigen.
Vooral in Zuid-Afrika maar ook wel in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

 

2018-10-02T12:56:21+00:00