Piemonte

Piemonte wordt gezien als het beste wijngebied van Italië. Natuurlijk heeft Italië meer goede wijngebieden maar uit deze regio komen wijnen die behoren tot de top van de wereld. De grote namen Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti komen uit deze regio. Piemonte ligt in noordwest Italië. De naam betekent ‘aan de voet van de bergen’ en heeft alles te maken met de ligging. Ten noorden van het gebied liggen de Zwitserse Alpen en in ten westen de Franse Alpen. Piemonte wijn wordt gedomineerd door twee blauwe druivenrassen: de Nebbiolo en de Barbera. Daarnaast spelen de rassen Moscato en Arneis een belangrijke rol bij het maken van witte wijnen.

Populaire wijnen uit Piemonte

Barolo, Piemonte | Italië

Cesare Pavese Vallebelbo Barolo DOCG



Cesare Pavese Vallebelbo Barolo is robijnrood van kleur met oranje schakeringen. Het bouquet is nog gesloten maar biedt al wel een zekere fruitigheid. De smaak is zeker in zijn jeugd zeer robuust maar ontwikkelt zich tot een mooi volle en evenwichtige …

21.45



Barolo, Piemonte | Italië

Pio Cesare Barolo DOCG 2013



Een top Barolo! Breed en complex, krachtig, kruiden, rozen, aards, truffel en laurier. De smaak is krachtig, maar ook fluwelig en zacht, mooi uitgebalanceerd, met veel finesse en met fraaie ronde tannines na.

71.95 67.50



Piemonte | Italië

Fratelli A&R Moscato d’Asti



In 1938 begon het verhaal van de broers Antonio en Raimondo Levis in Piemonte. Zij wilden kwaliteit tegen elke prijs aanbieden en daar zijn ze meer dan geslaagd in: inmiddels een vooraanstaand producent in de regio. Ondanks het overlijden van …

9.99



Traditie en kwaliteit

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostneverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

Terroir en wijnbouw

Dat Piemonte zulke goede wijnen produceert komt door een combinatie van ligging / klimaat en ondergrond. De beste wijnen ter wereld komen uit de voor wijnbouw koudere klimaten (“cold climats”), en dankzij de temperende invloed van de zee en de Alpen heerst er een gematigd warm klimaat dat niet te droog is. Dankzij de hoogteligging van de heuvels koelt het in de zomer ’s nachts ook nog goed af, wat belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Dor de zuidelijke ligging is het in Piemonte wel altijd warm genoeg om de druiven goed rijp te krijgen, een probleem dat in noordelijkere wijngebieden van Europa zoals Nederland, noord-Duitsland en noordelijk Frankrijk in koude jaren wel speelt.
Dankzij het gunstige klimaat, de glooiende heuvels en de vaak mineraalrijke, kalkrijke bodem zijn de omstandigheden in Piemonte optimaal voor wijnbouw.

Wijngebieden binnen Piemonte

In het noordelijke en westelijke deel liggen de Alpen, en daar wordt geen wijn verbouwd. De wijngebieden van Piemonte liggen voornamelijk in de uitlopers de Appenijnen, het gebergte dat in Italie van noord naar zuid loopt. De belangrijkste wijngebieden, de Langhe, de Roero en de Monferrato, zijn daar te vinden. Enkele kleinere wijngebieden zijn te vinden ten noordwesten van Turijn en in het noorden van Piemonte, ten zuidwesten van de grote meren.

Binnen Piemonte zijn de belangrijkste wijngebieden voor rode wijn de Barolo, de Barbaresco en de Roero voor wijn van de Nebbiolo druif, en in mindere mate Gattinara en Ghemme. Voor wijn de Barbera druif zijn dit de Roero, de Langhe (de Barbera d’Alba), de Monferrato (met de Barbera d’Asti en de Monferrato) de belangrijkste. De derde belangrijke druif voor rode wijn is de Dolcetto, die belangrijk is in de omgeving van Ovada en Acqui Terme en ook in de Barolo en Barbaresco veel staat aangeplant, maar belangrijker nog is de Dolcetto’s uit de Dogliani.
Voor witte wijnen zijn dit Roero voor wijn van de Arneis en Favorita, de Monferrato voor spumante (mousserend) en zoete wijn van de Moscato, en Gavi voor wijn van de Cortese.

Barbaresco

Het Barbaresco gebied ligt op amper 20km van Barolo, en wordt dan ook vaak in één adem genoemd. Ze hebben natuurlijk ook veel overeenkomsten met elkaar. Ze zijn afkomstig uit hetzelfde topgebied, beiden gemaakt van de nebbiolo druif en behoren tot de meest gewaardeerde rode wijnen van Italië. Toch zijn beide wijnen [...]

Barolo

Barolo wijn is zonder twijfel de beste appellation van Italië. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de nebbiolo perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk stijle hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem is overwegend kalkhoudend, met hoge concentraties magnesium en mangaan [...]

Langhe

De Langhe vormt samen met de Monferrato en de Roero het hart van Piemonte. Het is het belangrijkste herkomstgebied van de culinaire traditie van Piemonte, de wereldberoemde piemontese keuken. Belangrijke rol speelt daarin de beroemde piemontese witte truffel (Tuber magnatum), die vrijwel alleen in de Langhe gevonden wordt en zeer gewild [...]

Monferrato

De Monferrato is een vrij groot gebied, dat samen met de Langhe en de Roero het hart van Piemonte vormt. Het bestaat uit de provincie Asti en ene deel van Alessandria, maar de laatste stad ligt niet meer binnen de Monferrato; de belangrijkste stad is daarmee Asti. Andere belangrijke steden zijn Acqui [...]

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato druiven en is afkomstig uit de bekende [...]

Roero

De Roero is één van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte. Er worden hele mooie witte en rode wijnen van gemaakt. Het gebied kenmerkt zich door de zandgronden waar naast druiven ook veel groent en fruit geteeld wordt. De witte wijnen worden gemaakt van Arneis en de rode wijnen van verreweg de [...]

Druivensoorten

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Barbera

De Barbera is een blauwe druif die het meeste aangeplant is in het noorden van Italië. Piëmonte is eigenlijk de regio van de Barbera. Hier worden de mooiste wijnen van deze druif gemaakt. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorsprong van de Barbera is. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen [...]

Dolcetto

Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines. De beste, meest geconcentreerde exemplaren – vooral uit de [...]

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge [...]

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond [...]

Meer wijnen uit Piemonte

Piemonte | Italië

Sangrato Barbera d’Asti Superiore



Ervaar de Grand Cru waardige rijkdom van de Barbera d’Asti met smaken van bonbons, mokka, vanille en een truffeltje. Afkomstig uit de beste wijngaarden van Sangrato. Een belevenis met 18/20 punten!

13.99 7.49



Piemonte | Italië

Moscato d’Asti San Maurizio Vallebelbo DOCG



Moscato d’ Asti San Maurizio Vallebelbo van de Muscat druif is een van de oudste druifsoorten in de wereld met een strogele kleur en bloemige aroma`s. Het heeft een fijne zoete en een uitgebalanceerde smaak. Behalve dat de wijn lekker …

7.99



Piemonte | Italië

Miliasso Passito Appassimento Piemonte DOC Rosso



Laten we er geen doekjes om winden. Deze geconcentreerde en zoete schoonheid van het gerenommeerde wijnhuis Dezzani behoort tot de absolute top in zijn klasse. De wijncritici van Gilbert & Gaillard onderschrijven dat met een welgemeende gouden medaille. Een wijn …

12.99



Piemonte | Italië

La Ballerina ‘Aje’ Barbera d’Asti Superiore



Hoewel het wijnhuis La Ballerina nog relatief jong is, zat het maken van wijn al honderd jaar in het bloed van de Bianco familie. Gianni Bianco startte in 2000 met wijnmaken en zijn doel was om het volle potentieel van …

11.95 10.45



Piemonte | Italië

Bric Cenciurio ‘Coste di Rose’ Barolo



De Nebbiolo druif kent een eeuwenoude geschiedenis, al vanaf de eerste eeuw van onze jaartelling. Ondanks de rijke historie zijn Nebbiolo wijnen niet altijd in trek geweest. De zuren waren lange tijd te prominent aanwezig. Daarom werd de druif tot …

34.00



Piemonte | Italië

Viglione Barolo



De Barolo staat ook wel bekend als ‘koning’ van de wijnen en dat is niet zonder reden.’ De meeste Barolo’s zijn stroef van smaak, want de Nebbiolo druif bevat veel tannine en behoort tot één van de moeilijkste druiven. In …

29.99



Piemonte | Italië

Miliasso Barbera d’Asti DOCG Superiore



Krachtige en intense Barbera bekroond met een gouden medaille op de Berliner Wine Trophy 2017, gemaakt door gevierd wijnmaker Luigi Dezzani. Alhoewel de wijn voor slechts 85% uit Barbera druiven hoeft te bestaan, kiest Luigi uitsluitend voor topkwaliteit en gebruikt …

9.99



Piemonte | Italië

Fratelli A&R Barolo



Ten zuiden van Turijn, in het hartje van Piëmonte wordt deze prachtige Barolo gemaakt door Fratelli, een van de producenten met de meeste onderscheidingen in het hart van Barolo. Al in 1860 werd de prestigieuze Barolo, gemaakt van de Nebbiolo …

16.95 15.49



Piemonte | Italië

San Grato ‘Serra dei Turchi’ Barolo



Italië produceert een aantal kanjers van wijnen, waarvan de Barolo’s uit Piëmonte wellicht de bekendste zijn. Het dorpje Barolo gaf zijn naam aan een wijn van Nebbiolo druiven die in de 19e eeuw is ontstaan, dankzij de bemoeienis van het …

17.95 16.45



Piemonte | Italië

Masereto Barbera d’Asti



Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in heel Italië, waarvan je de beste exemplaren toch echt alleen in het noordelijke Piemonte vindt. De afgelopen jaren is Barbera steeds bekender gaan staan als een druif die echte kwaliteit …

8.99 7.49



Piemonte | Italië

Egidio Barbera d’Alba



In de heuvels van Langhe vind je het wijnhuis Bosio, opgericht in 1967 door Egidio en Angela Bosio. Door hun harde werk, passie en de aandacht voor kwaliteit produceren zij geweldige wijnen. Tegenwoordig is het een welbekend huis in de …

11.95 10.45



Piemonte | Italië

Manieri Monferrato



Voor het vierde jaar op rij is dé Italiaanse rode trouvaille van Manieri conform verwachting bekroond met een gouden medaille in Berlijn. En dit jaar ook met een gouden medaille van Gilbert & Gaillard. 2016 is een uitstekend jaar dat …

9.99



Piemonte | Italië

Fratelli A&R Favorita



De Favorita druif is bij velen beter bekend als Vermentino en treffen we niet alleen in het Italiaanse Piemonte aan, maar ook in Sardinië, Ligurië, Toscane en zelfs in Sicilië. Wereldwijd bedraagt de aanplant circa 8.500 hectare, waarvan 220 hectare …

8.95 8.45



Piemonte | Italië

Dezzani Sacco Piemonte DOC Dolcetto



De kunstenaars van wijnhuis Dezzani weten hoe ze het beste halen uit typische Piemonte-druiven. De Dolcetto toveren ze om tot een dieprode frivole wijn met veel vers rood fruit en een verrassend pittige afdronk. Daarmee misstaat deze Dolcetto niet tussen …

11.99



Piemonte | Italië

Poggio Ridente Piëmonte DOC Albarossa (Organic)



Poggio Ridente is een bijzonder mooie fruitige Italiaanse rode wijn.Diep donkerrood van kleur met een intense neus van kersen, bessen en bloemig tonen zoals viooltjes en rozen. Frisse en uitbundige fruitige smaak met een vlezige structuur. De wijn heeft een …

19.98



Piemonte | Italië

Sangrato Barolo Kist



De Sangrato Barolo’s worden gemaakt door de familie Sartirano, een onderscheiden topproducent in het hart van Barolo in Piëmonte. De wijnen zijn bereid van 100% Nebbiolo druiven, die met de hand werden geplukt van de wijngaarden op de Barolo heuvels. …

174.00