Piemonte

Piemonte wordt gezien als het beste wijngebied van Italië. Natuurlijk heeft Italië meer goede wijngebieden maar uit deze regio komen wijnen die behoren tot de top van de wereld. De grote namen Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti komen uit deze regio. Piemonte ligt in noordwest Italië. De naam betekent ‘aan de voet van de bergen’ en heeft alles te maken met de ligging. Ten noorden van het gebied liggen de Zwitserse Alpen en in ten westen de Franse Alpen. Piemonte wijn wordt gedomineerd door twee blauwe druivenrassen: de Nebbiolo en de Barbera. Daarnaast spelen de rassen Moscato en Arneis een belangrijke rol bij het maken van witte wijnen.

Populaire wijnen uit Piemonte

Piemonte | Italië

Il Cascinone Alasia Moscato D’Asti, 2016, Piëmonte, Italië, Dessert Wijn



Deze verrukkelijke dessertwijn is gemaakt van moscatodruiven, die slechts enkele dagen gisten: daarna legt afkoeling de gisting stil, waardoor het alcoholgehalte de 5% niet overschrijdt. Een lichte pareling zorgt, in combinatie met frisse zuren en een waaier aan citrusaroma’s, voor …

14.49 11.99



Barbera d'Asti, Piemonte | Italië

Il Cascinone Rive, Barbera d’Asti Superiore DOC, Italië, Rode Wijn, 2014



Kwalitatief hoogstaande wijnranken, aangeplant op een zeer steile helling, leveren de druiven voor deze werkelijk uitmuntende Barbera d’Asti. De wijnstokken, die dateren van 1941, hebben een lage opbrengst, waardoor de druiven een mooie en erg intense wijn voortbrengen. Omnipresent en …

22.49 18.49



Piemonte | Italië

Fratelli A&R Unico Doppio



Complexe en romige Super Piëmonte met een dubbele (doppio) hoeveelheid van de Nebbiolo druif en een dubbel aantal maanden houtlagering. Het resultaat mag er zijn: een dinerwijn in krachtige Barolo Riserva stijl met een dubbel intense smaak vol aardse truffelspecerijen, …

17.99



Traditie en kwaliteit

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostneverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

Terroir en wijnbouw

Dat Piemonte zulke goede wijnen produceert komt door een combinatie van ligging / klimaat en ondergrond. De beste wijnen ter wereld komen uit de voor wijnbouw koudere klimaten (“cold climats”), en dankzij de temperende invloed van de zee en de Alpen heerst er een gematigd warm klimaat dat niet te droog is. Dankzij de hoogteligging van de heuvels koelt het in de zomer ’s nachts ook nog goed af, wat belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Dor de zuidelijke ligging is het in Piemonte wel altijd warm genoeg om de druiven goed rijp te krijgen, een probleem dat in noordelijkere wijngebieden van Europa zoals Nederland, noord-Duitsland en noordelijk Frankrijk in koude jaren wel speelt.
Dankzij het gunstige klimaat, de glooiende heuvels en de vaak mineraalrijke, kalkrijke bodem zijn de omstandigheden in Piemonte optimaal voor wijnbouw.

Wijngebieden binnen Piemonte

In het noordelijke en westelijke deel liggen de Alpen, en daar wordt geen wijn verbouwd. De wijngebieden van Piemonte liggen voornamelijk in de uitlopers de Appenijnen, het gebergte dat in Italie van noord naar zuid loopt. De belangrijkste wijngebieden, de Langhe, de Roero en de Monferrato, zijn daar te vinden. Enkele kleinere wijngebieden zijn te vinden ten noordwesten van Turijn en in het noorden van Piemonte, ten zuidwesten van de grote meren.

Binnen Piemonte zijn de belangrijkste wijngebieden voor rode wijn de Barolo, de Barbaresco en de Roero voor wijn van de Nebbiolo druif, en in mindere mate Gattinara en Ghemme. Voor wijn de Barbera druif zijn dit de Roero, de Langhe (de Barbera d’Alba), de Monferrato (met de Barbera d’Asti en de Monferrato) de belangrijkste. De derde belangrijke druif voor rode wijn is de Dolcetto, die belangrijk is in de omgeving van Ovada en Acqui Terme en ook in de Barolo en Barbaresco veel staat aangeplant, maar belangrijker nog is de Dolcetto’s uit de Dogliani.
Voor witte wijnen zijn dit Roero voor wijn van de Arneis en Favorita, de Monferrato voor spumante (mousserend) en zoete wijn van de Moscato, en Gavi voor wijn van de Cortese.

Barbaresco

Het Barbaresco gebied ligt op amper 20km van Barolo, en wordt dan ook vaak in één adem genoemd. Ze hebben natuurlijk ook veel overeenkomsten met elkaar. Ze zijn afkomstig uit hetzelfde topgebied, beiden gemaakt van de nebbiolo druif en behoren tot de meest gewaardeerde rode wijnen van Italië. Toch zijn beide wijnen [...]

Barolo

Barolo wijn is zonder twijfel de beste appellation van Italië. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de nebbiolo perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk stijle hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem is overwegend kalkhoudend, met hoge concentraties magnesium en mangaan [...]

Langhe

De Langhe vormt samen met de Monferrato en de Roero het hart van Piemonte. Het is het belangrijkste herkomstgebied van de culinaire traditie van Piemonte, de wereldberoemde piemontese keuken. Belangrijke rol speelt daarin de beroemde piemontese witte truffel (Tuber magnatum), die vrijwel alleen in de Langhe gevonden wordt en zeer gewild [...]

Monferrato

De Monferrato is een vrij groot gebied, dat samen met de Langhe en de Roero het hart van Piemonte vormt. Het bestaat uit de provincie Asti en ene deel van Alessandria, maar de laatste stad ligt niet meer binnen de Monferrato; de belangrijkste stad is daarmee Asti. Andere belangrijke steden zijn Acqui [...]

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato druiven en is afkomstig uit de bekende [...]

Roero

De Roero is één van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte. Er worden hele mooie witte en rode wijnen van gemaakt. Het gebied kenmerkt zich door de zandgronden waar naast druiven ook veel groent en fruit geteeld wordt. De witte wijnen worden gemaakt van Arneis en de rode wijnen van verreweg de [...]

Druivensoorten

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Barbera

De Barbera is een blauwe druif die het meeste aangeplant is in het noorden van Italië. Piëmonte is eigenlijk de regio van de Barbera. Hier worden de mooiste wijnen van deze druif gemaakt. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorsprong van de Barbera is. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen [...]

Dolcetto

Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines. De beste, meest geconcentreerde exemplaren – vooral uit de [...]

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge [...]

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond [...]

Meer wijnen uit Piemonte

No items found