Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato druiven en is afkomstig uit de bekende wijnstreek Piemonte in Italië. Door velen wordt de wijn beschouwd als de beste moscato wijn in de wereld.

Productie van Moscato d’Asti

De druiven voor Moscato d’Asti mogen geen sporen van rot hebben en moeten voldoende suiker en zuren bevatten. Na de pluk worden ze meteen geperst. Daarna wordt de most geklaard. Vervolgens vergist de most in 12 à 15 dagen bij een temperatuur van maximaal 8 C. Zora de gewenste hoeveelheid alcohol van 5.5 procent is bereikt, wordt de gisting geblokkeerd door de wijn te koelen. Daarna worden de nog aanwezige gistcellen door filtering verwijderd. Dit hele proces gebeurt in gesloten tanks, waardoor het koolzuur niet kan ontsnappen en de wijn een lichte pareling krijgt. De zoetheid in de wijn is op een natuurlijke manier ontstaan, doordat niet vergiste restsuiker overblijft. De hoeveelheid alcohol kan per producent verschillen.

De Asti regio

Moscato d’Asti wordt gemaakt in de wijnstreek Piemonte in het Noordwesten van Italië. De wijn is een “Denominazione di origine controllata e garantita”. Naast Piemonten wordt deze mousserende wijn ook gemaakt in de kleinere nabijgelegen provincies Alessandria en Cuneo. Moscato d’Asti is een plaatsnaam van een prachtig gelegen stadje in het heuvellandschap van Piemonte. De rotsachtige zandstene grond is perfect voor het verbouwen van de Moscato (Muscat Blanc) druiven.

Moscato d’Asti wijnen