Monbazillac is een wijnregio (of appellation) waar zoete wijnen gemaakt worden. De regio is te vinden in de grotere wijnregio Bergerac, in Zuid-Frankrijk. De wijnen worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden wijn druiven die aangetast zijn door een schimmel met de naam Botrytis. De wijnen hebben een grote gelijkenis met Sauternes maar zijn veel goedkoper.

Druiven

De eerste druif is absoluut de Semillon. Deze zorgt voor de basis van de wijn. Daarnaast worden de wijn vaak aangevuld met Muscadelle en Sauvignon Blanc. De druivencombinatie zorgen voor wijnen met een rijke, volle en complexe smaak. Over het algemeen zijn de wijnen rond, evenwichtig en hebben ze een intense afdronk die nog lang blijft hangen.

Bodem en klimaat

De wijngaarden liggen rondom de stad Monbazillac aan de zuidelijk kant van de rivier de Dordogne die richting Bordeaux stroomt. De beste wijnen worden gemaakt in het noordelijke deel van de regio. De bodem bestaat voor het grootste gedeelte uit leisteen met daaronder diepe kleilagen. De klei houdt voldoende water vast voor de groei van de druiven. Het zeeklimaat in Monbazillac is goed geschikt voor de ontwikkeling van zoete wijnen. Het aanwezig water zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. In combinatie met de zon zijn dit ideale omstandigheden voor edele rotting. In het noorden van Monbazillac blijft de luchtvochtigheid gedurdende de dag langer hoog zodat het de omstandigheden daar het beste zijn.

Reputatie

De reputatie van de zoete wijn uit Monbazillac wordt sterk bepaald door de vergelijking met Sauternes (72 km zuidwestelijk). Het klopt dat er overeenkomsten zijn maar de wijnen hebben ook een eigen karakter. Wanneer de wijnen jong zijn hebben we vaak aroma’s van honing, abrikozen en vijgen. Wanneer ze ouder worden krijgen ze vaak aroma’s van room en nootjes. De wijn is heerlijk als aperitief bij een volle paté, maar kan ook goed worden gecombineerd met vlees en gevogelte. Een combinatie met meloen, verse aardbeien of vruchtensalade, of met mooi gebak. Maar ook in de herfst of winter kan Monbazillac zeer mooi zijn in combinatie met blauwe kazen of walnoten.

Wijnen uit Monbazillac