Monbazillac is een wijnregio (of appellation) waar zoete wijnen gemaakt worden. De regio is te vinden in de grotere wijnregio Bergerac, in Zuid-Frankrijk. De wijnen worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden wijn druiven die aangetast zijn door een schimmel met de naam Botrytis. De wijnen hebben een grote gelijkenis met Sauternes maar zijn veel goedkoper.
Druiven
De eerste druif is absoluut de Semillon. Deze zorgt voor de basis van de Monbazillac wijn. Daarnaast worden de wijn vaak aangevuld met Muscadelle en Sauvignon Blanc. De druivencombinatie zorgen voor wijnen met een rijke, volle en complexe smaak. Over het algemeen zijn de wijnen rond, evenwichtig en hebben ze een intense afdronk die nog lang blijft hangen.
Bodem en klimaat
De wijngaarden liggen rondom de stad aan de zuidelijk kant van de rivier de Dordogne die richting Bordeaux stroomt. De beste wijnen worden gemaakt in het noordelijke deel van de regio. De bodem bestaat voor het grootste gedeelte uit leisteen met daaronder diepe kleilagen. De klei houdt voldoende water vast voor de groei van de druiven. Het zeeklimaat is goed geschikt voor de ontwikkeling van zoete wijnen. Het aanwezig water zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. In combinatie met de zon zijn dit ideale omstandigheden voor edele rotting. In het noorden van Monbazillac blijft de luchtvochtigheid gedurdende de dag langer hoog zodat het de omstandigheden daar het beste zijn.
Reputatie
De reputatie van de zoete wijn uit Monbazillac wordt sterk bepaald door de vergelijking met Sauternes (72 km zuidwestelijk). Het klopt dat er overeenkomsten zijn maar de wijnen hebben ook een eigen karakter. Wanneer de wijnen jong zijn hebben we vaak aroma’s van honing, abrikozen en vijgen. Wanneer ze ouder worden krijgen ze vaak aroma’s van room en nootjes. De wijn is heerlijk als aperitief bij een volle paté, maar kan ook goed worden gecombineerd met vlees en gevogelte. Een combinatie met meloen, verse aardbeien of vruchtensalade, of met mooi gebak. Maar ook in de herfst of winter kan Monbazillac zeer mooi zijn in combinatie met blauwe kazen of walnoten.
Vin Santo
Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge...
Passito
De Italiaanse benaming voor natuurlijk zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven, is passito. Het drogen van de druiven gebeurt op matten of door de trossen op te hangen. De druiven krijgen door het vochtverlies zoveel suikers dat slechts een deel ervan vergist; de...
Sherry
Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry...
Port wijn
Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte...
Moscato d’Asti
MoMoscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste...