Meursault wijn wordt gerekend tot de top van de witte Bourgogne wijnen. De wijngaarden rondom het dorp Meursault geven kwaliteitswijnen die rijk zijn maar tegelijk ook heel verfrissend zijn. Binnen deze appellation zijn geen grand crus te vinden. Wel worden er zeer goede premiere crus wijn gemaakt. Uiteraard is wijn van één van Meursault premier crus wijngaarden zeer de moeite waard. Op de etiketten van de wijn uit Meursault is vaak een aparte naamsaanduiding van de wijngaard vermeld. De reden hiervoor is dat de wijnmakers het eigen karakter van de verschillende wijngaarden willen benadrukken.

Chardonnay en Pinot blanc

De heerlijke witte wijn uit Meursault worden geproduceerd in de gemeente Meursault binnen de Côte de Beaune van de Bourgogne. De Appellation d’origine contrôlée (AOC) Meursault mag gebruikt worden om witte wijn te maken van Chardonnay en Pinot blanc druiven en rode wijn van Pinot Noir druiven. Rode wijnen worden niet zoveel gemaakt. De productie van witte wijn heeft duidelijk de overhand. Ongeveer 98% procent van de wijn die hier gemaakt wordt is wit. Voor de witte wijnen mogen zowel de Chardonnay als de Pinot blanc gebruikt worden. De meeste wijn uit Meursault bestaat echter uit 100% Chardonnay.

Kleur, reuk en smaak van Meursault wijn

De stijl van de Meursault wijnen heeft duidelijk een invloed van rijping op eiken vaten. Dit betekent dat we in de omschrijving van deze wijnen vaak ‘aroma van boter’ tegenkomen. De kleur van de wijn is mooi goudgeel. De wijn heeft doorgaans aroma’s van boter, honing, hazelnoten en lindebloesem. In enkele gevallen worden nuances van wilde bloemen en ontbijtkoek waargenomen.

Eten en drinken

Wijn uit Meursault die jong is kan het beste gedronken worden als aperitief of in combinatie van lichte voorgerechten. Een wijn die wat rijper is kan goed met gevogelte gedronken worden. Daarnaast de wijn goed te combineren met asperges. De betere wijnen die veel romiger zijn, kunnen ook goed gedronken worden met geitenkaas. Veel mensen denken dat witte wijn koud moet zijn. Koelen is prima maar deze wijn moet niet kouder dan 12°C gedronken worden.

Wijnen afkomstig uit Meursault