Lambrusco is een licht mousserende Italiaanse wijn. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco wijn kan rood, wit en rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Lambrusco is een lichte verfrissende wijn. De lichte moussering is ontstaan omdat de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Lambrusco is populair omdat het een makkelijk wijn is en heel geschikt is als verfrissende drank in de lente of zomer. Dat wil overigens niet zeggen dat Lambrusco niet gecombineerd kan worden met zwaarder eten.

Kwaliteit

Veel populaire wijnen lopen het risico dat de nadruk op productie in plaats van kwaliteit komt te liggen. Dit is bij Lambrusco ook gebeurd. Het betekent dat de kwaliteit in veel (de meeste) gevallen niet meer op het oorspronkelijke niveau ligt. Veel wijnliefhebbers laten de wijn dus ook links liggen. Voor hen is er overigens wel goed nieuws. Verschillende producenten leggen zich toe op het maken van wijnen met kwaliteit.

De lambruscodruif

De lambruscodruif is een blauwe druivensoort. Dezelfde druif wordt ook gebruikt voor de productie van voor balsamico en grappa. Het is een eenvoudig te kweken druif met een hoge opbrengst met niet al te veel suikers en weinig tannines. Door de eeuwen heen zijn tientallen variëteiten spontaan ontstaan. Tegenwoordig komt de druif ook elders in Italië voor, waaronder in Piëmont, Veneto en Sicilië. Ook in Australië en Zuid-Afrika wordt zij aangeplant. In de Verenigde Staten komt een druif met de naam Lambrusca voor. Dit is echter niet dezelfde druif maar een hybride variëteit.