De wijnen van La Pauline zijn al sinds 1988 de meest geleverde wijn van de Wijnbeurs en ontstaan als ‘Uw Grand Cru voor alle dag’. De uitdrukking ‘Grand cru’ is in mijn ogen overdreven en moet natuurlijk worden gezien als marketing. Het is niet zo dat deze wijnen direct met grand cru wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux te vergelijken zijn. Wel is het zo dat veel wijnmakers mooie wijnen maken die in mijn ogen veel beter zijn dan veel dat er uit Bordeaux komt. In die zin zijn de wijnen van La Pauline een veilige keus. Goed gemaakte wijnen tegen een betaalbare prijs.

La Pauline

‘La Pauline’ is vernoemd naar de lievelingszus van Napoleon: Pauline Maria-Paola Bonaparte. Napoleon had 4 broers en 3 zussen. Pauline was de enige die hem trouw bleef tot aan z’n verbanning naar Elba. Zij was een warme vrouw, wars van politiek, die zich voornamelijk bezig hield met de geneugten des levens. Een populair figuur in de Franse historie en nu al 25 jaar hét visitekaartje van de Wijnbeurs.

De wijnen

Waar ’Rondeur, Souplesse en Richesse’ de pijlers zijn van de ‘gewone’ La Pauline, zijn dat voor de Prestige Cuvée, La Pauline Platine, ‘Complexité, Puissance (kracht) en Profondeur (diepgang)’. Ook deze rode Prestige Cuvée wordt geheel in Bordeaux-stijl bereid. Traditioneel van Cabernet Sauvignon- en Merlotdruiven. De wijn is alleen een tandje dikker en gespierder, omdat voor Platine uitsluitend de rijkste trossen worden geselecteerd. Doordat Platine bovendien langer op eik rijpt, vergaart de wijn extra weelde en nunances. De rode Prestige Cuvée bestaat sinds 1998. De witte Platine sinds 2005. Van beide Prestige Cuvées is de oplage strikt gelimiteerd.

Pays d’Oc

In Languedoc-Rousillion is het landschap vaak een lapjesdeken van wijngaarden. Dit komt omdat er veel verschillende soorten druiven aangeplant staan. De wijnen die gemaakt worden zijn vaak vol en fruitig. Daarnaast kom je veel blends tegen. Dat zie je bij in mijn ogen de mooiste wijn van La Pauline ook: dat is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot (een klassiek Bordeaux-blend)

 

Wijnen van La Pauline