De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. Een derde van alle wijngaarden is met deze druif beplant. Grüner Veltliner en Oostenrijk horen bij elkaar. Er wordt op steeds meer plaatsen mee geëxperimenteerd omdat de populariteit van de wijnen van deze druif stijgend is. De witte wijnen die van deze druiven wordt gemaakt zijn vaak fris en peperig, citrus en honing is ook mogelijk.

Kleur, geur en smaak

De grüner veltliner groeit in een compacte, langwerpige tros en heeft bladeren met diepe inkepingen. ‘De groene uit Veltlin’ is sterk en levert van nature veel druiven. Te hoge opbrengsten geven karakterloze, laffe wijnen, maar wie de groei beperkt, oogst druiven met bijzondere kwaliteiten. Een van de kenmerken van de grüner is dat hij laat rijpt. Laatrijpende druiven hebben doorgaans een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Nadeel van het lange groeiseizoen is dat de zuren sterk afnemen. Althans, bij veel druivenrassen gebeurt dat, maar bij de grüner veltliner juist niet en dat is uniek. Een goede grüner veltlineroogst betekent: rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren. Hoewel er lekkere, op vat gelagerde Grüner Veltliners bestaan, is de druif in het algemeen beter af zonder rijping op nieuw eikenhout. Hout geeft te veel smaak af waardoor de delicate aroma’s en structuur van de druif niet meer goed tot hun recht komen. Zonder rijping op nieuw eikenhout kan hij zijn terroir beter tonen.

Eten en drinken

Grüner Veltliner is de lieveling van veel sommeliers. Door zijn volle smaak met zachte zuren past deze wijn namelijk bij gerechten waar geen andere wijn bij te vinden is. In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.

Populaire wijnen van Grüner Veltliner