De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. Een derde van alle wijngaarden is met deze druif beplant. Grüner Veltliner en Oostenrijk horen bij elkaar. Er wordt op steeds meer plaatsen mee geëxperimenteerd omdat de populariteit van de wijnen van deze druif stijgend is. De witte wijnen die van deze druiven wordt gemaakt zijn vaak fris en peperig, citrus en honing is ook mogelijk.

Kleur, geur en smaak

De grüner veltliner groeit in een compacte, langwerpige tros en heeft bladeren met diepe inkepingen. ‘De groene uit Veltlin’ is sterk en levert van nature veel druiven. Te hoge opbrengsten geven karakterloze, laffe wijnen, maar wie de groei beperkt, oogst druiven met bijzondere kwaliteiten. Een van de kenmerken van de grüner is dat hij laat rijpt. Laatrijpende druiven hebben doorgaans een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Nadeel van het lange groeiseizoen is dat de zuren sterk afnemen. Althans, bij veel druivenrassen gebeurt dat, maar bij de grüner veltliner juist niet en dat is uniek. Een goede grüner veltlineroogst betekent: rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren. Hoewel er lekkere, op vat gelagerde Grüner Veltliners bestaan, is de druif in het algemeen beter af zonder rijping op nieuw eikenhout. Hout geeft te veel smaak af waardoor de delicate aroma’s en structuur van de druif niet meer goed tot hun recht komen. Zonder rijping op nieuw eikenhout kan hij zijn terroir beter tonen.

Eten en drinken

Grüner Veltliner is de lieveling van veel sommeliers. Door zijn volle smaak met zachte zuren past deze wijn namelijk bij gerechten waar geen andere wijn bij te vinden is. In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.

Populaire wijnen van Grüner Veltliner

Weinviertel | Oostenrijk

Weingut Dürnberg Grüner Veltliner Alte Reben 2016Heerlijke Gruner Veltliner met kruidige tonen, mineralen en een touch van witte peper. Deze wijn is sappig, crispy en elegant. Fijne citrus in de afdronk.

14.95 10.46|

Josef Fritz Grüner Veltliner, Wagram, Sandstein, Oostenrijk, Witte Wijn✓ Licht en knapperig karakter✓ Smaken van oa abrikoos en appel✓ Vol van smaak en toch fris en fijn!

14.49 12.49|

Weingut Peter Dolle Grüner Veltliner Heiligenstein Reserve, 2014, Niederösterreich, Oostenrijk, Witte Wijn✓ Aroma’s van perzik en citrus✓ Finesse en volheid✓ Grote Veltliner!

23.99 19.99|

Bernhard Ott Grüner Veltliner “Am Berg” 2017Puur, floraal en fruitig is deze topper onder de Grüner Veltliners. Vuursteen, mint, vers gesneden gras/hooi, kruisbessen, witte pitvruchten. Verkwikkend en verleidelijk. Niet voor niets alom geroemde wijn van top producent Berhard Ott.

10.75|

Weinrieder Grüner Veltliner Schneiderberg, 2016, Niederösterreich, Oostenrijk, Witte Wijn✓ Licht gepeperde wijn✓ Volrijp fruit✓ Mooie, lange afdronk

14.99 12.99|

Weingut Peter Dolle Grüner Veltliner Strassertal, 2016, Niederösttereich, Oostenrijk, Witte Wijn✓ Aroma’s van vers hooi en kruiden✓ Hinten van tabak en peper✓ Frisse, fruitige wijn

14.49 12.49|

HEMA Domäne Wachau Grüner Veltliner – WitHEMA Domäne Wachau Grüner Veltliner – Wit nu voor slechts €5,95,-. Grüner Veltliner is hét paradepaardje van de Oostenrijkse witte wijnen. In het wijnbouwgebied Wachau groeit de grüner veltliner op steile, stenige terrassen, aan de oevers van de Donau. Hier …

7.00Castilla | Spanje

Casa Safra Verdejo BlancoDe druiven van deze wijn zijn afkomstig uit een van Spanje’s grootste wijngebieden: Castilla. Door het extreme klimaat, korte winters en droge zomers moeten de druiven vechten voor elke regendruppel. Dat maakt hun sap rijk, geraffineerd en absoluut onweerstaanbaar! Dit …

9.98 5.99Burgenland | Oostenrijk

Setzer ZweigeltFritz Zweigelt, de man die de blauwe Oostenrijkse druif in 1922 heeft ontwikkeld. Hierbij heeft hij de elegante St. Laurent en de pittige Blaufränkish druif met elkaar gekruist. Inmiddels is het dan ook de nationale trots van Oostenrijk naast de …

14.99|

Fritsch Grüner Veltliner Windspiel QbA 2017Na een dag hard werken is dit een heerlijke opwekkende wijn. Mooie zuren bijna geen restsuiker. Schitterende Gruner Veltliner uit het mooie wijnjaar 2017. Veel drinkplezier!

12.99 10.95|

Weingut Peter Dolle Grüner Veltliner, 2017, Niederösterreich, Oostenrijk, Witte Wijn✓ Geuren van gras en fruit✓ Soepel en rond op de tong✓ Gebalanceerde allemansvriend

14.49 10.49Weinviertel | Oostenrijk

Setzer Grüner Veltliner ReserveIndrukwekkend mooie Grüner Veltliner Reserve uit één van de beste Setzer wijngaarden Ried Kronberg. Rijk en intens van smaak met exotisch fruit, witte peper en rokerige mineralen. 19/20 punten!

12.99 11.95