Gigondas wordt als wijnstreek nogal eens ondergewaardeerd. In de Gigondas worden namelijk een aantal grote wijnen geproduceerd. De prijzen van Gigondas wijn is gestegen maar je krijgt nog steeds waar voor je geld. Daarnaast is de Gigondas één van de mooiste wijnstreken van de Rhône-vallei.

De wijnstreek Gigondas

Gigondas ligt net zoals Vaqueyras in de schaduw van de Denetelles de Montmirail. Op ongeveer 100 meter hoogte ligt het dorpje Gigondas tegen de hellingen van de Dentelles de Montmirail geplakt. Een heel oud dorpje, met een mooi dorpsplein, een prachtig karakteristiek stukje Frankrijk. De twee AOC’s hebben een vergelijkbare bodem, maar de meeste wijnen van de Gigondas liggen op hellingen van wel 400 meter hoog. De bodem en de iets lagere temperaturen geven extra intensiteit en volume en een strakkere structuur aan de op grenache gebaseerde wijnen. Deze eigenschappen maken de wijnen stevigere en langer houdbaar.

De wijnen van Gigondas

De wijnen uit Gigondas zijn krachtige, volle wijnen, gedomineerd door de Grenachdruif. Daar mag maximaal 80% van gebruikt worden. Daarnaast mag er maximaal 15% van syrah, mourvedre. Naast de bovengenoemde druiven mag de wijn uit 10% bestaan uit sap van clairette, picpoul, terret noir, picardan, cinsault, rousanne, marsanne, bourboulenc, viohnier, counoise, muscardin. De belangrijkste hiervan zijn De beste wijnen uit de Gigindas hebben een diepe zwartrode kleur en een volle, ronde smaal.

Geschiedenis van de Gigondas

Gigondas hoort sinds 1971 bij de Cru’s van de Rhône. De wijn is over de hele wereld beroemd als wildwijn, maar doet het ook uitstekend bij stoofpotten van rundvlees en andere gerechten met veel smaak. Het rendement (opbrengst per hectare) is laag, maximaal 35 hectoliter. Door zo’n lage opbrengst zijn de wijnen heel geconcentreerd.

Gigondas bewaren?

De meeste Gigondas wijnen kunnen goed ouderen, zo’n 7 tot 20 jaar. Waarbij de meeste aan de ondergrens zitten.

Populaire wijnen uit Gigondas