Druiven

/Druiven
Druiven2018-10-02T12:23:47+00:00

Albariño

Albariño is dé druivensoort van het Galicische gebied Rías Baixas, dat is gelegen in het uiterste noordwesten van Spanje. Het is niet verwonderlijk dat juist hier deze druif het uitgangspunt van de wijnbouw is. Het is gebied met veel regen [...]

Barbera

De Barbera is een blauwe druif die het meeste aangeplant is in het noorden van Italië. Piëmonte is eigenlijk de regio van de Barbera. Hier worden de mooiste wijnen van deze druif gemaakt. Het is niet helemaal duidelijk wat de [...]

Cabernet Franc

Een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de cabernet sauvignon. Net als deze druif heeft de cabernet franc flink wat tannine, maar blijft minder uitgesproken in geur en smaak, wel wat kruidiger. Ook rijpt cabernet franc [...]

Cabernet Sauvignon

Wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon is ontzettend populair. Zowel bij de wijndrinker als de wijnboer is dol op deze druif. Dat komt natuurlijk in eerste instantie door de aroma's en smaak die de druiven aan de wijn geven. Daarnaast de druif [...]

Carignan of Cariñena

De blauwe druivensoort Carignan komt oorspronkelijk uit Spanje. Niet iedereen zal bij het horen van Carignan denken aan het feit dat deze druif één van de meest aangeplante soorten is op de wereld. Deze soort geeft de rioja-mix zijn kleur [...]

Carmenère

De Carmenère is een rode druivensoort waarvan in Chili prachtige wijnen worden gemaakt. De druif is oorspronkelijk afkomstig uit Bordeaux waar hij in de 18e eeuw in veel wijngaarden te vinden was. De druif bleek alleen erg gevoelig voor het [...]

Chardonnay

Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Bourgogne maar komt inmiddels over heel de wereld voor. Dit komt omdat de druif een geweldig groot aanpassingsvermogen heeft. De druif kan uit de voeten op veel verschillende soorten bodem en klimaat. Dit [...]

Chenin Blanc

De Chenin Blanc komt van oorsprong uit de vallei van de Loire in Frankrijk. Nog steeds wordt deze witte druif hier verbouwd, maar dit loopt de laatste jaren wel terug. Deze druif wordt verder ook nog verbouwd in Washington, Chili [...]

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif [...]

Dolcetto

Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig [...]

Dornfelder wijn

De Dornfelder is een robuuste en succesvolle Duitse kruising voor rode wijnen. Dornfelder wijn is over het algemeen droog tot soms half droog. Kenmerkend is de diepdonkerrode kleur en het krachtige smaak. Met z’n fruitige aroma’s van kersen, bramen en [...]

Gamay

De Gamay is de grote trots van de Beaujolais, maar wordt niet alleen in Frankrijk aangeplant. Ook in Zwitserland is de druif populair. De druif voelt zich prima thuis op granietachtige bodem. Wijnen van de Gamay-druif kunnen jong gedronken worden. [...]

Gewürztraminer

De gewürztraminer is heeft een enigszins donkerroze tot blauwroze kleur maar wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Het is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam 'kruidige traminer'. Deze naam doet [...]

Grenache of Garnacha

De grenache is een druif die bestand is tegen hete en droge omstandigheden. Hij zorgt voor veel alcohol en veel kruidig fruit. De druif is ideaal voor veel rode mengwijnen. De druif wordt met name gebruikt in beroemde wijnen als [...]

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. Een derde van alle wijngaarden is met deze druif beplant. Grüner Veltliner en Oostenrijk horen bij elkaar. Er wordt op steeds meer plaatsen mee geëxperimenteerd omdat de populariteit [...]

Malbec

De Malbec is druif waar prachtige meestal stevige rode wijnen van worden gemaakt. Van oudsher wordt de druif verbouwd in Frankrijk. In de Franse plaats Cahors ligt de oorsprong van de druif. Hier zal je de druif alleen eerder onder [...]

Marsanne

Dit regelmatig dragende druivenras is genoemd naar een dorpje bij Montélimar en heeft zich verspreid over een groot gebied in het zuiden van Frankrijk. Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij [...]

Merlot

Een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel bijna zoet zijn. In de merlot ruikt en proeft u kersen, bessen en pruimen. Maar ook kunt u rozen ruiken en potloodslijpsel. De druif heeft [...]

Mourvèdre

De Mourvèdre druif geeft ruige rode wijnen met veel tannines en een kruidige geur. Een goede Mourvèdre heeft het fruit van frambozen en bosbessen in de smaak. Ze worden mettertijd rijper, met tonen van leer in de neus. Je kunt [...]

Müller-Thurgau

Goede wijnen van de Müller-thurgau combineren een zwoele, kruidige neus met een frisse smaak. Ze hebben een zacht aroma van groen fruit en citrus, met iets van perzik en muskaat. Ze zijn licht, aangenaam fris en makkelijk drinkbaar. De Müller-thurgau [...]

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam [...]

Nero d’Avola

Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Er zijn drie soorten liefhebbers van deze druif: - Sommige producenten zweren bij een pure, niet-geblende nero d’avola. Als solozanger [...]

Petit Verdot

De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort. De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de [...]

Picpoul

De Picpoul druif geeft fris-droge witte wijn met wat perzik, milde kruidigheid maar vooral verkwikkende citroen en limoen. Een wijn voor bij oesters, garnalen of vis, die je het beste jong kan drinken want van lang in de kelder liggen [...]

Pinot Blanc

De Pinot Blanc geeft delicate, soms wat ingetogen, vaak frisse witte wijnen. Doorgaans zijn ze droog, met een brede, toegankelijke smaak die een beetje doet denken aan Chardonnay. Je kunt bij ons zes wijnen van de Pinot Blanc kopen. Je vindt [...]

Pinot Grigio of Pinot Gris

De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer [...]

Pinot Meunier

De Pinot Meunier geeft lichte rode wijnen of milde rosé met een fruitige geur van viooltjes en jong rood fruit. Wijn om jong te drinken. Maar meestal wordt de Pinot Meunier gebruikt als ingrediënt voor mousserende wijnen, vooral Champagne. Waarschijnlijk [...]

Pinot Noir

De pinot noir is een druif waar een aantal van de grootste wijnen van de wereld van worden gemaakt. De pinot noir brengt fruitige aromatische wijnen voort die in een aantal gevallen de mogelijkheid heeft om te rijpen. De pinot [...]

Pinotage

Een ontwikkelde druif door Professor Perold in 1925. Ze ontstond door een kruising van Pinot Noir en Cinsault (in de tijd dat deze ook wel Hermitage werd genoemd). Hij werd geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch en hij [...]

Primitivo

De Primitivo is een rode druif die voornamelijk in Italië gebruikt worden voor het maken van zeer mooie wijnen. Het rode druivenras Primitivo uit Puglia valt bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak. Het is een druif die zwoele, intens fruitige [...]

Riesling

Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd. Kleur, geur [...]

Sangiovese

Sangiovese is de naam van een populaire Italiaanse blauwe druif. Hij komt vooral veel voor in Emilia-Romagna en Toscane. Sangiovese is de druif voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de [...]

Sauvignon Blanc

Veel mensen denken dat van de Sauvignon Blanc geen grote wijnen gemaakt worden. Deze druif is echter één van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. De druif is behoorlijk veelzijdig. Aan de ene kant worden er toegankelijke wijnen van [...]

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld. Sémillon verkiest vooral [...]

Shiraz of Syrah

Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken [...]

Silvaner

Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een "y". Het is een oud druivenras dat toegankelijke witte wijnen oplevert. De druif wordt niet echt veel meer aangeplant omwille van zijn speciale smaakpatroon. De wijn heeft immers bijna geen [...]

Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druivensoort in Rioja in Spanje. In deze beroemde wijnstreek wordt de druif vaak gemengd met andere druiven (zoals de Garnacha Tinto) maar er worden steeds vaker wijnen geproduceerd met alleen Tempranillo als ingrediënt. En [...]

Torrontes

Torrontés is een wit druivenras uit Argentinië. Genetisch gezien stamt deze druif af van de Criolla Chica en de Muscat of Alexandria. Er is geen enkele relatie met het Spaanse druivenras met dezelfde naam. Synoniemen zijn: Chichera, Loca Blanca, Malvasia, [...]

Trebbiano

Trebbiano is een witte druivensoort die best veel aangeplant staat in Italië. Toch staat de druif niet op zichzelf niet enorm hoog aangeschreven. Normaal gesproken wordt er niet hele bijzondere wijn van gemaakt. De wijnen hebben een neutrale smaak met [...]

Verdejo

De Verdejo druif wordt gerekend tot de beste witte druivenrassen in Spanje. Het wijngebied Rueda is het beste wijngebied als het gaat om de vinificatie van de Verdejo-druif. Met de Verdejo druif worden zeer aromatische, zachte wijnen met ‘body’. De [...]

Viognier

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Frankrijk in de Rhône is aangeplant. De Viognier is als soort niet erg productief. Dat is één van de redenen dat de druif niet zo veel was aangeplant. Eigenlijk alleen in een klein deel van [...]

Zinfandel

Zinfandel is een blauwe druif en niet al te makkelijke druif. De druivenstokken zijn namelijk sterk afhankelijk van warmte en zon overdag en verkoeling in de nacht. Dat is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Daarnaast ontstaat er snel rot wat [...]

Zweigelt

De Zweigelt is in 1922 in Oostenrijk gekruist door Friedrich Zweigelt. Hij combineert de elegantie van ‘moeder’ St. Laurent met de pit van zijn Blaufränkische ‘vader’. Hij geeft mooie cépage wijnen maar Oostenrijkse wijnboeren mengen hem ook graag met bijvoorbeeld [...]