De Dornfelder is een robuuste en succesvolle Duitse kruising voor rode wijnen. Dornfelder wijn is over het algemeen droog tot soms half droog. Kenmerkend is de diepdonkerrode kleur en het krachtige smaak. Met z’n fruitige aroma’s van kersen, bramen en vlierbessen zijn het soepele en harmonieuze wijnen waar veel vraag naar is.

Beste kruising Duitse rode wijndruif

De Dornfelder is een kruising tussen verschillende druiven, waaronder de Frühburgunder, Portugieser , Lemberger en de Trollinger.. De Dornfelder is de meest succesvolle Duitse kruising voor rode wijndruiven. Zijn wortels liggen in Württemberg, in de plaats Weinsberg. Daar opende de wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfeld een wijnbouwschool. August Herold – die leefde van 1902 tot 1973 – kweekte er in 1955 al de Dornfelder. In eerste instantie werd de druif alleen gebruik om andere wijn een donkerdere kleur te geven. Pas later ontdekte men dat er uitstekende wijn te maken is van uitsluitend Dornfelder.

Pfalz

Deze wijn komt uit het Duitse streekgebied Pfalz, gelegen in het Nahetal, een deelgebied van de Moezel. In de Pfalz worden elk jaar talloze wijnfeesten georganiseerd aan de oevers van de Nahe, een zijrivier van de Rijn. Naast de feesten, kent de Pfalz nog meer bijzonderheden. Zo hebben zij bepaalde tradities die teruggaan tot de Romeinse tijd en heeft het gebied de meeste zonuren van heel Duitsland. Om die reden wordt de streek ook wel de ‘Toscane van Duitsland’ genoemd. Daarnaast is de wijnbouw in deze streek verantwoordelijk voor ruim een kwart van de totale wijnbouw in het land.

In de wijngaard

De Dornfelder is een robuuste druif die nauwelijks gevoelig is voor ziekte en weersomstandigheden. Alleen vorst kan een probleem zijn. De wijnboeren moeten zelf de wijnstokken in toom houden omdat ze anders de neiging hebben om grote opbrengsten te leveren. Dit wordt gedaan door voor de rijpingsperiode trossen te verwijderen. Op deze manier geven de overgebleven trossen met druiven veel meer concentratie aan de Dornfelder wijn. De Dornfelder groeit niet op iedere ondergrond. Hij groeit niet of nauwelijks op zandige of stenige ondergrond.

Vinificatie en smaak

Dornfelder wordt voornamelijk verwerkt tot droge rode wijn, soms ook tot halfdroge. Er bestaan twee duidelijk verschillende stijlen. De ene benadrukt de intense fruitaroma’s van amarenekersen, bramen en vlierbessen en komt jong op de markt. De nieuwe jaargang is zodoende ten dele al als primeur te koop. Andere producenten voeden de Dornfelder in grote of kleine houten vaten (barriques) op en benadrukken meer de tannine en de structuur van de wijn met wat minder fruitaroma’s. Meestal gaat het daarbij om stevige maar soepele en harmonieuze wijnen. Dornfelder is aan zijn diepdonkere kleur al makkelijk te herkennen. Sekt of rosé van Dornfelder zijn zeldzaamheden.

In het glas

Dornfelders zijn evenals andere krachtige rode wijnen ideaal voor herfst en winter, vooral wanneer ze wat rijping hebben gehad. Ze passen dan ook bij stevige vleesgerechten, wild of kaas. Anderzijds bieden ook jonge, fruitige versies, in de zomer zelfs licht gekoeld, veel drinkgenoegen.

Populaire wijnen van Dornfelder