De houdbaarheid van wijn

Het overgrote gedeelte van de wijn die in de winkel te koop is moet jong gedronken worden. Deze wijn heeft dus geen lange houdbaarheid. Daarnaast is er een klein gedeelte dat enkele jaren te bewaren is. Als laatste is er klein deel van de wijn dat beter wordt door de wijn te bewaren. De houdbaarheid van deze wijn hangt af van de soort druif, klimaat, bodem en bereidswijze.

wijnkelder

Waarom wijn opleggen?

Als wijn in de fles zit dan vinden er allerlei chemische reactie plaats. Tijdens dit proces verandern eenvoudig fruitaroma’s in meer complexe ongewone aroma’s. Dit proces wordt voornamlijk gevoed door zuurstof. Door de kurk komt heel langzaam zuurstof bij de wijn. Juist door dit hele langzame proces wordt de wijn langzaam oud en ontwikkeld de meest lekkere en bijzonder aroma’s. Een bewaarwijn is niet per definitie maar wel meestal een rode wijn. Van rode wijn is bekend dat bij het ouderen de fenolen een belangrijke rol spelen. Deze fenolen zijn de looistoffen (tannines) en de kleurstoffen. Ze gaan na verloop van tijd met de zuurstofverbindingen aan die als bezinksel worden afgezet. Dit verklaart waarom oude(re) rode wijnen minder tannineus zijn dan jonge en waarom ze minder rood-blauwe kleurstoffen hebben. Tegelijkertijd gaan de duizenden (!) elementen die bijdragen aan de geur en de smaak van de wijn zowel onderlinge reacties aan als reacties met de fenolen. Hierdoor ontstaan steeds complexere samenstellingen, zo complex dat de term boeket voor het aroma van een gerijpte wijn inderdaad op zijn plaats is.

Oogstjaren

Het oogstjaar van de wijn is niet onbelangrijk maar niet meer zo belangrijk als vroeger wel het geval was.

Klassieke bewaarwijnen

Wijn Omschrijving
Vintage Port Porto levert met het type Vintage – wijn met een oogstjaar – dé klassieke bewaarwijn bij uitstek. Grote Vintages blijven decennia lang onwaarschijnlijk vitaal. Tegelijk is dit een van de weinige uitzonderingen op de regel dat versterkte wijnen onmiddellijk drinkbaar zijn.
Bordeaux Goede nummer 2, zij het uitsluitend op het hoogste niveau, d.w.z. dat van crus classés. Ook Sauternes, een van ‘s werelds klassieke botrytiswijnen rijpt voortreffelijk.
Bourgogne Goede rode wijnen met premier of grand cru status rijpen goed, zij het niet in die mate als Bordeaux. Voor de meeste witte, gemaakt van chardonnay, geldt dat nog meer. Topwijnen uit Chablis, Meursault en Puligny rijpen daarentegen wel goed.
Rhône Vooral de grote rode wijnen uit het noorden, gemaakt van de syrah, in appellations als Côte-Rôtie, Hermitage en Cornas.
Sud-Ouest De rode Madiran, gemaakt van tannat, en de zoete versie van Jurançon (petit manseng).
Midden Loire Vouvray en Coteaux du Layon, gemaakt van chenin en met botrytis.
Piemonte Nebbiolowijnen als Barolo en Barbaresco.
Chianti Alleen op het niveau van Riserva of dat van Super Tuscans, pure Sangiovese of assemblages met cabernet sauvignon.
Brunello di Montalcino De klassieke Sangiovese uit Toscane.
Spanje & Portugal Beperkt aantal rode tafelwijnen. In Portugal o.a. Bairrada van de bagadruif. In Spanje wijnen zoals Rioja en Ribera del Duero in (gran) reserva-uitvoering.
Nieuwe Wereld De grote Cabernets uit Californië. Uit Australië de grote Cabernets en top Shiraz. Eveneens uit Australië botrytiswijnen van sémillon.

 

[hr]
Valpolicella

In de DOC Valpolicella mogen er van dezelfde wijngaarden en van hetzelfde mengsel van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende wijnstijlen worden gemaakt. Hoewel er veel industriële wijn wordt gemaakt zijn, worden er in vooral de classico zone hele goede en lekker wijnen gemaakt. De moeite waard om de Valpolicella eens beter te bekijken.
[hr]

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is de meest gerenommeerde wijn van Italië. De overweldigende krachtige smaak van deze topwijn is uniek. Deze wijnen hebben een zeer lang bewaarpotentieel wat beloond wordt met een innemende geur en uiterste verfijning.

[hr]


Riedel Vinum Portglazen 0,24 L - 2 st.Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port.
[hr]

Châteauneuf du Pape

Ten westen van Orange ligt het aardige dorpje Châteauneuf du Pape. Het is een dorp dat helemaal leeft van de wijnbouw. Mogelijk heeft de naam van het dorp wat te maken met de paus van Avignon: Paus Clément de 5e of wat nog waarschijnlijker is met zijn opvolger Johannes de 22e die het kasteel vlak boven het dorp liet renoveren en er regelmatig verbleef.
[hr]

Saint Emilion Grand Cru

De Saint Emilion is zonder twijfel één van de meest gerenommeerde wijnstreken ter wereld. De druivensoort die in de Saint Emilion voornamelijk wordt gebruikt is de Merlot. Hierdoor ontstaan wijnen met een fluwelig karakter en een goede structuur. Deze wijnen kunnen zeer lang worden bewaard wat vervolgens wordt beloond met een verleidelijke geur en een uiterst verfijnde smaak.

Wijnen om te bewaren

2018-09-20T09:11:13+00:00