Het overgrote gedeelte van de wijn die in de winkel te koop is moet jong gedronken worden. Deze wijn heeft dus geen lange houdbaarheid. Daarnaast is er een klein gedeelte dat enkele jaren te bewaren is. Wanneer het over het bewaren of de houdbaarheid van wijn gaat, kan het over twee zaken gaan. Ten eerste kan het gaan over hoe lang je een wijn kan bewaren totdat deze niet meer lekker is. Ten tweede kan het ook gaan over de tijd die een wijn nodig heeft om een optimale smaak te krijgen. Van alle wijnen is er een heel klein gedeelte dat lekkerder wordt van bewaren. De houdbaarheid van deze wijn hangt af van de soort druif, klimaat, bodem en bereidingswijze.

Waarom wijn opleggen?

Als wijn in de fles zit dan vinden er allerlei chemische reactie plaats. Tijdens dit proces veranderen eenvoudig fruitaroma’s in meer complexe ongewone aroma’s. Dit proces wordt voornamelijk gevoed door zuurstof. Door de kurk komt heel langzaam zuurstof bij de wijn. Juist door dit hele langzame proces wordt de wijn langzaam oud en ontwikkeld de meest lekkere en bijzonder aroma’s. Een bewaarwijn is niet per definitie maar wel meestal een rode wijn. Van rode wijn is bekend dat bij het ouderen de fenolen een belangrijke rol spelen. Deze fenolen zijn de looistoffen (tannines) en de kleurstoffen. Ze gaan na verloop van tijd met de zuurstofverbindingen aan die als bezinksel worden afgezet. Dit verklaart waarom oude(re) rode wijnen minder tannineus zijn dan jonge en waarom ze minder rood-blauwe kleurstoffen hebben. Tegelijkertijd gaan de duizenden elementen die bijdragen aan de geur en de smaak van de wijn zowel onderlinge reacties aan als reacties met de fenolen. Hierdoor ontstaan steeds complexere samenstellingen, zo complex dat de term boeket voor het aroma van een gerijpte wijn inderdaad op zijn plaats is.

Rode, witte en zoete wijnen

Omdat tannine zo’n belangrijke rol speelt in de houdbaarheid is het logischer dat rode wijnen beter houdbaar zijn. In de meeste gevallen gaat het dan om stevige wijnen die veel tannine bevatten. Daarnaast speelt de zoetheid en de hoeveelheid alcohol van de wijn ook een rol. Zoete versterkte wijnen zoals port zijn lange houdbaar. Er zijn ook witte wijnen die je lang kunt bewaren. Normaal gesproken zijn ze minder geschikt omdat ze weinig tannine bevatten. De witte wijnen die wel langer houdbaar zijn hebben vrijwel altijd houdopvoeding gehad. Het contact met het hout en zuurstof zorgt voor een andere samenstelling van de wijn waardoor deze langer te bewaren is.

Wijnstreken

Het is wel helder dat je niet zomaar kan zeggen dat een bepaalde wijnsoort lang houdbaar is. Toch is het wel zo dat er wijnstreken zijn die een reputatie hebben op het gebied van wijnen die lang houdbaar zijn.

Barolo

Barolo

Barolo wijn is zonder twijfel de beste appellation van Italië. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de nebbiolo perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk stijle hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem is...

Châteauneuf du Pape

Châteauneuf du Pape

De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit...

Sauternes

Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de...

Saint Emilion Grand Cru

Saint Emilion Grand Cru

De Saint Emilion is zonder twijfel één van de meest gerenommeerde wijnstreken ter wereld. De druivensoort die in de Saint Emilion voornamelijk wordt gebruikt is de Merlot. Hierdoor ontstaan wijnen met een fluwelig karakter en een goede structuur. Deze wijnen kunnen...

Port wijn

Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte...

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is uniek. Deze wijnen hebben een...

Valpolicella wijnen

Valpolicella wijnen

Valpolicella is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar zwaardere wijnen zijn dit:...

Houdbare wijnen