De houdbaarheid van wijn

Het overgrote gedeelte van de wijn die in de winkel te koop is moet jong gedronken worden. Deze wijn heeft dus geen lange houdbaarheid. Daarnaast is er een klein gedeelte dat enkele jaren te bewaren is. Wanneer het over het bewaren of de houdbaarheid van wijn gaat, kan het over twee zaken gaan. Ten eerste kan het gaan over hoe lang je een wijn kan bewaren totdat deze niet meer lekker is. Ten tweede kan het ook gaan over de tijd die een wijn nodig heeft om een optimale smaak te krijgen. Van alle wijnen is er een heel klein gedeelte dat lekkerder wordt van bewaren. De houdbaarheid van deze wijn hangt af van de soort druif, klimaat, bodem en bereidingswijze.

Waarom wijn opleggen?

Als wijn in de fles zit dan vinden er allerlei chemische reactie plaats. Tijdens dit proces veranderen eenvoudig fruitaroma’s in meer complexe ongewone aroma’s. Dit proces wordt voornamelijk gevoed door zuurstof. Door de kurk komt heel langzaam zuurstof bij de wijn. Juist door dit hele langzame proces wordt de wijn langzaam oud en ontwikkeld de meest lekkere en bijzonder aroma’s. Een bewaarwijn is niet per definitie maar wel meestal een rode wijn. Van rode wijn is bekend dat bij het ouderen de fenolen een belangrijke rol spelen. Deze fenolen zijn de looistoffen (tannines) en de kleurstoffen. Ze gaan na verloop van tijd met de zuurstofverbindingen aan die als bezinksel worden afgezet. Dit verklaart waarom oude(re) rode wijnen minder tannineus zijn dan jonge en waarom ze minder rood-blauwe kleurstoffen hebben. Tegelijkertijd gaan de duizenden elementen die bijdragen aan de geur en de smaak van de wijn zowel onderlinge reacties aan als reacties met de fenolen. Hierdoor ontstaan steeds complexere samenstellingen, zo complex dat de term boeket voor het aroma van een gerijpte wijn inderdaad op zijn plaats is.

Rode, witte en zoete wijnen

Omdat tannine zo’n belangrijke rol speelt in de houdbaarheid is het logischer dat rode wijnen beter houdbaar zijn. In de meeste gevallen gaat het dan om stevige wijnen die veel tannine bevatten. Daarnaast speelt de zoetheid en de hoeveelheid alcohol van de wijn ook een rol. Zoete versterkte wijnen zoals port zijn lange houdbaar. Er zijn ook witte wijnen die je lang kunt bewaren. Normaal gesproken zijn ze minder geschikt omdat ze weinig tannine bevatten. De witte wijnen die wel langer houdbaar zijn hebben vrijwel altijd houdopvoeding gehad. Het contact met het hout en zuurstof zorgt voor een andere samenstelling van de wijn waardoor deze langer te bewaren is.










Wijnstreken

Het is wel helder dat je niet zomaar kan zeggen dat een bepaalde wijnsoort lang houdbaar is. Toch is het wel zo dat er wijnstreken zijn die een reputatie hebben op het gebied van wijnen die lang houdbaar zijn.

Barolo

Barolo wijn is zonder twijfel de beste appellation van Italië. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de nebbiolo perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk stijle hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem [...]

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is [...]

Châteauneuf du Pape

De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit [...]

Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met [...]

Saint Emilion Grand Cru

De Saint Emilion is zonder twijfel één van de meest gerenommeerde wijnstreken ter wereld. De druivensoort die in de Saint Emilion voornamelijk wordt gebruikt is de Merlot. Hierdoor ontstaan wijnen met een fluwelig karakter en een goede structuur. Deze wijnen kunnen zeer lang [...]

Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de schimmel [...]

Wijnen

Toscane | Italië

Tornesi Brunello di Montalcino, 2012, Toscane, Italië, Rode Wijn



Een intens karmijnrode wijn op basis van 100% Sangiovese. Deze wijn heeft 24 maanden op houten fusten gerijpt en 36 maanden op de fles. Het is een geconcentreerde wijn met overvloedige aroma’s van rood en zwart fruit. Zowel in de neus …

44.99 39.95



Toscane | Italië

Pian delle vigne Brunello di Montalcino, 2012, Toscane, Italië, Rode Wijn



Robijnrode wijn met granieten glinsteringen. De geur is complex, vol met mooie aroma’s van kersen, rode bessen, tabak en hints van koffie en cacao. De smaak is zacht, mooi in balans met zachte tannine en elegante toetsen van rood fruit …

49.99



Robertson | Zuid-Afrika

Van Loveren Ruby Port, Robertson, Zuid-Afrika, Versterkte Wijn



Deze Ruby port van Van Loveren is een mooie en lekkere verstrekte wijn. Je ruikt aroma’s van pruim, chocolade en caramel. Deze port is gerijpt op vaten van 300 liter.

19.49 15.99



Toscane | Italië

Tornesi Brunello di Montalcino Riserva 3 liter, 2010, Toscane, Italië, Rode Wijn



Een intens karmijnrode wijn op basis van 100% Sangiovese. Deze wijn heeft 24 maanden op houten fusten gerijpt en 36 maanden op de fles. Het is een geconcentreerde wijn met overvloedige aroma’s van rood en zwart fruit. Zowel in de …

265.99



Douro | Portugal

Barao de Vilar White Sweet Port



Een bijzondere zoete witte port van wijnhuis Barão (Baron). Een port met een zoet en jong karakter, maar bovenal ook fruitig. Deze port is gemaakt van blends van verschillende portwijnen en heeft gerijpt in eikenhouten vaten “Tonels†genoemd, en dat …

13.98 8.99



Porto | Portugal

Barão de Vilar Ruby Port Reserve



Van het bekende en eeuwenoude familiebedrijf Barão de Vilar komt deze donkerrode Ruby Port met een paarse glans, die de fruitige jeugdigheid verklapt. Deze Ruby Reserva heeft namelijk ‘slechts’ 48 maanden gerijpt op hout. Het resultaat? Een volzoete, warme en …

15.99 11.99



Niet bekend | Australië

De Bortoli 8 year old Tawny port



Druiven van vele verschillende oude wijnranken worden klassiek vergist zoals porto en daarna voor lange tijd gelagerd op eik. Men maakt na vele jaren een mengeling van gemiddeld 8 jaar oud. De smaak is indrukwekkend en lang. Chocolade, koffie en …

22.99 19.95



Barolo | Italië

Araldica Vini Barolo, 2014, Piëmonte, Italië, Rode Wijn



Complexe wijn met een lichte houttoets. Evenwichtige wijn met kruidigheid, mineraliteit en rood fruit. Stevige tannines met een florale toets met een zuivere lange afdronk.

26.49 22.99



Barolo | Italië

Pio Cesare Barolo Ornato DOPG, Italië, Rode Wijn, 2013



Het gereputeerde wijnhuis Pio Cesare – niet voor niets ook wel de ‘Rolls Royce van Piëmonte’ genoemd – is bij uitstek de ‘Primus Inter Pares’ van de klassieke Italiaanse wijnwereld. Hun wijnen worden tot de top van Italië, en zelfs …

94.95



Barolo | Italië

Prunotto Barolo, 2013, Piëmonte, Italië, Rode Wijn



Jong is de wijn rijk aan aroma’s van bosfruit en viooltjes. Op oudere leeftijd ontwikkelt de wijn een mooie complexiteit en een karakteristiek bouquet, waardoor hij meer bij de traditionele gerechten past. Volle en goed gebalanceerde smaak.

47.99 42.99



Piemonte | Italië

Fratelli A&R Unico Doppio



Complexe en romige Super Piëmonte met een dubbele (doppio) hoeveelheid van de Nebbiolo druif en een dubbel aantal maanden houtlagering. Het resultaat mag er zijn: een dinerwijn in krachtige Barolo Riserva stijl met een dubbel intense smaak vol aardse truffelspecerijen, …

17.99



Rhône | Frankrijk

Domaine Paul Autard ‘Tradition’ Châteauneuf-du-Pape



Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras en Gigondas blijven dé krachtpatsers van Frankrijk. De hoge alcoholische levels van 14 tot 15,5% horen hier thuis en fungeren als basis om de complex kruidige rijkdom van Grenache, Syrah en Mourvèdre met hun enorme body’s in te …

32.99



Rhône | Frankrijk

Domaine Albin Jacumin ‘La Bégude des Papes’ Châteauneuf-du-Pape



Veelvuldig aangeprezen door de internationale wijnpers, waaronder Robert Parker: een krachtige Châteauneuf-du-Pape met rijke smaken van bonbons en zwoele Rhône specerijen. Châteauneuf-du-Pape is in 1936 als één van de eerste wijnbouwgebieden in Frankrijk erkend met een eigen beschermde AOC herkomstbenaming, …

24.99



Brunello di Montalcino | Italië

Tornesi Brunello di Montalcino magnum, 2012, Toscane, Itali



Een intens karmijnrode wijn op basis van 100% Sangiovese. Deze wijn heeft 24 maanden op houtenfusten gerijpt en 36 maanden op de fles. Het is een geconcentreerde wijn met overvloedige aroma’s van rood en zwart fruit. Zowel in de neus …

110.49 99.99



|

HEMA Rozes Ruby Port – 0,5 L



HEMA Rozes Ruby Port – 0,5 L nu voor slechts €6,5,-. Diep rode kleur met tinten van violet. In de neus aroma’s van rood fruit, chocolade en kruiden. In de mond fris en zacht met intense smaken en fruitige tannines. …

6.50



|

HEMA Rozes Tawny Port – 0,5 L



Geen 18? Geen druppel.

6.50



Naar alle wijnen