Clairette de Die is een mousserende wijn uit het Zuid-Franse Rhonegebied. Tegen de imposante uitlopers van de Alpen en in de vallei van het riviertje de Drôme, liggen de schitterende wijngaarden van de Clairette de Die. Het dorpje ‘Die‘ ligt precies tussen het noordelijk en zuidelijke Rhônegebied in en onderscheidt zich daardoor, omdat niet duidelijk is toe welk gebied het nu precies behoort. Wie Clairette de Die zegt, denkt meteen aan een sprankelende mousserende a la Champagne uit de Rhône. Het is dan ook absoluut dé grote specialiteit van deze appellation. Deze lichtzoete ‘Champagne’ uit het Rhônedal is niet alleen wereldberoemd in zijn mousserende jasje. We vinden de druif ook terug in allerlei wijnen, zoals de imposante Châteauneuf du Pape, wijnen uit het mediterrane Provence en de toegankelijke wijnen uit Languedoc. Kortom een prachtige allrounder.

De belangrijkste druif voor deze appellation noemt men Clairette, maar AOP Clairette de Die bestaat voor minstens 75% uit Muskaatdruiven. De wijn wordt gemaakt op traditionele wijze, de Méthode Ancestrale. Men laat de most eerst gisten in de cuve (gistkuip), op een zo‘n laag mogelijke temperatuur. Voor dat het einde van de gisting aanbreekt, gaat de wijn al op de fles en na gisting en rijping verwijdert men meteen het bezinksel in de fles. De wijn is hierdoor van nature al mousserend en doordat de gisting niet volledig heeft plaatsgevonden, resulteert dit in lichte en zeer fruitige mousserende wijnen met een klein zoetje.