De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit een eeuwenoud kasteel waar vroeger de Paus van Avignon verbleef. De wijnboeren uit dit gebied mogen hun wijnen samenstellen uit maar liefst 13 toegestane druivensoorten. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit.

Druiven gebruikt in Châteauneuf du Pape wijn

De appellation bestaat uit ongeveer 3000 wijnstokken. Voor de productie van Châteauneuf du Pape mogen 13 verschillende druivenrassen gebruikt worden. Deze worden niet in alle wijnen gebruikt. De meest gebruikte druif is de Grenache. Daarnaast worden Cinsault, Counoise, Mourvèdre, Muscardin, Syrah, Terret noir en Vaccarèse. Er kunnen ook witte druivensoorten voor de rode wijnen gemegd worden. Daarvoor worden de druiven Grenache blanc, Bourboulenc, Clairette, Picardan, Roussanne, and Picpoul gebruikt. De laatste jaren is er een trend zichtbaar dat de witte druiven niet in de blend gebruikt worden.

Kleur, reuk en smaak

Een goede rode Châteauneuf-du-Pape is kruidig en complex en kan jaren bewaard worden. In het verleden was het nodig om jaren te wachten voor de wijnen goed drinkbaar waren. Tegenwoordig kan hij al na een jaar of drie op dronk zijn.

Het terroir

In feite is Châteauneuf-du-Pape een grote, rotsige heuvel met rode kiezel en grote keien in de grond, her en der zand en elders leem. De keien worden overdag verwarmt door de zon en stralen ‘s nachts die warme af op de druiven, die daardoor veel smaak ontwikkelen. Op die uiteenlopende bodems zijn in de loop der eeuwen juist die druivenrassen aangeplant die er het best op gedijen.

De Châteauneuf-du-Pape wijnen