De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit een eeuwenoud kasteel waar vroeger de Paus van Avignon verbleef. De wijnboeren uit dit gebied mogen hun wijnen samenstellen uit maar liefst 13 toegestane druivensoorten. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit.

Druiven gebruikt in Châteauneuf du Pape wijn

De appellation bestaat uit ongeveer 3000 wijnstokken. Voor de productie van Châteauneuf du Pape mogen 13 verschillende druivenrassen gebruikt worden. Deze worden niet in alle wijnen gebruikt. De meest gebruikte druif is de Grenache. Daarnaast worden Cinsault, Counoise, Mourvèdre, Muscardin, Syrah, Terret noir en Vaccarèse. Er kunnen ook witte druivensoorten voor de rode wijnen gemegd worden. Daarvoor worden de druiven Grenache blanc, Bourboulenc, Clairette, Picardan, Roussanne, and Picpoul gebruikt. De laatste jaren is er een trend zichtbaar dat de witte druiven niet in de blend gebruikt worden.

Kleur, reuk en smaak

Een goede rode Châteauneuf-du-Pape is kruidig en complex en kan jaren bewaard worden. In het verleden was het nodig om jaren te wachten voor de wijnen goed drinkbaar waren. Tegenwoordig kan hij al na een jaar of drie op dronk zijn.

Het terroir

In feite is Châteauneuf-du-Pape een grote, rotsige heuvel met rode kiezel en grote keien in de grond, her en der zand en elders leem. De keien worden overdag verwarmt door de zon en stralen ‘s nachts die warme af op de druiven, die daardoor veel smaak ontwikkelen. Op die uiteenlopende bodems zijn in de loop der eeuwen juist die druivenrassen aangeplant die er het best op gedijen.

De Châteauneuf-du-Pape wijnen

|

Domaine Paul Autard ‘Tradition’ Châteauneuf-du-PapeChâteauneuf-du-Pape, Vacqueyras en Gigondas blijven dé krachtpatsers van Frankrijk. De hoge alcoholische levels van 14 tot 15,5% horen hier thuis en fungeren als basis om de complex kruidige rijkdom van Grenache, Syrah en Mourvèdre met hun enorme body’s in te …

32.99

chateauneuf-du-pape-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2 | Frankrijk

Château Sixtine Châteauneuf-du-PapeDeze Châteauneuf-du-Pape van Château Sixtine is een ware parel uit de Rhônevallei. Château Sixtine wordt gerund door de familie Diffonty die al generaties lang met passie en vakmanschap de mooiste wijnen maken. Deze klassieke wijn werd door meerdere wijnschrijvers en …

33.99 22.99

Rhône | Frankrijk

Domaine Chante-Perdrix ‘Etienne Pecoul’ Châteauneuf-du-PapeDeze Châteauneuf-du-Pape is gemaakt van 100% oude Grenache stokken en werd gemaakt in een bijzonder intense en rijk geconcentreerde stijl. Werd dan ook rijkelijk beloond met 95 Parker punten.

42.99

Châteauneuf-du-Pape | Frankrijk

Cellier des Princes Reserve Chateauneuf du Pape AOCCellier des Princes Celliers des Princes ligt in het hart van Châteauneuf-du-Pape en is sinds 1924 de grootste producent van deze AOC. Celliers des Princes bestaat uit maar liefst 189 wijnboeren die traditie, kwaliteit en liefde voor het vak met …

24.95