Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Bourgogne maar komt inmiddels over heel de wereld voor. Dit komt omdat de druif een geweldig groot aanpassingsvermogen heeft. De druif kan uit de voeten op veel verschillende soorten bodem en klimaat. Dit resulteert in kwalitatieve goede Chardonnay wijn met uiteenlopende eigenschappen en smaken.

Kleur, geur en smaak

De Chardonnay druif is vroeg rijp en kan goed tegen warmte en kou. Van de druif worden stille wijnen en mousserende wijnen gemaakt zoals champagne. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif Pinot Blanc, maar heeft een heel andere smaak. Omdat deze druivensoort over heel de wereld aangeplant is, kunnen de smaken van de wijn ook flink verschillen. In regio’s met een koel klimaat smakende wijnen meer naar frisse groene appel. Tijdens de productie van de wijn wordt na de zogenaamde malolactische gisting het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In de regio’s met een mildere klimaat krijgt de wijn vaak de smaak van meloen mee. In de warme regio’s zijn veel vaker exotische vruchten, zoals ananas en mango te herkennen. Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben.

Populaire Chardonnay wijnen