Cabernet Sauvignon wijn is ontzettend populair. Zowel bij de wijndrinker als de wijnboer is dol op deze druif. Dat komt natuurlijk in eerste instantie door de aroma’s en smaak die de druiven aan de wijn geven. Daarnaast de druif betrouwbaar, winterhard en geven de wijnstokken goede opbrengsten. Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Een belangrijke kenmerk van de druif is dat hij voldoende zon en warmte nodig heeft om te rijpen. Er wordt doorgaans krachtige en stevige rode wijn van gemaakt.

Kleur, geur en smaak

Het sap van Cabernet Sauvignon is zeer aromatisch. De wijnen zijn er in verschillende soorten en dat heeft vooral met de mate van rijping te maken. In een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel.

De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn. Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. Als de Cabernet Sauvignon druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun. Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak.

 

Cabernet met andere druiven

In de winkel zal je Cabernet Sauvignon wijn heel vaak als een blend tegenkomen. Oorspronkelijk werd de druif eigenlijk altijd gemengd met andere druiven (in een blend dus). In Bordeaux was het namelijk niet eenvoudig om het fruit van de Cabernet Sauvignon helemaal rijp te krijgen. Daardoor werden de wijn te hard. Meestal werd er gemengd met Merlot, Cabernet Franc of Petit Verdot. Op deze manieren worden de wijnen toegankelijker. De Cabernet Sauvignon Merlot combinatie levert een mooie rode wijn op waar de beiden druiven elkaar goed aanvullen. In de Nieuwe Wereldlanden zie je dat de boeren de druiven door het warme klimaat makkelijker rijp krijgen. Daar komt Cabernet Sauvignon dus veel vaker als cépagewijn tegen.

Waar staat Cabernet Sauvignon aangeplant?

 De druif Cabernet Sauvignon staat het meest aangeplant in Frankrijk. De regio met de meeste Cabernet druiven is Bordeaux. Daarnaast hebben veel wijnmakers in Chili gekozen voor aanplant van deze druif. Hier worden veel kopieën van de klassieke wijnen uit Bordeaux gemaakt. Daarna komen de Verenigde Staten, Australie en Spanje. 

Bordeaux

De wijnen van Bordeaux behoren tot de meest beroemde ter wereld en Cabernet Sauvignon is een van de meest prominente druivensoorten in de regio. Vaak wordt hij hier aangevuld met Merlot, Cabernet Franc en/of Petit Verdot. Cabernet Sauvignon, ontstaan ​​in het begin van de 18e eeuw, werd al snel een favoriete variëteit vanwege zijn diepe kleur en volle smaak.

Tegenwoordig is het een van de meest aangeplante druivensoorten ter wereld en is het te vinden in wijnen uit uiteenlopende landen als Chili, Australië en de Verenigde Staten. Hoewel bordeauxwijnen typisch een mix zijn van verschillende druivensoorten, is cabernet sauvignon vaak de dominante variëteit, die zijn onderscheidende karakter bijdraagt ​​aan enkele van ’s werelds meest gevierde wijnen.

Napa Valley

Napa Valley is een van ’s werelds belangrijkste wijnregio’s en cabernet sauvignon is de belangrijkste druif. Napa Valley Cabernets staan ​​bekend om hun intense fruitsmaken en complexe aroma’s, en ze hebben een aantal van de hoogste prijzen ter wereld. Het klimaat en de bodem van Napa Valley zijn bij uitstek geschikt voor cabernet sauvignon, en door het lange, warme groeiseizoen in de regio kunnen de druiven volledig rijp worden.

Napa Valley Cabernets zijn doorgaans rijk en vol van smaak, met stevige tannines en een lange afdronk. Ze kunnen jong of jarenlang in de kelder worden gedronken. Of u nu op zoek bent naar een wijn voor een speciale gelegenheid of een wijn voor dagelijks gebruik, Napa Valley Cabernet Sauvignon zal u zeker bevallen.

Soorten wijn

Cabernet Sauvignon wijn is normaal gesproken rood. Naast rode wijn wordt de Cabernet Sauvignon druif ook in rosé wijn gebruikt. De smaak van Cabernet Sauvignon zorgt hier vooral voor fruitigheid.

Eten en drinken

De smaak van Cabernet Sauvignon wijn is vaak stevig. Mooie combinaties zijn met rood vlees zoals biefstuk. Ook kan je deze wijnen meestal goed combineren met wat meer stevige of harde kazen. In de zomer zijn wijnen van Cabernet Sauvignon goed te schenken bij een BBQ. 

Cabernet Sauvignon wijnen bewaren

Cabernet Sauvignon wijn heeft doorgaans behoorlijk wat tannine. Het zorgt ervoor dat de wijn redelijk goed tot zeer goed houdbaar is. Er zijn wijnen die met gemak 25 jaar bewaard kunnen worden. Een aantal wijnen hebben de potentie om door het bewaren ook zo te rijpen dat ze beter worden. Dat gaat wel om een heel klein aantal wijnen. Vaak zijn dit ook wijnen die van een Cabernet Sauvignon Merlot blend gemaakt zijn.

Zuid Afrika

Zuid Afrika is een unieke wijland, waar de perfecte klimatologische omstandigheden zorgen voor heerlijke wijnen. Cabernet Sauvignon is ook aanwezig als druivensoort in Zuid Afrika, en produceert zeer fruitige en krachtige wijnen. De druif doet het uitstekend in de warme zomermaanden, en rijpt langzaam op de steile hellingen. Cabernet Sauvignon wijnen zijn zeer aromatisch, met plezierige geuren van zwarte kersen, cassis en rozen. De smaak is robuust en krachtig, met zachte tannines en een aangename zuurgraad. Deze wijnen lenen zich uitstekend voor verschillende gerechten, maar zijn ook erg lekker om ‘op zichzelf’ te drinken.

Welke wijn moet ik proberen?

Welke wijn moet ik proberen?

Er is een enorme keuze aan wijnen. Voor veel wijndrinkers is het een uitdaging om de juiste wijn te vinden. Sommigen vinden wijn lekker maar hebben niet de kennis. Andere wijndrinkers zijn juist op zoek naar nieuwe vondsten en verrassende smaken. Op deze pagina delen...

Moezelwijn

Moezelwijn

Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die groeien in wijngaarden aan de Moezel. De Moezel is een rivier die door het midden van Duitsland loopt en de moezelwijnstreek ligt aan weerszijden van de moezel. Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die in de moezelstreek...

Vermentino wijn

Vermentino wijn

De vermentino druif is een witte druif die voorkomt in de Italiaanse wijngebieden Sardinië, Ligurië en Toscane. Er wordt vanzelfsprekend witte wijn van geproduceerd. De vermentino is een aromatische druif met een smaakprofiel dat doet denken aan bloemen, ananas en...

Wijnproeverij thuis organiseren

Wijnproeverij thuis organiseren

Het organiseren van een wijnproeverij thuis kan een leuke manier zijn om je gebruikelijke routine door elkaar te halen. Daarnaast is het ontzettend leuk om samen met vrienden te doen. Voor je een proeverij thuis gaat organiseren is het wellicht een goed idee om een...

De ideale temperatuur van wijn

De ideale temperatuur van wijn

De temperatuur van wijn is belangrijk. Doorgaans wordt rode wijn te warm en witte wijn te koud gedronken. En dit maakt uit voor de geur en smaak. Witte wijn kan het beste op een temperatuur van 16 tot 18 graden gedronken worden. Waarom is de temperatuur belangrijk? De...

Welke wijn bij zalm?

Welke wijn bij zalm?

Zalm is een heerlijke vis die ook ontzettend goed met wijn gecombineerd kan worden. Uiteraard is de manier van bereiding van groot belang voor de keuze van welke wijn bij zalm geschonken moet worden. Basisregels Zalm is een vettige vis met een uitgesproken smaak. Dit...