Bodegas Don Mendo Gran Reserva DO Tinto Cariñena 2009

Omdat ik lid van de Wijnbeurs ben krijg ik regelmatig post met aanbiedingen. Vorig jaar probeerde ik toen deze Don Mendo (alleen toen 2008). Bij het proeven was ik direct enthousiast. Een heerlijke wijn. Ook de jaargang 2009 is opnieuw een erg lekkere wijn.

 

5389_0Samenvatting

De Don Mendo is een heerlijke wijn en is te koop bij de Wijnbeurs.nl. Een goed alternatief is de Casa Safra hoewel ik de Don Mendo lekkerder vindt.

Kleur: Rood
Land: Spanje
Regio: Cariñena
Druiven: 50% Garnacha, 30% Tempranillo en 20% Cabernet Sauvignon
Wijn en spijs: Pasta en rood vlees

Meer informatie  |  Deze wijn bestellen

Proefnotitie

Wanneer je de wijn inschenkt valt direct de donkerrode kleur op. De geur van de wijn is geconcentreerd. We ruiken rood fruit en cacao. Ook heeft de wijn een lichte rookgeur. Verder is de vanille geur door de opvoeding op eikenhout goed te ontdekken. Wanneer je de wijn drinkt proef je inderdaad kersen en is er ook chocolade te ontdekken.

Druiven

De wijn is gemaakt van drie verschillende druiven. 50% van de wijn is gemaakt van Garnacha. Daarnaast is er 30% Tempranillo toegevoegd. De blend is afgemaakt met 20% Cabernet Sauvignon.

Bereiding van de wijn

Stevig warm donkerrood. Met diepe geur van gebald rood fruit, cacao en een vleug zachte vanille van romig eikenhout. Lekker mals breed en sappig van smaak met zoete vleeskersen en een hint van donkere chocolade. Fraai versmolten 6 jaar oude Gran Reserva op punt van ontluiken. 50% Garnacha, 30% Tempranillo en 20% Cabernet Sauvignon. 18 maanden gerijpt in eiken vaten. 13% alc. Nu al heerlijk bij een sappige steak of kruidige schotel. Zal zich de komende 5 jaar nog dagelijks verbeteren. Oplegbaar tot 2022.

Deze wijn is te koop bij Wijnbeurs.nl. De reguliere prijs is 7,49.

Topproducent

Bodegas San Valero is sinds 1944 één van de topproducenten in de regio Cariñena. Deze winery begeleidt 700 boeren bij het cultiveren van hun wijngaarden, en selecteert vervolgens het mooiste fruit om topwijnen van te maken. Door koele nachten, harde wind en de relatief hoge ligging van de wijngaarden worden de druiven hier perfect rijp met minimale behandeling. 20% van de Garnacha is op grote hoogte aangeplant op rotsachtige bodems en komt van stokken tussen de 30 en de honderd jaar oud. Deze percelen, die een zeer lage opbrengst kennen, worden met de grootste aandacht verzorgd. Hierdoor produceren ze zeer complexe en rijke wijnen met een onderliggende mineraliteit door het oeroude gesteente in de bodem.

Don Mendo Gran Reserva

Bodegas San Valero staat bekend als één van de meest progressieve producenten van Cariñena. Hun wijnmakers combineren passie en respect voor traditie met de modernste wijnmaaktechnieken die Europa te bieden heeft.

DOP Cariñena

Het wijngebied Cariñena is één van de oudste wijngebieden van Spanje. Het ligt in de vallei van de rivier de Ebro, en beslaat 14624 hectare aan wijngaarden, verspreid over de dorpen Aguarón, Aladrén, Alfamén, Almonacid de la Sierra, Alpartir, Cariñena, Cosuenda, Encinacorta, Longares, Mezalocha, Muel, Paniza en Villanueva de Huerva. Het gebied ligt 42 kilometer ten Zuiden van Zaragoza, 290 kilometer van Madrid en 360 kilometer van Barcelona. Wijn produceren is de belangrijkste economische activiteit van de regio, er zijn ongeveer 1720 wijnboeren actief. De bodems, het klimaat en de hoge ligging (tussen de 400 en 800 meter) maken het gebied uitermate geschikt voor het verbouwen van druiven. Cariñena heeft een landklimaat. Het betekent dat de winters koud zijn en de zomers heet. De sterke lokale wind, de ‘Cierzo’, en de nabijheid van de Pyreneëen zorgen voor de juiste hoeveelheid regenval door het seizoen heen. Dankzij het ideale klimaat en de centrale ligging tussen Frankrijk en Catalonië verbouwt men hier al druiven sinds de Romeinse tijd.

De Don Mendo is een heerlijke wijn en is te koop bij de Wijnbeurs.nl. Een goed alternatief is de Casa Safra hoewel ik de Don Mendo lekkerder vindt.

Meer informatie  |  Deze wijn bestellen

[/box]

Comments are closed.