Barolo wijn is zonder twijfel de beste appellation van Italië. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de nebbiolo perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk stijle hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem is overwegend kalkhoudend, met hoge concentraties magnesium en mangaan in het noordwestelijk deel en veel ijzer in het zuidoostelijk deel. Dit verschil verklaart waarom de wijnen uit het noordwesten elegant en de wijnen uit het zuidoosten krachtig zijn.

barolo

De kwaliteit van Barolo wijn

De kwaliteit van de Barolo wijn is alleen meer aan de mens te wijten dan aan de bodem. Het is in de afgelopen jaren gebruikelijk geworden om de wijn van de beste wijngaarden apart te bottelen en de naam van de wijngaard op het etiket te vermelden. De wet van Goria schijft voor dat zulke ‘van één wijngaard’ wijnen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Een van die voorwaarden is dat de opbrengst per hectare veel lager is dan normaal. Hierdoor wordt de kwaliteit gegarandeerd.

Moderne Barolo wijn

Moderne Barolo wijn is rijper en romiger dan traditionele. Dat komt door het gebruik van nieuw hout. Traditionele Barolo wijn is vaak veel complexer. Ze ruikt niet niet simpelweg naar vanille, maar ook naar tabak, teer en rook. Alle goede Barolo wijn heeft een inkzwarte kleur en bevat rijke fruitaroma’s, een krachtige structuur en zijn verfijnd voor zulke zware wijnen.

Kleur, geur en smaak

Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Een traditioneel gemaakte Barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jeugdig gedronken kunnen worden.

Populaire Barolo wijnen