De Amarone della Valpolicella heeft een onberispelijke reputatie. Het bijzondere van deze wijn is dat de druiven na de oogst minimaal 4 maanden worden gedroogd. Van de ingedroogde druiven wordt vervolgens een uitzonderlijk geconcentreerde wijn gemaakt. De intensiteit van deze wijn is nauwelijks te overtreffen. Daarnaast kan de wijn makkelijk 15 jaar oud worden.
Kwaliteit
Naast de standaardwijn en de Superiore zijn er enkele traditionele Valpolicella’s met een hoog octaangehalte, gemaakt van druiven die op stromatten zijn gedroogd. Amarone is een soortgenoot van de Recioto (zie onder) maar is niet zoet maar droog. Deze wijnen hebben veel meer fruit dan de gewonen wijnen. Amarone doet in de afdronk denken aan bittere chocolade. Het fruit in de Amarone is heel karakteristiek. Het oxidatieve karakter van deze wijnen zal de liefhebbers van schone, heldere smaken minder aanspreken, maar over de kwaliteit van de amarone valt niet te twisten. De wijn is ideaal om te laten rijpen.