Zoete witte wijn

Zoete witte wijn is er in verschillende soorten en wordt in meestal bij een dessert gedronken. De wijn wordt in de meeste gevallen zoet door de toevoeging van suiker. Na het stoppen van de gisting blijft er een hoeveelheid restsuiker over. De hoeveelheid restsuiker bepaalt de uiteindelijke zoetheid. Naast de regulier eenvoudige zoete witte wijnen zijn er ook enkele exclusieve zoete witte wijnen zoals Sauternes en Tokay. Deze wijnen zijn over het algemeen zeer lang houdbaar.

zoete-witte-wijn

Soorten zoete witte wijn

Zoete witte wijn: eten en drinken

Drink zoete wijnen altijd goed gekoeld (en houd ze koel), anders smaken ze naar keukenstroop. Zoet is heerlijk met zoet: vollere zoete wijn zoals de Sauternes of Heaven on Earth bij (geflambeerde) flensjes, puddingen, taart en roomijs Frisser en lichter zoet als de Perla del Sur en een betere kwaliteit spätlese zijn lekker bij fruitsalades, aardbeien (met slagroom) en sorbetijs. Rode zoete wijnen – die zijn er ook! – zijn lekker bij chocolade. Zoet combineert ook prima met hartig, bijvoorbeeld bij een voorafje. Vollere zoete wijnen als Sauternes of de Heaven bij paté, droge worst, gerookte ham, oude en blauwe kaas, lichter zoet als de Saint Jean bij noten, feta en olijven of de Perla bij geitenkaas, rauwkost en gevulde pepertjes. Frisse zoete wijnen zijn ook lekker als aperitief en als hippe ‘spritzer’, gemengd met bubbelwater.

Zoete witte wijnen