Soorten wijn

Wijn is er in heel veel kleuren, geuren en smaken. Het unieke en voor veel mensen het leukste van wijn is dat alle wijnen verschillend zijn. Toch is het wel mogelijk om orde te scheppen in de grote hoeveelheid soorten. Hier een overzicht van de belangrijkste soorten wijn.

Rode wijn

Het grootste gedeelte van de wijn die gemaakt wordt is rood. Daarvan is verreweg het grootste gedeelte een ‘stille wijn’ waarmee bedoeld wordt dat het gistingsproces geheel is afgerond. Rode wijn ontstaat door blauwe geperste druiven te laten weken in het uitgeperste druivensap. Hierdoor wordt rode kleurstof afgegeven aan de wijn. Meer over rode wijn

Witte wijn

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden. Er zijn vele typen witte wijn. De smaak wordt vaak aangeduid met droog voor wijnen met weinig suiker tot zoet als er veel suiker in zit. Meer over witte wijn

Rosé wijn

Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. De Provence is de grootste roséproducent van de wereld. Bepaalde regio’s maken kwaliteitrosé’s. Meer over rosé wijn

Mousserende wijn

Mousserende wijn of in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn is wijn, waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt wordt de manier waarop de wijn haar bubbels krijgt in het Frans weergegeven. Meer over mousserende wijn

Zoete rode wijn

Bij zoete rode wijn zit er zoveel suiker in de rode druiven dat er ook na gisting voldoende suiker overblijft voor een zoete smaak. De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als dessertwijn. Zo kan zoete rode wijn heerlijk zijn bij een toetje met chocola of rood fruit. Ook kan zoete rode wijn erg lekker zijn bij bepaalde kazen.Meer over zoete rode wijn

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn wordt in heel veel gevallen als dessert gedronken. Bij deze wijnen wordt in vrijwel alle gevallen suiker toegevoegd. Wanneer de gisting stopt of wordt afgebroken blijft er dan veel restsuiker over. Naast hele gewone zoete tafelwijnen zijn er zeer exclusieve zoete witte wijnen die zeer lang houdbaar zijn.Meer over zoete witte wijn