Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea.

sauternes

Het kleine riviertje Cirons , met koud water dat in wisselwerking met het microklimaat voor ochtendnevel zorgt, is verantwoordelijk voor de unieke omstandigheden in dit gebied. In de classificatie van 1855 zijn 27 van deze zoete wijnen opgenomen. Eén premier cru supérieur, te weten Château d’Yquem, daarnaast elf premier crus en vijftien deuxième crus. Eigenlijk bestaat het gebied uit twee gebiedjes, Sauternes en Barsac. Het laatstgenoemde valt onder Sauternes maar de wijnen afkomstig uit Barsac mogen als appellation ook Barsac gebruiken. De reden dat Sauternes eigenlijk altijd hoog in prijs is, is gelegen in de risicovolle en arbeidsintensieve manier van wijn maken. Botrytis cinerea slaat echt per druifje toe; men moet in verschillende tris (plukrondes) de wijngaarden in. Mocht het in de cruciale laatste maand veel gaan regenen, dan slaat de edele rotting om in grijze rotting en is de hele oogst verwoest. In sommige jaren brengen sommige châteaus hun wijn dan ook niet op de markt.

Populairste Sauternes

Wijnen uit Sauternes

 

No comments yet.

Geef een reactie