Pinot Grigio of Pinot Gris

De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere witte druivensoorten. Naast de kleur geeft de schil bijzondere aroma’s af.

pinot-grigio

Oorsprong van de Pinot Grigio

Het is niet helemaal zeker maar de Pinot Grigio komt waarschijnlijk uit de Bourgogne in Frankrijk. De druif komt ook veel voor in de Elzas, Duitsland en Italië. Met de druif wordt in deze gebieden zeer goede wijnen gemaakt. Omdat de druif ook zeer laat geoogst kan worden, kunnen er ook goede dessertwijnen van gemaakt worden. Door de late oogst heeft de druif een hoge concentratie aan suiker en aroma’s zoals exotische en gedroogde vruchten, maar ook bloemige geuren zoals jasmijn of wilde rozen. Pinot Grigio wijnen zijn goed te herkennen omdat ze altijd een zoetige eigen karakteristieke smaak hebben.

Kleur, geur en smaak

De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.

Pinot Grigio of Pinot Gris?

Zowel de Pinot Grigio druif als de Pinot Gris worden steeds vaker in wijnen verwerkt. Beiden groeien in populariteit in onder andere Australië en Europa. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het met de Pinot Gris als Pinot Grigio om precies dezelfde druivensoort gaat. De verschillende benaming is afhankelijk van het (taal)gebied waarin de druif wordt verbouwd. Waar de vinificatie van traditionele Pinot Gris in de Franse regio Alsace plaatsvindt, dankt de Pinot Grigio haar naam aan het Italiaanse grondgebied waarop de druif verbouwd wordt. Het verschil is grondgebied is dan ook de grootste factor voor de smaakverschillen tussen de Pinot Gris en Pinot Grigio wijnen. De Franse variant staat bekend om haar stevigheid en grote hoeveel fruit in de neus en mond. De Italiaanse Grigio wordt gezien als licht zoet, kruidig, met hinten van citrus. Deze twee regio’s bepalen vandaag de dag de stijl voor wijnmakers in Duitsland, Australië en de Verenigde Staten. Ben je op zoek naar een wat stevigere wijn uit een van deze landen, dan kun je het best een Pinot Gris nemen. Past de lichtere wijn beter bij jou, dan is de Pinot Grigio een goede uitkomst.

 

No comments yet.

Geef een reactie