Pfalz

Hier vind je 23.000 hectare wijngaarden, de op één na grootste aanplant in Duitsland. In Pfalz is Riesling koning, al staan hier wel meer andere druivenrassen dan in de Rheingau aangeplant. Naast de 5.000 hectare Riesling staan er voor wit onder andere nog Weiss- en Grauburgunder, Silvaner, Müller- Thurgau, Scheurebe en Gewürztraminer. Ook de rode wijnen worden steeds belangrijker, voornamelijk gemaakt van Spätburgunder, Portugieser en Dornfelder. Een opmerkelijke ontwikkeling in de Pfalz is de opkomst van fraaie rosés van Spätburgunder.

Beroemde wijnhuizen en goede wijnen

De wijndorpen van de Mittelhaardt liggen op korte afstand van elkaar langs de Deutsche Weinstrasse, een route onder de hellingen van het uitgestrekte Pfalzer Wald. Dit grote woud biedt tevens bescherming tegen regen en kou. De Pfalz is divers, je treft er zelfs amandel- en abrikozenbomen! Eén van de bekendste dorpen is Forst, een vriendelijke plaatsje met een aantal beroemde wijnhuizen, goede restaurants én wijngaarden van naam. U treft er onder andere de wijngaarden Jesuitengarden, Ungeheuer, Musenhang, Pechstein en Freudstück. Een wijngaard als de Musenhang, helemaal aan de rand, ervaart zelfs rechtstreeks de schaduw van de bomen; het wild komt hier bovendien graag een druifje eten.

Karakteristieke bodem

Op de Lage Ungeheuer daarentegen, net iets lager op de helling en buiten de schaduw van het bos, staan de druiven een groter deel van de dag in de zon, en kunnen daardoor veel eerder voldoende suikers ontwikkelen en helemaal rijp worden. De verschillen in de wijnen zijn aanmerkelijk en goed te proeven! Een andere bepalende factor voor de hoge kwaliteit van de wijnen van Forst is de bodem. Miljoenen jaren geleden kwamen bij Forst magmastromen aan de oppervlakte; basalt is daardoor op verschillende plaatsen aanwezig. U kunt dat basalt zelfs bewonderen in een oude steengroeve die enige honderden meters het bos in nog altijd aanwezig is. Naast basalt worden de bodems van Forst gekenmerkt door diverse soorten zandsteen, met als bekendste varianten de zogenaamd Roter en Gelber Sandstein, samen wel aangeduid als Buntsandstein.

Karakteristieke aroma’s en smaak

Zandsteen houdt de warmte van de zon uitstekend vast, waardoor de druiven in grote delen van de Pfalz sneller rijpen dan elders. Zeker voor Riesling, een laatrijpende druif, is dat een gunstige factor. Ook stevige zuren zijn een kenmerk, evenals karakteristieke aroma’s als citrus en grapefruit, én een grote mineraliteit. De bodem van de Ungeheuer, waar de Erste Lage-wijn van Dr. von Basserman-Jordan vandaag komt, bestaat uit dergelijke Buntsandstein, aangevuld met kalksteen en basalt. De Lage met zijn bijzondere naam werd wereldberoemd gemaakt door Rijkskanselier Otto von Bismarck, die rond 1890 na het proeven van een Riesling van dit perceel uitgeroepen zou hebben: ‘Dieses Ungeheuer schmeckt mir ungeheuer’. Vrij vertaald: Dit monster smaakt mij monsterlijk lekker!

No comments yet.

Geef een reactie