Italiaanse wijnen

Italië is een veelzijdig wijnland. Op het gebied van verschil in microklimaat, bodemsoorten doet het Italië niet onder voor Frankrijk. Daarnaast heeft Italië inheemse druivensoorten waar geweldige wijnen van gemaakt worden. De diversiteit van druiven, bodemsoorten en klimaten is enorm. Deze variateit zorgt er wel voor dat het handig is om enigzins op de hoogte te zijn van het systeem en de verschillen in Italië.

italiaanse-wijnen

Italiaanse rode wijnen

In Italië worden de grootste rode wijnen gemaakt van de duiven Nebbiolo en Sangiovese. Van Nebbiolo wordt Barolo en Barabaresco gemaakt. Het zijn wijnen met grote hoeveelheden tannine en kunnen eigenlijk niet jong gedronken worden. Na lang rijpen worden de wijnen zachter en toegankelijker. Als gevolg van de lange rijpen ontstaan er natuurlijk allerlei heerlijke aroma’s en dat maakt de wijnen bijzonder. Sangiovese is de druif van Toscane en wordt gebruikt voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de duurste rode Italiaanse wijnen ter wereld. Naast de genoemde druiven zijn de druiven Dolcetto en Barbera ook populair.

Italiaanse witte wijnen

Naast grote rode wijnen worden er ook een groot aantal witte wijnen gemaakt in Italië. Deze wijnen worden gemaakt van de druiven Catarratto, Trebbiano, Malvasia en Pinot Grigio. Met uitzondering van de laatste niet heel erg bekende druiven. Italiaanse wijndrinkers kijken in eerste instantie niet naar de producent of gebruikte druif maar naar de regio van herkomst van de wijn. Over het algemeen staat de gebruikte druif ook niet op het etiket. De beste gebieden voor Italiaanse witte wijnen zijn Alto Adige en Friuli (ten noorden en oosten van Venetië).

Italiaanse mousserende wijnen

De meeste bekende Italiaanse mousserende wijn is natuurlijk Prosecco. Deze wijn wordt gemaakt van een druif met dezelfde naam. Prosecco is er in behoorlijk wat soorten. Heel veel mensen drinken eenvoudige prosecco als verfrissend drankje (is niets mis mee) maar er zijn ook veel makers van prosecco die kwalitatief hele mooie wijnen maken. Naast prosecco maakt Italiaanse ook grote mousserende wijnen. Franciacorta is een mousserende wijn met een eigen karater maar vergelijkbaar met champagne. De wijn wordt gemaakt volgende dezelfde methode en heeft ook vaak dezelfde prijs. Verder wordt er in Italië ook Asti Spumante en Moscato d’Asti gemaakt. Deze wijnen hebben niet al te veel alcohol en zijn zoet. In veel verschillende gebieden van Italië worden frizzante wijnen gemaakt.

De populairste Italiaanse wijnen