Chardonnay

Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Bourgogne maar komt inmiddels over heel de wereld voor. Dit komt omdat de Chardonnay een geweldig groot aanpassingsvermogen heeft. De druif kan uit de voeten op veel verschillende soorten bodem en klimaat. Dit resulteert in kwalitatieve goede Chardonnay wijn met uiteenlopende eigenschappen en smaken.

chardonnay is er in heel veel verschillende stijlen

Kleur, geur en smaak

De Chardonnay druif is vroeg rijp en kan goed tegen warmte en kou. Van de druif worden stille wijnen en mousserende wijnen gemaakt zoals champagne. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif Pinot Blanc, maar heeft een heel andere smaak. Omdat Chardonnay over heel de wereld aangeplant is, kunnen de smaken van de wijn ook flink verschillen. In regio’s met een koel klimaat smakende wijnen meer naar frisse groene appel. Tijdens de productie van de wijn wordt na de zogenaamde malolactische gisting het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In de regio’s met een mildere klimaat krijgt de wijn vaak de smaak van meloen mee. In de warme regio’s zijn veel vaker exotische vruchten, zoals ananas en mango te herkennen. Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben.

Wel of geen hout?

De wijn gemaakt van Chardonnay is zeker geschikt voor rijping op hout. De wijnen met houtopvoeding zijn vol en hebben een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak. De wijnen hebben het hout echter niet nodig. Wijnen zonder houtopvoeding zijn over het algemeen frisser. In de Bourgogne is nog wel eens discussie over het gebruik van hout. Er zijn in de Chablis bijvoorbeeld wijnmakers die zweren bij houtopvoeding en wijnmakers die het gebruik van hout een schande vinden.

De Chardonnay in Frankrijk

Bourgogne: Chardonnay-wijnen uit deze streek van Frankrijk zijn de meest beroemde. Niet dat elke witte Bourgogne van deze druif tot de beste gerekend kan worden, maar wel ligt hier de bakermat van de grote wijnen die de chardonnay-druif heeft voortgebracht. Bekende namen zijn: Chablis, Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Meursault en Santenay.
Crémants uit deze regio worden ook veel van deze druif gemaakt.
Champagne: Ook in de Champagne-streek wordt deze druif veel aangeplant. Vanwege de voorliefde voor kalkhoudende bodems doet ze het daar goed. Zo ook in Aisne, Aube en Côte Sézanne. Eveneens op de Montagne de Reims kan men chardonnay vinden, vooral rond Trépail en Sillery.
Wanneer er uitsluitend chardonnay wordt gebruikt voor de productie van champagne dan spreekt men van een ‘blanc de blancs’.
Overige gebieden in Frankrijk: Vanwege de brede inzetbaarheid van de chardonnay is zij in veel meer regio’s aangeplant.

De Chardonnay in andere landen

In landen en staten als Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili doet de druif het erg goed. Heel veel meer landen verbouwen deze druif. Hetzij als druif voor “zuivere chardonnays”, hetzij om te mengen met andere druivensoorten.

De populairste Chardonnay wijnen

No comments yet.

Geef een reactie