Cava

 

Cava is champagne uit Spanje. Of juist niet? Soms is het jammer dat alles wat mousserend is automatisch champagne genoemd wordt. Het zorgt ervoor dat mousserende wijnen zoals Cava niet op waarde geschat wordt. Cava is namelijk een mousserende wijn van overwegend een prima kwaliteit. Cava wordt vooral geproduceerd in de Catalonië. Meer dan 90% van de Cava komt uit de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt.

cava

Druiven

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)). Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens “Spaanse Champagne” genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen. Vergelijk: men spreekt ook niet van bijvoorbeeld “Spaanse Elzaswijn”. Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d’origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.

Diverse smaken Cava

De smaak en de zoetheid van Cava hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën:
Brut nature: zonder toevoeging van suiker
Extra brut: niet meer dan 6 gram per liter
Brut: 6 tot 15 gram per liter
Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
Seco: 17 tot 35 gram per liter
Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter
Dulce: meer dan 50 gram per liter

De populairste Cava wijnen op een rij

No comments yet.

Geef een reactie