Brunello di Montalcino

 

Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is uniek. Deze wijnen hebben een zeer lang bewaarpotentieel wat beloond wordt met een innemende geur en uiterste verfijning. Een Brunello di Montalcino kan zich moeiteloos meten met de grootste Grand Cru’s uit Frankrijk. Het unieke smaak en de kwaliteit van de wijn zorgen er wel voor de de wijn niet goedkoop is.

brunello

Sangiovese

Sangiovese druiven staan niet bekend om het vele fruit. De druif kenmerkt zich door het hoge gehalte zuren en tannines. Daarnaast bevat het sap niet veel suiker en alcohol. Als laatst kenmerk is de smaak behoorlijk aards. Het resultaat is dat een klassieke wijn van Sangiovese droog is en een hoog gehalte aan tannine heeft. De wijnen zijn daarnaast niet heel complex. Het aroma van de wijn bevat eigenlijk altijd tonen van kersen en kruiden. Ook worden vaak tonen van champignons waargenomen. Door het hoge gehalte zuur en tannine zijn de wijnen vaak goed houdbaar.

De smaak van Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is een wijn die opvallend lang rijpt. Brunello rijpt minimaal vier jaar waarvan 2 jaar op eikenhouten vaten. Dit heeft te maken met het productieproces en de Sangiovese druif. Deze geeft veel tannine in de wijn. Daarnaast laat de gemiddelde wijnmaker de schil lang weken. Het is de bedoeling om een wijn te maken met een geweldige hoeveelheid tannine. Dat is de reden dat de wijn lang met rijpen. Wanneer de druivenschillen goed rijp zijn en veel fruit aan de wijn afgeven dan kan deze wijn een geweldige ontwikkeling geven. Een goede klassieke Brunello di Montalcino heeft dan veel fruit waarin zich complexe rook-kruidige pruimachtige smaken ontwikkelen.

sangiovese

Ferrucio Biondi-Santi

De term ‘Brunello’ is al oud en bekend sinds de 14e eeuw. In 1888 werd er voor het eerst een wijn op de markt gebracht met de naam Brunello di Montalcino. De wijnmaker Ferrucio Biondi-Santi produceerde deze wijn voor het eerst met een kwalitatief zeer goede kloon van Sangiovese (Sangiovese-Brunello). Daarnaast stelde hij de regels op voor een Brunello di Montalcino DOCG. Bijzonder was de lange rijpingstijd van 5 tot 6 jaar. Inmiddels bestaat deze oorspronkelijke regel niet meer. Nu is een rijpingstijd van 4 jaar verplicht. Daarvan moet de wijn 2 jaar rijpen in een houten vat. Inmiddels is de wijn uitgegroeid tot de “De koning van de Sangiovese”.

Toscane

De oogst van de druiven voor de Brunello di Montalcino en de cepage van de wijnen vinden plaats in Toscane. In het westen wordt Toscane begrenst door de Tyrrheense Zee, in het noorden en noordoosten de Apennijnen en in het zuiden en zuidoosten Umbrie en Latium. De zomers zijn in Toscane vrij lang en droog. In sommige jaren kan dat voor problemen geven. De Sangiovese druiven groeien meestal op heuevels tot 550 meter hoog. Hoe hoger de wijngaard ligt, hoe langer de rijping van de druiven duurt. Een langere rijping betekent een hoger zuurgehalte in de uiteindelijke wijn.

De populairste Brunello’s op een rij

No comments yet.

Geef een reactie